• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
15°Bratislava

Kokosový olej - TOP 10 tipov ako ho využiť

  • 19:00 31.07.2014
  • BRATISLAVA
Kokosový olej - TOP 10 tipov ako ho využiť

Kokosový olej je doslova superpotravinou s úžasnými účinkami pre zdravie, krásu a redukciu hmotnosti. Ešte stále ste mu nepodľahli? Tu je desať tipov, prečo si ho kúpiť. 

Kokosový olej je bombou nabitou prospešnými mastnými kyselinami . Vďaka nim pôsobí proti vírusom, plesniam, kvasinkám a baktériám. Neobsahuje žiadny cholesterol a podporuje látkovú výmenu.

Čítajte: Vášmu mozgu pomôže kokosový olej

1. Pre krásne vlasy

Obľúbené prípravky na vlasy stoja nemalé peniaze. Zabráňte ich vysušovaniu a zlepšite ich kvalitu len s použitím kokosového oleja! I s vlasmi dokáže narobiť divy či už ako kondicionér, vlasová maska, kúra proti lupinám alebo olejček na suché končeky. Používajte ho aj ako ochranu pred poškodením vlasov chlórom a slnkom.  

Čítajte: Rýchlejší rast a zdravé vlasy s TOP 10 potravinami

2. Oil pulling

Metódu oil pulling sme vám už predstavili. Táto úžasná olejová terapia je známa tisícky rokov a konečne sa dostáva aj do povedomia ľudí v našej krajine. O množstve jej zdravotných benefitov sa dozviete TU.

3. Holiaci olej 

Skoncujte s podráždenou pokožkou po holení! Kokosový olej je výborným pomocníkom aj pri odstraňovaní chĺpkov. Stačí ho naniesť na navlhčenú pokožku a žiletka vám bude doslova tancovať po tele bez raniek. Natrite sa ním aj po holení! Pokožka bude krásne hydratovaná, hebká a kokosový olej ju navyše chráni pred baktériami. 

4. Do nápojov
Pridajte lyžičku kokosového oleja do vašich obľúbených nápojov. Doprajete si tak výživu a prispejete i k redukcii hmotnosti. Nebojte sa ochutiť ním ani kávu, kakao či smoothie. 

5. Odličovanie

Zabudnite na štípajúce odličovače, ktoré dráždia vašu kožu a oči. Natrite si tvár kokosovým olejom! Je vhodný aj pre vysoko citlivú pokožku. Premasírujte si ním nielen tvár, ale i oči, krk a dekolt. Zotrite vatovými tampónmi a opláchnite. Pleť bude dokonale čistá a hydratovaná. Vedeli ste, že trením pokožky okolo očí si môžete spôsobiť tmavé kruhy? Kokosový olej dokáže jednoducho a veľmi jemne zotrieť make-up, špirálu, linky a očné tiene. Jednoducho dokonalý pomocník!  

Čítajte: Tmavé kruhy pod očami. Prečo ich máme a ako ich odstrániť?  

6. Slnko 

Vedeli ste, že kokosový olej má prirodzený ochranný faktor SPF 4 a blokuje asi 20% ultrafialového žiarenia. Pri krátkodobom pobyte na miernom slniečku sa tak môžete natrieť aspoň olejom. Pokožku krásne prevonia. Oveľa účinnejší je však po opaľovaní. Snedý nádych vám bez šúpania vydrží oveľa dlhšie vďaka jeho vynikajúcim hydratačným vlastnostiam. Pomáha aj na začervenanie z dôvodu spálenia.

Čítajte: Ako sa opáliť do hneda a zdravo?

7. Masky na tvár

Určite poznáte nespočetne veľa receptov na domáce pleťové masky. Jogurty, avokádo, kvasnice, banány, med a mnoho ďalších prísad vám s pleťou urobí zázraky. Stačí trošku posurfovať po internete a zistíte ich účinky. Vynikajúcou zložkou každej masky je kokosový olej. K nemu môžete naozaj pridať čo vám napadne. Pokožka bude žiariť čistotou a neublíži ani citlivej pleti.   

8. Peeling a masáže

Kokosový olej je ako stvorený na masáže celého tela. Môžete ho aplikovať aj ako peeling. Stačí pridať pomleté kávové zrniečka či hrubozrnnú soľ, pár kvapiek esenciálneho oleja a raz týždenne tak doprajete telu zamatovú hebkosť bez odumretých buniek. Výborným beauty tipom je aj peeling pier. V tomto prípade stačí pridať do oleja kryštálový cukor, poriadne premiešať, podrviť a skvelý peeling je na svete! 

9. Varenie, pečenie, smaženie, nápoje – do čohokoľvek! 

Ak raz zakúsite vôňu kokosového oleja vo vašej kuchyni, stane sa pre vás drogou. Je ľahko stráviteľný a nezaťažuje žlčník. Môžete ho použiť na smaženie, pečenie i varenie. Je dokonale zdravou a chutnou variantou obyčajných tukových olejov a masiel. Môžete ho pridať do šalátových dresingov, potrieť ním kura alebo rybu pred pečením, osmažiť na ňom cibuľku, hríby a ďalšiu zeleninu, pridať ho do ovsenej kaše, na palacinky a vynikajúcu chuť dodá i sladkým koláčom.  S kokosovým olejom dostanú všetky vaše jedlá úplne inú chuť.  Navyše neprská, neprepaľuje sa a znesie teploty až do 200 stupňov. Priatelia a rodina sa budú oblizovať.  

Čítajte: Ako vyprážať zdravšie?    

Čítajte: Zdravé sladkosti bez priberania. Inšpirujte sa! 

10. Žiarivo biele zuby

Krásne biely úsmev si môžete vyčariť i s kokosovou zubnou pastou. Vyrobíte si ju z kokosového oleja, jedlej sódy, mätového olejčeka a stévie. Zbavíte sa ňou i zápachov z úst a vaše zuby budú už po krátkom čase viditeľne belšie.

Čítajte: Tipy pre žiarivo biely úsmev. Bez chémie!

Rada na záver: Kupujte výlučne BIO panenský a za studena lisovaný kokosový olej. Na jeho vnútornú konzumáciu voľte olej v sklenených nádobkách. Oleje v plaste sú vhodné len na kozmetické účely. 

Čítajte: Olivový olej - tomuto sa vyhnite!

Zdroj: Info.sk, BD, kokosovyolej.net, authoritynutrition.com, prevention.com Foto: BD
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

DNES - 8:56Zdravie

Káva môže mať vplyv na rozvoj autizmu u detí.

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.