• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
13°Bratislava

Na Ukrajine operuje tisíc ruských vojakov. NATO má zábery!

  • 8:53 29.08.2014
  • MONS
Na Ukrajine operuje tisíc ruských vojakov. NATO má zábery!

Ukrajinský prezident Petro Porošenko považuje situáciu v konfliktnej zóne na východe Ukrajiny za mimoriadne zložitú, no kontrolovateľnú.


Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate ----> TU.

Porošenko rade bezpečnosti štátu povedal, že ruskí vojaci prišli na pomoc povstalcom po nedávnych vojenských úspechoch ukrajinskej armády. "Sme schopní sa ubrániť. Hlavné je vyhnúť sa panike," odkázal podľa jeho hovorcu ukrajinský líder.

Porošenko zrušil návštevu Turecka

Ukrajinská hlava štátu v reakcii na situáciu zrušil svoju návštevu Turecka, pričom ako dôvod uviedol nasadenie ruských vojakov na východe krajiny.

Aj ukrajinský vyslanec pri Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Ihor Prokopčuk vo štvrtok vyhlásil, že juhovýchodné mesto Novoazovsk skutočne obsadili ruskí vojaci. "To, čo vidíme, je priama invázia ruskej armády do regiónov na východe Ukrajiny," povedal na mimoriadnom zasadnutí OBSE vo Viedni.

Premiér samozvanej Doneckej ľudovej republiky Alexander Zacharčenko potvrdil, že ruskí vojaci, ktorí majú údajne voľno, bojujú po boku povstalcov proti ukrajinskej armáde. Povedal že v ich radoch bojuje asi 3000 ruských dobrovoľníkov.

NATO hovorí o tisícke ruských vojakov

Severoatlantická aliancia odhaduje, že na Ukrajine v súčasnosti operuje vyše 1000 ruských vojakov. Novinárom to pod podmienkou anonymity vo štvrtok povedal vojenský veliteľ aliancie v Belgicku.

Konanie Ruska pritom označil skôr za "vpády" než za inváziu. "Odhadujeme, že na Ukrajine teraz pôsobí vyše 1000 ruských vojakov," vyhlásil s tým, že Rusi podporujú separatistov na východe krajiny a bojujú po ich boku.

Odporúčame aj:

Pre cestu na východ Ukrajiny platí výstraha druhého stupňa

Situácia na Ukrajine je zlá, mesto na východe obsadili Rusi

Rusko vedie na Ukrajine vojenskú ofenzívu, tvrdia Američania

Ukrajina na jeseň opäť zavedie povinnú vojenskú službu

Rusi sú pripravení vyslať ďalší konvoj, Kyjev má obavy

Porošenko chystá plán prímeria, Putin čaká iniciatívu Kyjeva


Novinárom ukázal satelitné zábery z 23. augusta, na ktorých vidieť moderné ruské delostrelecké jednotky za hranicou východnej Ukrajiny. "Ide o veľmi dômyselné zariadenia, ktoré si vyžadujú vycvičený personál," povedal a dodal, že je vysoko nepravdepodobné, že tieto zbrane by mohli obsluhovať separatisti. Výcvik na ich používanie totiž podľa neho trvá mesiace. "Rusko sa snaží zabrániť porážke separatistov a chce sa v tejto oblasti udržať," vyhlásil nemenovaný veliteľ NATO.

Rusko, podobne ako predtým v už na anektovanom na Kryme, opakovane odmieta, že by v konfliktnej zóne malo svojich vojakov a ministerstvo obrany sa k správam o ruských tankoch v Novoazovsku odmietlo vyjadriť.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Macron: Európa nie je nesmrteľná, potrebuje dôveryhodnú obrannú stratégiu

Macron: Európa nie je nesmrteľná, potrebuje dôveryhodnú obrannú stratégiu

DNES - 13:58Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyzval Európu, aby sa postavila výzvam zmeneného sveta.

Europoslanci v uznesení vyjadrili obavy o stav demokracie v Maďarsku

Europoslanci v uznesení vyjadrili obavy o stav demokracie v Maďarsku

DNES - 13:11Zahraničné

Europoslanci v uznesení odsúdili rozhodnutie eurokomisie uvoľniť Maďarsku zmrazené finančné prostriedky EÚ až do výšky 10,2 miliardy eur.

Maďarsko je právny štát, povedal Orbán na konferencii konzervatívcov v Budapešti

Maďarsko je právny štát, povedal Orbán na konferencii konzervatívcov v Budapešti

DNES - 13:06Zahraničné

Maďarsko je právnym štátom, vyhlásil vo štvrtok na tretej budapeštianskej medzinárodnej konferencii Conservative Political Action Conference predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

Ďalší odchod z Fialovej vlády, končí ministerka pre vedu a výskum

Ďalší odchod z Fialovej vlády, končí ministerka pre vedu a výskum

DNES - 10:46Zahraničné

Vo vláde Petra Fialu končí ministerka pre vedu a výskum Helena Langšádlová, dôvody zatiaľ neuviedla. Vo štvrtok to oznámila jej strana TOP 09. Ide už o ôsmu zmenu vo Fialovom kabinete.

V Paríži sa zútila vrtuľa legendárneho mlyna na streche kabaretu Moulin Rouge

V Paríži sa zútila vrtuľa legendárneho mlyna na streche kabaretu Moulin Rouge

DNES - 9:01Zahraničné

Vrtuľa červeného veterného mlyna na streche rovnomenného kabaretu Moulin Rouge, ktorý je jednou z najznámejších parížskych atrakcii, sa v noci na štvrtok zrútila, nespôsobila však nijaké zranenia.