• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
15°Bratislava

Ste nahnevaní? Tieto veci nikdy nerobte!

  • 19:00 03.08.2014
  • BRATISLAVA
Ste nahnevaní? Tieto veci nikdy nerobte!

Srdce vám búši, tlak vám stúpa do výšin a ide vás roztrhnúť od hnevu? Sú veci, ktoré by ste v rámci svojho psychického i fyzického zdravia rozhodne nemali robiť. 

Najedzte sa v pokoji 

Stav hnevu by sme mali najskôr dostať po kontrolu a až potom sa najesť. Sú typy ľudí, ktorí v strese nedokážu jesť, no ak ste pravý opak a psychický stav si kompenzujete jedlami s vysokým obsahom cukru a tuku, radšej si obujte tenisky a hlavu si vyčistite prechádzkou v prírode, behom či inou športovou aktivitou.

Čítajte: Zdravé sladkosti bez priberania. Inšpirujte sa!

Nielen z dôvodu konzumácie nesprávnych potravín a ukladania tuku, ale i kvôli neoptimálnemu fungovaniu trávenia, by ste mali s jedením v hneve počkať. Jednoducho povedané, telu navodíte neurózu, akoby stav ohrozenia a prepne sa do núdzového režimu. To môže mať za následok hnačku alebo zápchu.

Video: Odstránenie žlčových kameňov bez operácie

Tunelové videnie: Nešoférujte!

Možno sa rozčúlite práve najčastejšie za volantom, no mali by ste myslieť v prvom rade na následky. Do auta si vo veľkom hneve rozhodne nesadajte! Môže to byť veľmi nebezpečné. Vedeli ste, že v hneve má človek takzvané "tunelové videnie"? Sledujete tak situáciu na ceste, no zabúdate na to, čo sa deje okolo. Veľmi ľahko si tak nevšimnete chodcov prechádzajúcich cez cestu a nesledujete ani to, čo sa deje na pripájajúcich sa cestách. 

(Ne)vyspite sa na to!

Určite ste už boli v situácii, kedy ste sa pokúšali zaspať v hneve či s hlavou a ťažkým srdcom plnými trápenia. Ako dlho vám to trvalo? Vyspať sa zo starostí určite nepomáha. Ráno sa zobudíte, akoby vás prešiel valec. Spánkom sa negatívne emócie dokonca môžu tak posilniť, že vás poznačia na oveľa dlhšiu dobu. Súvisí to so skutočnosťou, že spánok zlepšuje fungovanie pamäte. Ak teda nechcete, aby si váš partner pamätal ešte viac vašich prešľapov, udobrite si ho ešte pred spaním! Je tiež oveľa príjemnejšie zaspávať v objatí ako s pocitom hnevu, nemyslíte?

Čítajte: Spite ako bábätko! Terapia hormónom tmy

Nepíšte správy a nezapínajte Facebook!

Keď ste nahnevaní, máte chuť to vykričať celému svetu rovnako, ako keď pociťujete obrovské šťastie. Máte vo zvyku zdieľať náznaky pocitov na sociálnej sieti? Prestaňte s tým! Ani neviete ako, veci sa môžu s odstupom času zmeniť a vás to bude veľmi mrzieť. Neduste to v sebe! Zájdite na kávu s verným priateľom a vyrozprávajte sa v súkromí, ktoré je v dnešnom on-line svete vzácnosť. Strážte si ho!

Nepíšte SMS ani e-maily! Keď vaša "horúca hlava vychladne", budete všetko vnímať úplne inak. Ak potrebujete dostať nahnevané myšlienky zo seba von, zaveďte si zápisník alebo uzamknutý textový súbor vo vašom počítači. Keď si to neskôr prečítate zistíte, že ste naozaj tak trošku preháňali.

Potlačte myšlienky!

Zostanete sám, sedíte, premýšľate a trápite sa. K ničomu to nevedie. Škodíte svojmu zdraviu a nič tým nevyriešite. Choďte sa bezpodmienečne a čo najskôr odreagovať! Všetky problémy vyriešite len rozhovorom s človekom, ktorý vo vás hnev vyvolal, no bez kriku a s chladnou mysľou.  

Čítajte: 10 zdravých dôvodov prečo mať vzťah

Nesiahajte po alkohole!

Áno, alkoholom sa uvoľníte, ale nanajvýš jedným - dvoma pohárikmi vínka. Majte na pamäti, že alkohol umocňuje emócie. Ak sa nebudete brzdiť, prinajmenšom budete nariekať kvôli veciam, ktoré v triezvom stave vôbec neriešite, pretože je vám jasné, že je úplne zbytočné sa nad nimi zamýšľať. A prinajhoršom? Na druhý deň vám bude zle aj fyzicky.

Ďalšia nástraha: Je vedecky dokázané, že alkohol zbavuje mozog zábran. Pôsobí totiž na jeho časť, kde fungujú kontrolné impulzy. Nemusíte sa práve s niekým fyzicky zblížiť. Môžete zničiť vec, ktorá vás bude mrzieť, ublížiť sebe alebo iným, a to len kvôli návalu veľmi silných emócií, ktoré sa tlačia nekontrolovateľne na povrch.  

Čítajte: Energetické nápoje vás môžu zabiť!

Ako hnev ovládnuť? 

Najlepším liekom je šport. Privodíte si tak endorfíny a navyše urobíte niečo aj pre svoje telo. Plakanie, pitie alkoholu a napchávanie sa sladkosťami vo vás depresívne nálady nezaženú. Dýchajte a rátajte do desať, kým budete reagovať na aktuálny nával rozhorčenia.

A hlavne, odpúšťajte! Bez toho sa hnevu vo vašom vnútri, aj keď je v podvedomí, nikdy nezbavíte a váš život bude ochudobnený o oveľa cennejšie prežívanie tých krásnych pocitov.

Čítajte: 10 tipov ako si jednoducho vylepšiť náladu

Zdroj: Info.sk, BD, health.com, zahr. Foto: SXC
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

DNES - 8:56Zdravie

Káva môže mať vplyv na rozvoj autizmu u detí.

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.