• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
Bratislava

Nezamestnanosť klesla, ministra potešila Rimavská Sobota

  • 17:14 22.09.2014
  • BRATISLAVA
Nezamestnanosť klesla, ministra potešila Rimavská Sobota

Úrady evidujú aj úbytok poberateľov dávky v hmotnej núdzi a nové pracovné miesta zo strany zamestnávateľov.

Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku dosiahla v auguste tohto roka 12,56 percenta. V porovnaní s júlom išlo o pokles o 0,11 percentuálneho bodu. Medziročne sa evidovaná miera nezamestnanosti minulý mesiac znížila o 1,14 percentuálneho bodu. Na tlačovej besede o tom informoval generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVAR) SR Marián Valentovič.

Počet disponibilných uchádzačov o zamestnanie dosiahol na konci minulého mesiaca 338,8 tisíc osôb. V porovnaní s júlom tohto roka ide o pokles takmer o 3 100 ľudí. Medziročne množstvo uchádzačov, ktorí mohli okamžite nastúpiť do práce, kleslo v auguste o 30,8 tisíc osôb.

Miera nezamestnanosti vypočítaná z celkového počtu uchádzačov o prácu, a to vrátane ľudí na "péenke" alebo na absolventskej praxi, dosiahla v auguste 14,11 percenta. Medzimesačne to znamenalo pokles o 0,12 percentuálneho bodu, medziročne celková miera nezamestnanosti klesla o 0,79 percentuálneho bodu.

Absolventi môžu zvýšiť čísla nezamestnanosti

Celkový počet evidovaných uchádzačov o prácu predstavoval minulý mesiac 380,7 tisíc. Oproti júlu tohto roka ide o pokles o 3 300 ľudí, medziročne je to menej o 21,5 tisíc uchádzačov o zamestnanie.

Minister práce a sociálnych vecí Ján Richter poukázal na tlačovej besede na to, že trend poklesu miery nezamestnanosti na Slovensku pokračuje. Na trhu práce sa podľa neho minulý mesiac umiestnilo 14,3 tisíc nezamestnaných. September však bude podľa neho "zložitý" vzhľadom na každoročný prísun absolventov stredných škôl do evidencie úradov práce.

Súvisiace:

Minimálna mzda Slovákov sa nezvýši, zamestnávatelia sú proti

Strojári Way Industries opäť štrajkovali, chcú doplatiť mzdy

"Očakávania na september preto nie sú veľmi vysoké, ale ak by sa nám podarilo udržať aspoň terajšie percento, som presvedčený, že v ďalšom období do konca roka by sme opätovne mohli pokračovať v pozitívnom trende," povedal minister.

Počet pracovných miest vzrástol

Šéf rezortu práce upozornil na to, že evidovaná miera nezamestnanosti na Slovensku bola minulý mesiac na úrovni januára 2011 a celková miera nezamestnanosti na úrovni decembra 2010. "Konečne Rimavská Sobota už nie je nad 30 percent," povedal Richter. Miera evidovanej nezamestnanosti v tomto okrese v auguste klesla o 0,32 percentuálneho bodu na 29,86 percenta.

Všetky okresy na Slovensku tak mali minulý mesiac mieru nezamestnanosti pod 30 percent. Minister upriamil pozornosť aj na štatistiky Sociálnej poisťovne, podľa ktorých od začiatku tohto roka do konca augusta vzrástol počet nových pracovných miest o 26 tisíc, počet dohodárov stúpol o 97 tisíc a množstvo živnostníkov kleslo o jeden tisíc.

Dávku v hmotnej núdzi vraj niektorí poberali umelo

Počet poberateľov dávky v hmotnej núdzi podľa Richtera v auguste medzimesačne klesol o 7,4 tisíc osôb na 156,8 tisíc. "Z toho je 4 900 tých, ktorí odmietli aktiváciu a boli z evidencie vyradení," upozornil minister. Najvyšší pokles podľa neho nastal u jednotlivcov, a to o 5,2 tisíc.

"Už doteraz sa jednoznačne prejavilo to, čo sme predpokladali, že tí, ktorí umelo poberali dávku v hmotnej núdzi a v skutočnosti boli napojení na príjem možno z príjmu v Rakúsku alebo niekde inde, sa radšej dobrovoľne vzdali tohto príspevku," povedal šéf rezortu práce a sociálnych vecí.

Generálny riaditeľ ÚPSVAR informoval aj o projekte na podporu regionálnej zamestnanosti, na ktorý smeruje 6,5 milióna eur na vytvorenie približne dvetisíc pracovných miest. "K dnešnému dňu máme zo strany zamestnávateľov zaznamenané požiadavky na 1 578 miest," povedal Valentovič.

Najviac požadovaných pracovných miest podľa neho zaznamenali úrady práce v Spišskej Novej Vsi, Kežmarku, Michalovciach, či Rožňave a Košiciach.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jozef Bíreš končí v pozícii šéfa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR

Jozef Bíreš končí v pozícii šéfa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR

VČERA - 20:46Ekonomické

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR.

Z trhu sťahujú viaceré výrobky Kinder

Z trhu sťahujú viaceré výrobky Kinder

VČERA - 18:22Ekonomické

Dodávateľ preventívne sťahuje z predaja vybrané produkty značky Kinder.

PS: Zmeny v novele zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu

PS: Zmeny v novele zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu

VČERA - 15:57Ekonomické

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus.

Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

VČERA - 14:00Ekonomické

Rakúsky stavebný koncern Wienerberger predáva svoje závody v Rusku a sťahuje z tamojšieho trhu.

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

VČERA - 13:41Ekonomické

Ceny sú vyššie aj v porovnaní s Maďarskom a Rakúskom.