• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 16.4.2024Meniny má Dana, Danica
Bratislava

Starostlivosť o zuby. 10 mýtov, ktorým neveriť

  • 19:50 01.10.2014
  • BRATISLAVA
Starostlivosť o zuby. 10 mýtov, ktorým neveriť

Zuby máme iba jedny a keď sa pokazia, bolesti sú často na nevydržanie. Znížte riziko poškodenia zubnej skloviny a vzniku kazov aj tým, že prestanete veriť mýtom o ústnej hygiene! 

1. Bublinky zubom neškodia

Samotné bublinky v nápojoch neškodia. Pokiaľ pijete čisté minerálky, zubného kazu sa nemusíte obávať. Inak je to samozrejme so sladenými nápojmi. 

2. Všetky ústne vody a pasty sú rovnaké? Omyl! 

Každá pasta a ústna voda má iné zloženie. Každému vyhovuje iná, pretože aj kvalita našich zubov je rôzna. To je dôvodom pre ich široký výber v obchodných reťazcoch. Nejde len o marketingový ťah. 

Čítajte: Oil pulling. Elixír života existuje!

Niektorí ľudia majú citlivé zuby, odhalené krčky, suchosť v ústach a práve tí by v rámci ústnej hygieny nemali používať vodu s alkoholom. Neverte ani mýtu, že ústna voda na čistenie zubov postačí. Neslúži ako náhrada kefky a pasty!

3. Čo so zubami múdrosti?

Mnohým z nás spôsobujú rastúce osmičky doslova peklo. Sú však šťastlivci, ktorí o nich celý život nič nevedia a niektorým dokonca vôbec nenarastú. Nepočúvajte rady vašich známych, aby ste si ich dali všetky rašej rýchlo vytrhnúť! Ak vám nespôsobujú problémy, môžete sa s nimi pokojne ďalej smiať. 

4. Žuvačka nespôsobuje vypadnutie plomby

Nie je to pravda. Plomba má držať na svojom mieste, nech jete čokoľvek. Verte, že ak sa také niečo stane, je to len náhoda a plomba bola s najväčšou pravdepodobnosťou uvoľnená či inak poškodená pred samotným žuvaním. Jedným z dôvodov môže byť i tvorba zubného kazu pod plombou.

Čítajte: Tipy pre žiarivo biely úsmev. Bez chémie!

5. Nie, ovocie nečistí vaše zuby pred spaním!

Aj keď je zdravé, ovocie obsahuje cukry, ktoré pre naše zuby nie sú príliš prospešné a najmä nie ako náhrada zubnej kefky pred spaním. Takýmto spôsobom si ich môžete skôr poškodiť. Možno ste už počuli o jablku ako výbornom čističi zubov, keď pri sebe práve nemáte zubnú kefku. Vyvedieme vás z omylu. Jablko, tak ako každé iné ovocie obsahuje okrem cukrov kyseliny, ktoré rozpúšťajú zubnú sklovinu. Chybu robia aj tí, ktorí si zuby vyčistia polhodinu po jeho konzumácii. Dochádza k odvápneniu zubu, čoho následkom môže byť zvýšená citlivosť. 

6. Zápach z úst

Nedôkladné čistenie zubov nemusí byť zákonite dôvodom pre zapáchajúci dych. Podľa štúdie z roku 2008 zaň najčastejšie môže skryté ochorenie v tele. Zápach z úst môže byť prejavom cukrovky, infekcie dýchacích ciest, chronickej bronchitídy, zlyhávania obličiek a pečene.  

7. Pozor na prehnané drhnutie!

Ak budete na zuby príliš tlačiť a doslova ich drhnúť, nebudú čistejšie, ale naopak pokazenejšie. Zuby by sa mali čistiť dôkladne, ale jemne, inak si môžete poškodiť zubnú sklovinu i ďasná. Nepoužívajte príliš tvrdú kefku, zuby si čistite minimálne dve minúty krúživými pohybmi, nezabúdajte na zubnú niť a medzizubnú kefku.

Až 75% populácie trpí krvácajúcimi ďasnami a ich ďalšími ochoreniami. Ich najčastejšou príčinou je práve tvrdá zubná kefka. Na čistenie používajte radšej mäkké až stredne mäkké vlákna s rôznou dĺžkou štetiniek.

8. Biele zuby nie sú zdravšie

Krásne biele zuby síce vyzerajú pekne, no ich odtieň nemá nič spoločné so zdravím. Či už chemicky vybielené alebo od prírody, ich farba nie je znakom zdravia. Žltnutie zubov môže byť spôsobené vekom, životným štýlom, fajčením, užívaním liekov či častou konzumáciou určitých jedál a nápojov.

9. Zubnú kefku nepožičiavajte!

Zubná kefka poskytuje živnú pôdu pre baktérie. Okrem dôkladného umývania vodou po čistení, by sa preto z času na čas mala prepláchnuť i vriacou vodou. Ani to však nedáva zelenú tomu, aby ste svoju kefku požičali nečakanej návšteve. Slinami a zubným povlakom sa prenášajú nebezpečné baktérie, ktoré vám v organizme narobia iba problémy. Počuli ste už o takom Helicobacterovi? To je jeden z mnohých.   

Čítajte: Čo nepožičať ani najlepšej kamarátke

10. Tehotné k zubárovi?

A to je ďalšia chyba. Práve v období tehotenstva si plod v brušku berie z tela veľké dávky živín. Zubom tak chýba najmä vápnik.Hormonálne zmeny môžu mať na svedomí i krvácanie ďasien. Nepodceňujte preto preventívne prehliadky a zvýšenú starostlivosť o zuby aj keď ste v očakávaní. Zubárovi však túto skutočnosť oznámte.

Čítajte: Tehotenstvo vo vzťahu. Na toto sa pripravte!

Nezabúdajte chodiť na každoročné zubné prehliadky, dentálnu hygienu a riaďte sa odporúčaniami vášho lekára! 

Zdroj: Info.sk, BD, timesofindia.com, ordinace.cz, novinky.cz Foto: SXC
Najnovšie v kategóriiViac článkov
5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

DNES - 6:27Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

VČERA - 6:29Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.

Gynekológovia o nohavičkách: 6 pravidiel, ktoré musíte ovládať

Gynekológovia o nohavičkách: 6 pravidiel, ktoré musíte ovládať

21:42 08.04.2024Zdravie

Na čo treba dbať pri nákupe dámskej spodnej bielizne? Odborníci na reprodukčné zdravie žien prezradili 6 princípov, ktorými sa treba riadiť.

V rámci prevencie pred encefalitídou sa odporúča aj prevarenie mlieka

V rámci prevencie pred encefalitídou sa odporúča aj prevarenie mlieka

9:07 08.04.2024Zdravie

Kliešťovou encefalitídou sa možno nakaziť aj z nepasterizovaného ovčieho či kozieho mlieka a výrobkov z neho.

Vaše cievy môžu byť plné mikroplastov, na toto si dávajte pozor

Vaše cievy môžu byť plné mikroplastov, na toto si dávajte pozor

21:44 06.04.2024Zdravie

Vedci objavili mikroskopické kúsky plastu u viac ako 50 % pacientov s upchatými cievami.