• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
16°Bratislava

Ako cvičiť: Nové telo s novým tréningom

  • 19:50 30.09.2014
  • BRATISLAVA
Ako cvičiť: Nové telo s novým tréningom

Keď ste začínali cvičiť, boli ste plní elánu a s vysokou motiváciou. Videli ste výsledky a cítili ste sa lepšie a v súčasnosti nastala stagnácia? Je na čase skúsiť niečo nové a osviežiť váš tréningový plán! 

Ak chcete zistiť kedy a či je ten správny čas zmeniť zabehnutú tréningovú rutinu, tu je pár rád!

Každý z vás začal s určitým cieľom: Chcete budovať svalovú hmotu, zbaviť sa tuku, spevniť svaly, zlepšiť zdravotný stav, chcete vyzerať a cítiť sa lepšie alebo aj pre všetky tieto dôvody dokopy.

Čítajte: Chcete krásne telo? Vyhnite sa najčastejším chybám!

Trénujete v rovnaké dni, v rovnaký čas, robíte to isté kardio, dvíhate tú istú váhu a končíte opäť s rovnakým kardiom?

Vaše telo sa nemení?

Ak trénujete stále tým istým spôsobom s rovnakými váhami, telo sa prispôsobí, prestanete pociťovať svalovicu a nebudete na sebe vidieť žiadne pokroky. Potrebuje zmenu pre ďalší rast svalstva a formovanie postavy. 

Ako na to?

Ak máte pocit, že tréning už pre vás nie je výzvou a veľmi sa pri ňom nenamáhate, máte niekoľko možností:

•    Môžete zvýšiť intenzitu tréningu, a to postupným skracovaním prestávok medzi sériami, čím docielite rýchlejšie vyrysovanie svalstva. Ak v cvičení nie ste začiatočník, skúste účinnú metódu Tabata! Môžete vyskúšať aj 20 minútové fitness výzvy. Bez oddychu zistíte, koľko opakovaní ste schopní urobiť a postupne sa môžete zlepšovať.

Video: Tabata. Dokonalé telo a kondícia za 4 minúty!

•    Zmeniť môžete tiež prevedenie jednotlivých cvikov či sklon lavičky. Drepy sa dajú robiť mnohými spôsobmi. Napríklad prejsť z drepu do výpadu. Ak robíte drepy bez záťaže, môžete prejsť pri samotnom prevedení z podrepu do výskoku.

•    Ďalšou zmenou môže byť cvik na konkrétny sval, na ktorý existuje niekoľko účinných cvikov (napr.na biceps, triceps, deltový sval), ktoré si môžete nájsť rýchlo aj na internete. Pri každom cviku nezabúdajte dbať na techniku prevedenia cviku a dýchanie.

•    Cvičíte striedavo hornú časť tela a počas nasledujúcej návštevy fitnesscentra spodnú? Po dvoch-troch mesiacoch takéhoto režimu môžete začať posilňovať behom jedného tréningu celé telo. Samozrejme s nižším počtom sérií na jednu svalovú skupinu. To znamená, že nebudete robiť všetky cviky, ktoré ste predtým stihli behom jednej návštevy posilňovne a cviky na celé telo môžete vždy obmieňať. 

Ako často tréning obmieňať?

Odpoveď: Je to individuálne. Existujú názory, že by ste svoj tréningový plán mali meniť každých "X" týždňov, no je to hlúposť. Sami musíte spozorovať, kedy si telo na záťaž zvyklo a potrebuje zmenu pre svoj ďalší vývoj. Nemeňte svoj tréning, pokiaľ na to nemáte jeden z uvedených dôvodov. 

Každý má iné ciele, potreby, čas na cvičenie. Všetky aspekty sú individuálne a taký by mal byť i váš tréningový program.

Nájdite odpovede!

Preto by ste si mali všetko dôkladne rozvrhnúť a odpovedať si na všetky základné otázky: Prečo chcem cvičiť? Koľkokrát týždenne som ochotný reálne venovať cvičeniu? Budem sa sústrediť na formovanie, rast svalov alebo zhadzovanie kíl? Odpovede na všetky tieto otázky nakoniec ovplyvnia počet opakovaní jedného cviku, intenzitu tréningu či hmotnosť závažia, s ktorou budete cvičiť. 

Nudíte sa? Skúste zmenu!

Pripojte k svojmu cvičeniu ďalší pohyb! Zacvičte si niečo, čo ste nikdy predtým nerobili. Možností je nekonečne veľa. Okrem domáceho cvičenia z videa môžete využiť bohatú ponuku fitness a pohybových centier. Objavte kruhový tréning, pilates, piloxing, core tréning, bosu, podľahnite rytmom bokwy, zaskáčte si jumping alebo sa napríklad zahrejte na HIIT. Nájdite si niečo, čo vás bude dopovať endorfínmi a z čoho budete opäť plní energie!

Podpora sparring partnera

Vtiahnite do svojho cvičenia partnera/ku či kamaráta/ku! Samozrejme nie preto, aby ste s ním/s ňou namiesto cvičenia debatovali. Ak máte známeho, ktorý pravidelne cvičí a vyzná sa v tom, čo robí, skúste si dať tréning spolu s ním. Naučíte sa niečo nové a poradí vám. Možno to pre vás bude oveľa väčšia zábava.

Čítajte: Potréningové zásady. Nerobte chyby amatérov!

Zdroj: Info.sk, BD, shape.com, aworkoutroutine.com Foto: SXC
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

8:09 16.03.2024Zdravie

Vedci zistili, ktorá hodina počas dňa je pre ľudí najnáročnejšia.