• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 23.4.2024Meniny má Vojtech
11°Bratislava

Rusko vedie na Ukrajine vojenskú ofenzívu, tvrdia Američania

  • 13:14 28.08.2014
  • WASHINGTON
Rusko vedie na Ukrajine vojenskú ofenzívu, tvrdia Američania

Vláda USA v stredu vyjadrila presvedčenie, že Rusko začalo vojenskú ofenzívu v mestách Doneck a Luhansk na východe Ukrajiny, aby podporilo tamojších separatistických povstalcov v boji proti vládnym vojskám.

Podľa hovorkyne amerického ministerstva zahraničných vecí Jen Psakiovej na Ukrajinu prichádzajú z Ruska ďalšie kolóny tankov a obrnených vozidiel, čo "nasvedčuje tomu, že v Donecku a Luhansku pravdepodobne beží Rusmi riadená protiofenzíva".

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate ----> TU.

Rusko sa správa nečestne

Psakiová pred novinármi taktiež vyhlásila, že Rusko sa v súvislosti s konaním na Ukrajine správa nečestne dokonca i k vlastným občanom, keďže podľa nej vysiela niektoré zo svojich armádnych útvarov na miesta v susednej krajine vzdialené 30 míľ (48 kilometrov) od hranice, o čom samotní vojaci ani ich rodiny netušia. Poukázala pritom na správy z Ruska o pohreboch vojakov padlých na Ukrajine či ošetrovaní zranených v jednej z nemocníc v Petrohrade.

Psakiová nezabudla vyjadriť znepokojenie nad vývojom v juhovýchodnej časti Ukrajiny, kde protivníci Kyjeva v stredu obsadili prímorské stredisko Novoazovsk. Napriek vyslovenej kritike hovorkyňa neavizovala žiadnu bezprostrednú odozvu zo strany USA, povedala však, že Washington má rôzne možnosti vrátane zvýšenia pomoci "nesmrtiaceho" charakteru armáde Ukrajiny a ďalších sankcií koordinovaných s európskymi spojencami.

Prezident Barack Obama by mal s európskymi partnermi o Ukrajine rokovať na budúcotýždňovom summite NATO vo Walese. Ukrajinskí a západní predstavitelia tvrdia, že Rusko zohráva priamu úlohu pri stupňovaní konfliktu, čo Moskva naďalej popiera.

Merkelová chce od Putina vysvetlenie

Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa v stredu telefonicky spojila s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ktorému povedala, že "najnovšie správy o prítomnosti ruských vojakov na území Ukrajiny musia byť vysvetlené". Podľa vyhlásenia hovorcu nemeckej vlády Steffena Seiberta taktiež zdôraznila, že Rusko nesie "veľkú zodpovednosť za deeskaláciu a dohľad nad vlastnými hranicami".

Vyjadrila sa tak po utorňajšom rokovaní Putina s ukrajinským náprotivkom Petrom Porošenkom v Minsku, kde hovorili o potrebe urýchleného dosiahnutia mieru na východnej Ukrajine zmietanej separatistickým povstaním. Porošenko pred stretnutím zopakoval, že predpokladom zastavenia bojov je zabezpečenie stráženia hranice s Ruskom a zastavenie prísunu zbraní pre povstalcov.

Rusko musí dodržiavať pravidlá

Francúzsky prezident François Hollande vo štvrtok vyhlásil, že v prípade potvrdenia správ o vstupe ruského vojska na územie Ukrajiny by takýto krok považoval za "netolerovateľný a neakceptovateľný". Zároveň upozornil, že sankcie voči Rusku "ponechá Európa v platnosti alebo ich dokonca sprísni, ak sa eskalácia bude zväčšovať".

"Nechcem to, pretože to nie v ruskom ani v našom záujme," povedal Hollande na výročnej konferencii francúzskych diplomatov v Paríži. Rusko sa podľa neho "nemôže nádejať, že bude mocnosťou 21. storočia a pritom nebude dodržiavať pravidlá".

Hollande sa na konferencii venoval aj snahe zastaviť postup sunnitských fundamentalistov v Iraku a Sýrii, pričom odmietol možnosť, že by spojencom Západu mohol byť sýrsky prezident Baššár al-Asad. Ten podľa neho "v boji proti terorizmu nie je partnerom" a "nedá sa vyberať medzi dvoma barbarstvami". Hollande chce namiesto toho podporovať opozičné sily bojujúce proti militantom Islamskému štátu v Sýrii. Zopakoval tiež výzvu na usporiadanie medzinárodnej konferencie, ktorá má pomôcť skoordinovať postup voči Islamskému štátu.

Súvisiace:

So Šojguom sa budeme baviť aj o Ukrajine, vyhlásil Lajčák

Ukrajina čaká pomoc od NATO, povstalci obsadili Novoazovsk

Porošenko chystá plán prímeria, Putin čaká iniciatívu Kyjeva

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Na dešifrovaní nacistických kódov pracovali aj študentky z Newnham College

Na dešifrovaní nacistických kódov pracovali aj študentky z Newnham College

DNES - 15:59Zahraničné

Desiatky študentiek Cambridgskej univerzity sa počas druhej svetovej vojny zapojili dešifrovania tajných nacistických kódov. Uznanie ich práce prišlo až teraz, informuje agentúra AFP.

Polícia vysťahovala pred olympiádou ďalší tábor migrantov v Paríži

Polícia vysťahovala pred olympiádou ďalší tábor migrantov v Paríži

DNES - 14:40Zahraničné

Polícia vysťahovala v utorok migrantov z provizórneho stanového tábora ležiaceho v centre Paríža, len niekoľko krokov od rieky Seina.

Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho

Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho

DNES - 12:52Zahraničné

Webové stránky Českej tlačovej kancelárie v utorok napadli hackeri. Vydali niekoľko falošných správ, pričom jedna z nich sa týkala zmareného atentátu na zvoleného slovenského prezidenta Petra Pellegriniho.

HOAX: Video nesúvisí s iránskym útokom na Izrael z apríla 2024, je z roku 2023

HOAX: Video nesúvisí s iránskym útokom na Izrael z apríla 2024, je z roku 2023

DNES - 12:21Zahraničné

Po iránskom leteckom útoku na Izrael sa na sociálnych sieťach objavilo video, ktoré údajne zobrazovalo izraelský systém protivzdušnej obrany Iron Dome, ako zneškodňuje prilietajúce iránske drony a rakety.

Za špionáž pre Čínu zadržali v Nemecku asistenta europoslanca za AfD

Za špionáž pre Čínu zadržali v Nemecku asistenta europoslanca za AfD

DNES - 11:42Zahraničné

Nemecká polícia zatkla v Drážďanoch muža podozrivého zo špionáže pre Čínu.