• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Využite sezónu zeleniny a ovocia na prípravu zdravej desiaty

  • 9:33 28.08.2014
  • BRATISLAVA
Využite sezónu zeleniny a ovocia na prípravu zdravej desiaty

Sezóna zeleniny a ovocia je v plnom prúde. Dozrel čas, dopriať si to najzdravšie čo nám príroda dopriala. Zároveň je leto i ideálna doba osviežiť svoj "repertoár" receptov na prípravu ovocia a zeleniny.

Sezóna zeleniny a ovocia je v plnom prúde. Dozrel čas, dopriať si to najzdravšie čo nám príroda dopriala. Zároveň je leto i ideálna doba osviežiť svoj "repertoár" receptov na prípravu ovocia a zeleniny. Obzvlášť, ak sa blíži i začiatok školského roka. S chutnejšími a zdravšími desiatami z ovocia sa pôjde žiakom do školy ľahšie. Prinášame Vám preto niekoľko tipov a receptov Mišky Králikovej, ktorá v spolupráci s Tescom píše blog Hravo & zdravo.

Ako pripraviť správnu desiatu?
Keksíky, biele pečivo a salámy. Najčastejšie ingrediencie desiatej do školy. No nevyvážená strava sa môže podpisovať nie len na nezdravom životnom štýle detí, ale aj na ich nepozornosti v školských laviciach. "Desiata by mala tvoriť asi desať percent celodenného energetické príjmu, ale určite by nemala nahrádzať raňajky," hovorí Miška Králiková. Práve ovocie a zelenina by určite mala byť nedielnou súčasťou desiatej. Ako to však spraviť aby desiata do školy nebolo len zdravá, ale aby sa ňu i deti tešili? Dobrým nápadom je napríklad strukovinová nátierka so zeleninovým obložením na celozrnnom chlebíku. "Ak navyše samotný sendvič vykrojíte formičkami, neviem si predstaviť dieťa, ktoré by sa na takúto desiatu netešilo," pokračuje Miška. Podľa jej slov je zbytočné pripomínať, že ovocie by malo byť samozrejmou súčasťou každej desiaty.

S kreativitou budú lákavé i zelenina a ovocie
Každý vie, že zelenina a ovocie patria medzi najzdravšie potraviny. Napriek tomu nepatria medzi najlákavejšie pochutiny školákov. Ako ich teda hravo presvedčiť aby sa zdravím potravinám nevyhýbali? Nie je nič jednoduchšie. Stačí použiť fantáziu a vymyslieť zábavný názov. Napríklad banánový hot dog s orieškami už znie pre deti lákavo. Pritom na jeho prípravu netreba ani pečivo ani párok. "Stačí štyri banány, štyri tortilly, trocha medu a orieškov. Tortillu natriete medom, posypete orieškami , pridáte banán a celé zviniete ako palacinku. A hravá a zdravá desiata ja na svete," radí napríklad Miška Králiková.

Treba myslieť i na zimu
Kým v lete a na jeseň sa na nedostatok zeleniny a ovocia netreba sťažovať no netreba zabúdať ani na zimu. Okrem zaváranín však existuje i množstvo ďalších spôsobov ako si uskladniť voňavé maliny, jahody či ríbezle. Jedným z takýchto spôsobov je zmrazenie v jogurte. "Hustý jogurt zmiešajte s medom, ovocie napichnite na špáradlá, namočte do jogurtu, ovocie uložte na papier na pečenie a celé to dajte do mrazničky. Po polhodine vyberte a vložte ich do dózy a vráťte do mrazničky," pokračuje Miška.

Vyberajte len to najlepšie ovocie a zeleninu
Pri výbere zeleniny a ovocia obzvlášť počas sezóny majte najvyššie nároky. Ak napríklad po príchode domov s nákupom nebudete spokojný, neváhajte tovar vrátiť. Práve preto aj obchody Tesco pred časom spustili program Garancia 100 % spokojnosti, kedy možno vrátiť všetky balené tovary so značkou Tesco i bez bločku. Stačí ak s nimi nebudete spokojní a dostanete späť celú zaplatenú sumu. Dokonca i vtedy ak ste už výrobok odbalili a ochutnali a výrobok je stále v záručnej lehote. Pri voľnej zelenine a ovocí to platí podobne. Stačí vrátiť čo len časť nákupu do 24 hodín. No treba doniesť bloček a celú sumu Vám obchod vráti.

Viac tipov, rád a receptov nájdete na blogu Mišky Králikovej na www.tesco.sk/hravo-a-zdravo

Zdroj: WBN/PR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

22:33 05.03.2024Tlačové správy

Práca s energiou ľudského tela nie je len ezoterickou špecialitou.

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

12:30 02.02.2024Tlačové správy

Keď vám sklad nefunguje dobre, pripravujete sa o dosť veľa peňazí. V článku sa zameriame na typické situácie, kedy firmám peniaze unikajú, a pozrieme sa, ako sa dajú riešiť.

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

9:07 18.01.2024Tlačové správy

Nervová sústava je možno tou vôbec najdôležitejšou časťou nášho tela.

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

15:30 20.12.2023Tlačové správy

V dnešnej dobe nie je šatník kompletný bez niekoľkých štýlových kabeliek, ktoré nielen dopĺňajú váš outfit, ale tiež vám uľahčujú každodenný život.

Ako kúpiť perfektné gumáky pre deti? Pozrite si niekoľko užitočných tipov!

Ako kúpiť perfektné gumáky pre deti? Pozrite si niekoľko užitočných tipov!

16:19 19.12.2023Tlačové správy

Mláky, voda, blato – ktoré dieťa by tomu odolalo? Na bezstarostne strávené chvíle vonku aj počas nepriaznivého počasia sú nevyhnutnou výbavou gumáky.