• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
12°Bratislava

Zohrievanie v mikrovlnke: Zdravé alebo škodlivé?

  • 19:30 09.09.2014
  • BRATISLAVA
Zohrievanie v mikrovlnke: Zdravé alebo škodlivé?

Určite ste sa už stretli so správami o škodlivosti používania mikovlnných rúr. Obávate sa ich používania? Priblížme sa spolu k pravde!

Časté používanie mikrovlnnej rúry podľa Mika Adamsa z magazínu Natural News úzko súvisí s nárastom výskytu civilizačných chorôb, cukrovky, obezity, zlyhávaním obličiek či s ochoreniami srdca a pečene. Čo je na tom pravdy?

Ľudia konzumujú množstvo kalórií a nedostatok živín. To je síce pravda. No zvaľovať príčinu výlučne na mikrovlnky a obviňovať ich dokonca z rakoviny, by bolo pomerne zavádzajúce.

Ak sa zameriame na samotné jedlo z mikrovlnky, za škodlivé ho môžeme označiť len v prípade, ak také bolo aj pred vložením do rúry. Hovoríme teda o rôznych obľúbených hotových polotovaroch plných éčok, ktoré stačí len ohriať a v tejto uponáhľanej dobe sú ešte stále konzumované mnohými ľuďmi. Zo stresu v kombinácii so zlou stravou logicky nemôže vzísť nič dobré.

Čítajte: Detoxikácia organizmu. Kedy nepomáha?

Ničenie vitamínov?

Existuje mnoho názorov, že používanie mikrovlnky je ako hádzanie atómovky na vlastné jedlo. Mikrovlnky ohrievajú potraviny prostredníctvom procesu vytvárania molekulárneho trenia a podľa týchto antiteórií sa mechanizmom ohrevu rýchlo ničia molekuly vitamínov a fytoživín, čím sa potraviny menia na nutrične prázdne.

Čítajte: Pravda o mlieku. Piť či nepiť?

Magazín Vitalita.cz zverejnil článok s vyjadrením odborníka Pavla Buchara z Národného referenčného laboratória pre neionizujúce žiarenie v Prahe, ktorý tieto dohady uviedol na pravú mieru.

Vitamíny sú všeobecne náchylné k ničeniu sa pri vyšších teplotách. Nejde teda len o ohrievanie v mikrovlnkách. Všetky spôsoby ohrevu fungujú na princípe zvyšovania vibračnej či rotačnej energie atómov a molekúl. Je preto jedno aký spôsob zohriatia jedla zvolíte, vitamíny môžete zničiť tak či tak. Práve to je dôvodom dôležitého prijímu čo najväčšieho množstva zeleniny a ovocia v surovom stave.

Žiarenie a vplyv na zdravie človeka

Časté sú aj obavy ľudí či žiarenie z mikrovlnnej rúry neškodí priamo zdraviu ľudí, ktorí sú v jej blízkosti počas ohrievania. Ako vysvetlil pán Buchara pre vitalita.cz, žiarenie v mikrovlnke je však neionizované, to znamená, že nepredstavuje hrozbu pre náš organizmus a mikrovlny prenikajú do okolia len s veľmi malou intenzitou. Všetky rúry sú tiež vybavené ochranou ktorá okamžite zastavuje ich generovanie po jej otvorení.

Čítajte: Energetické nápoje vás môžu zabiť!

Výroba mikrovlnných rúr navyše stále podlieha európskym normám, ktoré vydáva organizácia CENELEC.

Zdroj: Info.sk, BD, zahr, Foto: SXC
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.