• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
12°Bratislava

Nebezpečný kliešť! Ako sa chrániť a čo ste o ňom nevedeli?

  • 20:00 18.08.2014
  • BRATISLAVA
Nebezpečný kliešť! Ako sa chrániť a čo ste o ňom nevedeli?

Mierna zima sa podpísala pod rozšírený výskyt hmyzu. Platí to aj pre veľmi nebezpečné kliešte, ktoré nám môžu trvale poškodiť zdravie. Nepodceňujte prevenciu a zabráňte infekcii! 

Obdobie výskytu kliešťov trvá približne od marca do októbra. Vedeli ste, že kliešte nedokážu liezť viac, ako do výšky 1,5 metrov? Mienka o tom, že na vás spadnú aj zo stromov je preto mylná. Zdržiavajú sa v tráve. Majú vysoko vyvinutý čuchový zmysel, ktorým "zavetria" hostiteľa a číhajú, kým sa budú môcť prisať na telo zvieraťa či človeka. Majte sa na pozore a zabráňte nákaze prostredníctvom kliešťa!

Kedy ísť k lekárovi? 

  • ak ste zbadali uhryznutie kliešťom a necítite sa tak úplne v poriadku. Môžete mať migrénu, zvýšenú teplotu a podobne, 
  • ak je koža v okolí vpichu zapálená,
  • ak máte krátko po uhryznutí kliešťom príznaky chrípky.

Uhryznutie kliešťom môže spôsobiť bakteriálne ochorenie známe ako borelióza alebo menej častú, no o to nebezpečnejšiu vírusovú meningoencefalitídu. 

Video: Ako vybrať kliešťa

Príznaky kliešťovej meningoencefalitídy

Ide o infekčné ochorenie, ktoré postihuje centrálny nervový systém človeka. Zriedka je sprevádzané len horúčkou. Najčastejšími príznakmi sú chrípkové stavy ako bolesť hlavy, teplota či bolesti brucha. Následne sa človeku môže trochu polepšiť, potom však nastáva druhá,výraznejšia fáza ochorenia. Teplota opäť vystúpi, bolesti hlavy sú neznesiteľné, pribúda vracanie. Infikovaní majú poruchy vedomia, reči, citlivosti, koncentrácie a nepokoj. Časté sú i dýchacie ťažkosti.  

Liečba prejavov trvá pomerne dlho. Následky po vyliečení taktiež podliehajú u väčšiny pacientov dlhoročnej rehabilitácii.   

Lymská borelióza

Prvé typické príznaky boreliózy sú začervenaná koža v okolí uhryznutia, pričom zápal sa viditeľne rozširuje. V mieste vpichu pociťuje postihnutý trhanie či pálenie. Migréna sa vyskytuje u 50% pacientov. V rannom štádiu boreliózy pomôže antibiotická liečba. Rýchla diagnostika je preto veľmi dôležitá. 

Napriek liečbe antibiotikami sa môže stať, že za sebou borelióza predsa len nechá následky. Môže ísť o svalové potiaže, porušenú psychiku, ťažkosti so srdcovo-cievnym obehom a neurologické poruchy, zápaly kĺbov, choroby kože či problémy s očami.   

Rady: 

  • Obchodné reťazce ponúkajú najrôznejšie prostriedky na kožu, ktoré prispievajú k odpudzovaniu kliešťov. Ani tie však nie sú stopercentné.
  • Chystáte sa na výlet do prírody? Voľte dlhé nohavice a pevnú uzavretú obuv. Po príchode všetky veci vyprášte vonku.
  • Sprcha: Nakoľko oblečenie neochráni dokonale, je nutné sa po pobyte v prírode dôkladne osprchovať a pozorne si prezrieť pokožku na celom tele. 
  • Kontrola tela: Deťom sa najčastejšie kliešte zacicajú v oblasti hlavy, preto je dôležité im skontrolovať každý jej kúsok. Dospelým sa kliešte usadia skôr na hlbšie umiestnených častiach tela.
Zdroj: Info.sk, BD, gesund.at, zahr. Foto: SXC
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.