• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
12°Bratislava

Bolesti pri sexe? Niečo nie je v poriadku!

  • 20:00 25.08.2014
  • BRATISLAVA
Bolesti pri sexe? Niečo nie je v poriadku!

Milovanie má byť pôžitkom a potešením, ktoré si naplno užívate. Nedobrovoľná bolesť k nemu určite nepatrí a signalizuje zdravotné problémy.

Nepodceňujte ich! 

Prečo ísť k lekárovi?

Popôrodné bolesti pri sexe sú úplne prirodzené a postupne odznejú. Tu je potrebná len trpezlivosť na oboch stranách. Opakujúce sa „au“ v posteli však určite neprehliadajte a vyšetrenie u lekára neodkladajte!

Nepríjemné mykózy

Premnožené kvasinky v pošve môžu spôsobiť nepríjemné svrbenie, pálenie a výtok. Môžete skúsiť investovať do rôznych voľnopredajných prípravkov na liečbu vaginálnej mykózy, no oveľa istejšia je návšteva gynekológa, ktorý vylúči či potvrdí možné vážnejšie ochorenie pohlavného ústrojenstva. V čase liečby sa vyvarujte cukru, noste len bavlnené spodné prádlo a používajte prípravky na intímnu hygienu bez obsahu mydla!  

Mykózou môžu trpieť aj muži. Lámete si hlavu prečo sa vám opäť vrátila, keď ste sa z nej len pred pár týždňami vyliečili? Mohli ste ňou nakaziť partnera a kým sa neprelieči súčasne s vami, bude sa vám mykóza neustále vracať.  

Čítajte: Časté omyly lekárov: Dlhé pátranie po diagnóze 

Endometrióza

Ženy, ktoré majú bolesti pri menštruácii, ale i počas sexu, môžu trpieť endometriózou. Ide o mimomaternicový rast tkaniva - endometrií. Ložiská, ktoré tieto tkanivá vytvárajú, môžu spôsobovať v tele chronické zápaly, čo vedie k silným kŕčovitým bolestiam v oblasti panvy. Tieto ložiská je možné odstrániť buď operačne alebo lekár nasadí hormonálnu liečbu, ktorá rast endometrií mimo maternice potlačí. 

Vulvodýnia

Toto infekčné ochorenie spôsobuje bolestivý zápal malých žliaz v pošve. Ženské pohlavné ústrojenstvo je pri vulvodýnii extrémne citlivé na každý dotyk, preto sex počas nej už vôbec neprichádza do úvahy. Pomerne nepríjemné je už samotné vyšetrenie u gynekológa.

Čítajte: Riziká antikoncepcie, na ktoré lekár neupozorní

NaSucho

Bolestivý sex nemusí byť vždy spojený s vážnymi zdravotnými problémami. Častou príčinou je len  nedostatočné zvlhnutie ženskej vagíny, čo  môže mať rôzne príčiny. Patria medzi ne krátka predohra, psychické problémy, absencia príťažlivosti alebo môžu byť dôvodom i opakované súlože či príliš vášnivý sex. V takýchto prípadoch môže dôjsť k narušeniu mikrobiologického prostredia pošvy či k jej vnútornému podráždeniu a sex je viac bolestivý ako príjemný. Tu pomôžu lubrikačné gély.

Čítajte: Správny apetít dokáže v posteli divy!

Menopauza

Ako iste viete, ani v tomto prípade nejde o žiadne ochorenie, ale o prirodzené obdobie zmien v ženskom organizme, kedy vaječníky prestávajú plniť svoju funkciu. Sprevádzajú ju rôzne ťažkosti a pre samotnú ženu nie je vôbec jednoduché. Patrí medzi ne i bolestivosť pošvy pri sexuálnom styku, a to kvôli jej suchosti spôsobenej úbytkom estrogénu a tiež mazových žliaz. 

Vzrušujúce video: Neznámi ľudia nahí v posteli

Ak dámam v prechode pri sexe nepomáha lubrikačný gél, lekár môže nasadiť podpornú hormonálnu liečbu. Tú však nie každá žena znáša dobre. Oveľa vhodnejšou a šetrnejšou je prírodná liečba takzvanými fytoestrogénmi.  

Muži a bolestivý sex

Aj muži môžu trpieť bolesťami pri sexe, aj keď sú u nich pomerne zriedkavé. Príčinou sú väčšinou anatomické problémy ako zúžená predkožka či zakrivený penis pri erekcii, ktoré sa odstraňujú chirurgickým zákrokom.

Čítajte: Ženy vs. muži: Unavenejšie, no výkonnejšie!

Gynekológ – ženská samozrejmosť!

Neodkladajte návštevu lekára, ak sa u vás objavia intímne problémy! Nie je hanba hovoriť o nich pred odborníkom. Nezanedbávajte si vlastné zdravie. Najlepšie je odstrániť ochorenie v jeho začiatkoch. V pokročilých štádiách môžu viesť k trvalým následkom. Pre ženy by mala byť preventívna návšteva gynekológa samozrejmosťou, a to aj v prípade, ak nemá žiadne badateľné problémy.  

Čítajte: 10 zdravých dôvodov prečo mať vzťah

Zdroj: Info.sk, BD, prozeny.cz, zeny.cz, zahr. Foto: SXC
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

VČERA - 20:11Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

VČERA - 7:15Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.