• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Krvavé boje v Líbyi pokračujú, Slovákom odporúčajú odísť

  • 19:15 29.07.2014
  • BRATISLAVA
Krvavé boje v Líbyi pokračujú, Slovákom odporúčajú odísť

Ministerstvo zahraničných vecí žiada všetkých občanov SR, nachádzajúcich sa na území Líbye, aby v prípade problémov s vycestovaním z krajiny a núdze kontaktovali Veľvyslanectvo SR v Káhire alebo Veľvyslanectvo Českej republiky v Tripolise.

Najmenej 30 ľudí zahynulo v líbyjskom prístavnom meste Bengází pri utorňajších zrážkach medzi islamskými ozbrojencami a vládnymi silami. Potvrdili to tamojší zdravotníci.

Do zrážok v druhom najväčšom meste Líbye, kde sa začalo povstanie proti vtedajšiemu vodcovi Muammarovi Kaddáfímu, boli zapojené aj lietadlá a rakety.

Líbyjská vláda pritom ešte v pondelok 28. júla požiadala o medzinárodnú pomoc po tom, čo v dôsledku bojov o letisko v hlavnom meste Tripolis zachvátil požiar veľký ropný zásobník.

Boje v Líbyi sú súčasťou rozsiahlejšieho konfliktu v krajine

Boje pri Tripolise sa začali približne pred dvoma týždňami, keď islamistické milície zo západného mesta Misráta zaútočili na letisko kontrolované konkurenčnými milíciami z mesta Zintán. Podľa ministerstva zdravotníctva prišlo v bojoch o život najmenej 79 ľudí a vyše 400 utrpelo zranenia.

Súvisiace:

Líbyu zachvátilo násilie, boje si vyžiadali desiatky obetí

Boje v Líbyi sú súčasťou rozsiahlejšieho konfliktu v krajine, kde sa centrálna vláda snaží získať kontrolu nad ozbrojenými skupinami, milíciami a brigádami bývalých povstalcov. Tí v roku 2011 pomohli zvrhnúť diktátora Muammara Kaddáfího a teraz sa odmietajú odzbrojiť. V dôsledku zhoršenia bezpečnostnej situácie OSN a Červený kríž už stiahli svojich zamestnancov z Líbye, v sobotu 26. júla krajinu opustili i diplomati USA.

MZV odporúča okamžite opustiť Líbyu

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky (MZVaEZ SR) opätovne upozorňuje slovenských občanov na kritickú bezpečnostnú situáciu v Líbyi.

"Vláda nemá kontrolu nad bezpečnostnou situáciou a v krajine prebieha ozbrojený konflikt medzi znepriatelenými milíciami. Pobyt cudzincov v krajine je preto spojený s vysokým rizikom ohrozenia života," píše v utorňajšej tlačovej správe tlačový odbor ministerstva zahraničných vecí.

Ministerstvo "preto odporúča všetkým slovenským občanom, ktorí sa doteraz zdržiavajú v Líbyi, aby okamžite opustili krajinu a neodporúča akékoľvek cestovanie do krajiny".

V prípade núdze majú Slováci požiadať o pomoc

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR informuje, že limitovanú konzulárnu asistenciu občanom SR, nachádzajúcim sa v Líbyi, zabezpečuje veľvyslanectvo SR v egyptskej Káhire. V prípade núdze však môžu občania SR požiadať o konzulárnu pomoc na ktoromkoľvek veľvyslanectve, alebo generálnom konzuláte členských krajín Európskej únie v Líbyi.

Ministerstvo žiada všetkých občanov SR, nachádzajúcich sa na území Líbye, aby v prípade problémov s vycestovaním z krajiny, resp. núdze, kontaktovali Veľvyslanectvo SR v hlavnom meste Egypta, v Káhire na čísle mobilného telefónu: +201222171845, +201222168227, alebo na e-mailovej adrese: [email protected]. Obrátiť sa môžu aj na Veľvyslanectvo Českej republiky v hlavnom meste Líbye v Tripolise (+218213611555, +218213611698, mobil: +2189188093309).

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Muž, ktorý sa zapálil pred súdom v New Yorku, je v kritickom stave

Muž, ktorý sa zapálil pred súdom v New Yorku, je v kritickom stave

DNES - 21:44Zahraničné

Muž, ktorý sa polial horľavinou a zapálil pred súdom v New Yorku, kde prebieha pojednávanie s Donaldom Trumpom, je v nemocnici v kritickom stave.

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

DNES - 20:51Zahraničné

Pred budovou súdu na Manhattane, kde prebieha proces s americkým exprezidentom Donaldom Trumpom, sa v piatok zapálil muž.

V Holandsku chcú pomocou kamier zistiť, koľko vtákov zabijú veterné turbíny

V Holandsku chcú pomocou kamier zistiť, koľko vtákov zabijú veterné turbíny

DNES - 20:46Zahraničné

Nadnárodná energetická spoločnosť Vattenfall plánuje umiestniť infračervené kamery na jednu z veterných turbín v Severnom mori,.

Orbán: Maďarsko sa s národnou vládou nezapojí do vojny na Ukrajine

Orbán: Maďarsko sa s národnou vládou nezapojí do vojny na Ukrajine

DNES - 19:05Zahraničné

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny.

Stoltenberg: Štáty NATO dajú Ukrajine viac systémov protivzdušnej obrany

Stoltenberg: Štáty NATO dajú Ukrajine viac systémov protivzdušnej obrany

DNES - 17:42Zahraničné

Členské štáty Severoatlantickej aliancie sa v piatok dohodli, že Ukrajine dodajú viac prostriedkov protivzdušnej obrany.