• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
10°Bratislava

Slovákov a Čechov strašia e-maily od falošných exekútorov

  • 14:10 27.08.2014
  • BRATISLAVA
Slovákov a Čechov strašia e-maily od falošných exekútorov

Slovenská komora exekútorov (SKE) varuje občanov pred podvodnými e-mailami, ktoré vyzývajú na zaplatenie neexistujúcich pohľadávok v rámci vymyslenej exekúcie.

Ďalšie prípady týchto mailov sa v týchto dňoch opäť objavili v Českej republike i na Slovensku. Slovenská komora exekútorov odstupuje tieto poznatky Ministerstvu spravodlivosti SR, Ministerstvu financií SR a Generálnej prokuratúre SR a žiada ich, aby podnikli príslušné kroky.

Mailom sa netreba zaoberať

Občania by v prípade podozrivého mailu, vyzývajúceho na úhradu v rámci neexistujúcej exekúcie, v žiadnom prípade nemali posielať peniaze na uvedené účty, ani otvárať prílohu e-mailu. Podľa informácií Českej komory exekútorov pri predchádzajúcej júlovej vlne podvodných e-mailov obsahovali prílohy vírus a mohli viesť k prezradeniu hesiel do elektronického bankovníctva.

"V prípade akýchkoľvek pochybností by mal občan kontaktovať príslušný exekútorský úrad alebo priamo kanceláriu Slovenskej komory exekútorov,” uviedla hovorkyňa Slovenskej komory exekútorov Stanislava Kolesárová.

Riadny exekútor začína komunikáciu písomne

Postup súdneho exekútora je prísne regulovaný a má presné pravidlá. "Občanovi musí byť úradne doručené písomné upovedomenie o začatí exekúcie. Ak aj súdny exekútor neskôr komunikuje prostredníctvom elektronickej pošty, jej pravosť si občan môže overiť priamo na stránke Slovenskej komory exekútorov," upozornila hovorkyňa.

Exekútorská komora Českej republiky zaznamenala popoludní 15. júla mohutný spamový útok, ktorý zasiahol aj občanov Slovenskej republiky, najmä majiteľov e-mailových schránok na českých portáloch. Českí exekútori dostali vyše 17-tisíc podnetov, niektoré exekútorské úrady museli vyhradiť na zvládnutie situácie osobitných pracovníkov.

Slovenská komora exekútorov bezprostredne nato varovala aj občanov Slovenska pred možným dosahom tohto útoku. Podvodné e-maily boli rozosielané pod hlavičkou väčšiny českých exekútorských úradov, ale obsahovali nesprávne adresy a ďalšie identifikačné údaje.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ministerstvo financií uviedlo, o koľko si priplatíme za sladené nápoje

Ministerstvo financií uviedlo, o koľko si priplatíme za sladené nápoje

DNES - 13:22Ekonomické

Nealkoholické nápoje s pridaným cukrom majú podliehať novej dani.

Tesco sťahuje z predaja nebezpečnú strukovinu

Tesco sťahuje z predaja nebezpečnú strukovinu

DNES - 9:58Ekonomické

Zo slovenského a českého trhu sťahujú nebezpečnú fazuľu.

Fico na summite EÚ odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb

Fico na summite EÚ odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb

VČERA - 20:10Ekonomické

Predseda vlády sa po skončení mimoriadneho dvojdňového summitu EÚ netajil určitou mierou skepticizmu voči navrhovaným plánom o lepšej hospodárskej budúcnosti EÚ.

Zhotoviteľa kysuckej D3 začne NDS obstarávať v máji

Zhotoviteľa kysuckej D3 začne NDS obstarávať v máji

VČERA - 18:03Ekonomické

Zhotoviteľa prvého z troch chýbajúcich úsekov kysuckej diaľnice D3 začne Národná diaľničná spoločnosť (NDS) hľadať na budúci mesiac.