• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
16°Bratislava

Slovensko má nový medailovo úspešný štvorkajak

  • 15:31 28.07.2014
Slovensko má nový medailovo úspešný štvorkajak

Po dlhoročnej vlajkovej lodi slovenskej rýchlostnej kanoistiky, ktorou bol štvorkajak Richard a Michal Riszdorferovci, Erik Vlček, Juraj Tarr, resp. Juraj Bača, prebrala medailovú štafetu o minimálne 10 – 12 rokov mladšia štvorica Marek Krajčovič, Matej Michálek, Gábor Jakubík a Viktor Demin.

Čo bolo najzložitejšie na ceste za našou prvou seniorskou medailou na veľkom medzinárodnom podujatí?
Viktor Demin: Poskladať výkony našej štvorice tak, aby z toho bola jedna dobrá a najmä plynulá jazda. To sa nám nepodarilo doteraz ani raz! Ani v príprave, ani na súťažiach. Nedarilo sa nám plynule zájsť dobrý čas, s ktorým by sme boli všetci spokojní... Dokonca, ani v dejisku európskeho šampionátu počas tréningov (krátka odmlka). Až neskôr, keď už naozaj išlo do tuhého, sa to začalo zlepšovať. Finálová jazda nám ´sadla´ naozaj perfektne. Tá už mala svoju ´fazónu´. Vo finále sme ako štvorica zažili svoj deň! Všetko išlo ako švajčiarske hodinky (smiech). Sme radi, že máme prvú medailu. Vôbec sme nečakali, že z toho nakoniec bude krásne striebro."

Na čo ste si potom pri svojej historickej premiére medzi dospelými pretekármi trúfali, keď hovoríte, že ste striebro na 1000 m metrov nečakali? Kam vlastne siahali ambície minuloročných majstrov sveta a Európy medzi pretekármi do 23 rokov?
Viktor Demin: " My sme vlastne nevedeli, do čoho ideme. Aká bude v Nemecku konkurencia. Mali sme informácie, že na ´Európu´ sa chystá veľa lodí, lebo sa na nej zároveň jazdí aj nominácia na Európske hry v Baku, ale realita bola oveľa tvrdšia. Kým na minuloročnom svetovom šampionáte do 23 rokov bojovalo o medaily maximálne päť – šesť lodí, na ´Európe´ malo šancu stáť na stupni víťazov aj desať osádok! A to ešte Španieli vraj do Nemecka poslali svoju druhú najlepšiu loď, lebo tú elitnú šetrili na svetový šampionát, ktorý bude začiatkom augusta v Moskve. Takže my sme mali za cieľ dostať sa do finále, zájsť výkon okolo 5. – 6. miesta. S tým by sme boli spokojní. Chceli sme sa v tejto konkurencii dostať do bodovanej šestky."

Takže po nečakanej medaile ste prežívali nádherné chvíle šťastia. Nie každému sa podarí debut medzi seniormi premeniť v medailu? Dokonca vám chýbali iba desatiny sekundy, aby ste aj na ME nepokračovali v minuloročnej zlatej sérii?
Viktor Demin: "Chvalabohu, že to vyšlo na striebro! Keď som si však pozrel video, aj som ľutoval, že tisícka nie je ešte o pár metrov dlhšia... Možno by z toho bolo aj zlato (krátka odmlka). S výsledkom, ktorí sme dosiahli pri svojom debute na ME, sme, samozrejme, veľmi spokojní. Ja som to určite nečakal (krátka odmlka). Tento výnimočný úspech však teraz uprostred sezóny treba rýchlo ´zahodiť´ za hlavu a treba sa sústrediť na majstrovstvá sveta v Moskve, ktoré budú už začiatkom augusta. To bude náš absolútny vrchol tejto sezóny! Preto sme brandenburské striebro ešte ani nejako extra neoslavovali, a ani sa nechystáme (krátka odmlka). Až po sezóne bude na všetky oslavy čas. Až potom si spolu s kamarátmi a známymi sadneme a budeme oslavovať. Verím, že to budú veľké oslavy (smiech). Dúfam, že do výpočtu úspechov si budeme môcť započítať aj Moskvu."

V boji o zlato z ME ste prehrali iba s vašimi tradičnými rivalmi a mnohokrát aj tréningovými partnermi – Čechmi. Ako sa z odstupu času pozeráte na tento česko-slovenský súboj medzi štvorkajakami na 1000 metrov o titul majstra Európy? Ako ste tento súboj vnímali priamo na vode?
Gábor Jakubík: "Finále európskeho šampionátu nás zastihlo v extra športovej forme. Bol to náš deň, na aký sme už dlhšie čakali (smiech). Od štartu sme sa snažili držať v prvej trojke. To bol, podľa mňa, základ nášho úspechu v tejto súťaži. Viete, nedá sa všetko nechať na úplný záver trate. To by bolo náročné (krátka odmlka). Fakt, nie je možné to nechať len na záver... Skúsenejším Čechom, ktorí obhajovali zlato z predošlého šampionátu, lepšie vyšlo záverečných 250 metrov, ale my sme na posledných 50 metrov zabrali veľmi dobre. Len škoda, že sme do toho neskoro ´vhupli´. Škoda... V cieli som sa pozrel doprava - doľava, až potom som zistil, že sme druhí...

Viktor Demin: "Čechov veľmi dobre poznáme. Párkrát sme s nimi súťažili v Račiciach. Jazdili sme proti ním. Ale ja, keď bojujem na trati, absolútne sa koncentrujem na svoj výkon. Vtedy vôbec nevnímam okolie (krátka odmlka). Aj teraz na európskom šampionáte som sa úplne koncentroval na jazdu od štartu až do cieľa! Fakt neviem, čo sa dialo okolo nás (krátka odmlka). Možno to bolo trochu aj na škodu... Možno, ak by sme o niečo skôr zaregistrovali, že Česi sú iba kúsok pred nami, možno by sme reagovali inak... Možno by sme to záverečné tempo na posledných 100 – 150 metrov ešte ´vyšpičkovali ´. Ale aj druhé miesto na majstrovstvách Európy v takej silnej konkurencii je nádherné. Sme spokojní, že ho máme."

Gábor Jakubík: "Bolo veľmi dobré, že aj rozjazdu sme išli z celej sily, že sme sa na trati vôbec nešetrili. Vďaka tomu, že sme priamo postúpili do A finále, sme si ušetrili nejaké sily. Ale finále bola už iná kvalita! Ja si osobne myslím, že finále nám najviac ´sadlo´. To bola naozaj vydarená jazda! Ak to ´sadne´ všetkým štyrom v lodi, vtedy je to ideálne. Nestáva sa to síce často, skôr zriedka, ale sem – tam sa to naozaj podarí (krátka odmlka). My sme práve vo finále vychytili svoj deň! Všetci štyria! Vďaka tomu máme striebro z európskeho šampionátu."

Aká bola vaša taktika pred štartom A-finále na 1000 m? Čo ste si v lodi povedali skôr, než ste vyrazili v ústrety olympijskému kilometru? Bol čas na nejaké povzbudzujúce slová a bojové pokriky?
Gábor Jakubík: "Pred samotným štartom sme si ani nič poriadne nepovedali. Všetci sme vedeli, o čo bojujeme. Nebolo to treba nejako extra zdôrazňovať (krátka odmlka). Išli sme na finále s tým, že chceme predviesť čo najlepšiu jazdu, čo sa nám aj podarilo. Veľmi sa z toho tešíme. Všetci. Spolu s trénerom (krátka odmlka). Ale teraz, keď tak nad tým všetkým v pokoji rozmýšľam, uvedomujem si, že nám iba o kúsok uniklo európske zlato! Ale na druhej strane... Prvá seniorská Európa v kariére - a hneď striebro, to je super debut (krátka odmlka). Najviac zo všetkého ma teší to, že vo finále sme konečne predviedli perfektnú jazdu. Snažili sme sa držať zarovno s Čechmi. Od polovice trate sme ešte pridali na sile a frekvencii a sústredili sme sa na koncovku, aby sme z vysokého tempa dokázali urobiť ešte rýchlejší záver. Celý ´kilák´ sme všetci išli totálne naplno, ja osobne, ak mám hovoriť za seba, som drel ako dostihový kôň, no skúsenejší Česi boli o kúsok rýchlejší."

Majstrovstvá Európy sú už minulosťou, o necelé dva týždne je svetový šampionát v Moskve. S akým cieľom pôjdu do hlavného mesta Ruska úradujúci vicemajstri Európy? Na čo si môžete trúfať v súčasnej svetovej konkurencii?
Gábor Jakubík: "Máte pravdu, že svetový šampionát v Moskve sa neuveriteľne približuje (krátka odmlka). Na prípravu nám veľa času nezostalo, musíme si vystačiť s tým, čo sme doteraz natrénovali. Ešte je síce priestor na doladenie formy, ale nie je to nejaké extra dlhé prípravné obdobie (krátka odmlka). A pokiaľ ide o naše ambície a ciele? Ak by sme sa aj na tomto svetovom šampionáte udržali v prvej šestke, bolo by to veľmi dobre. Opäť by sme potvrdili príslušnosť k svetovej špičke (krátka odmlka). Opäť by sme boli v hre o medaily! Tam sa treba pohybovať. V tej šestke sa treba držať (krátka odmlka). Svoju prípravu však orientujeme tak, aby sme budúci rok na MS v Miláne mohli bojovať o nomináciu na OH 2016 v Rio de Janeiro. Účasť na olympiáde v Brazílii je náš hlavný cieľ, ktorému podriadime celú našu športovú prípravu. Svetový šampionát v Moskve bude veľmi dobrým testom našej súčasnej výkonnosti. Výsledok z Moskvy nám ukáže, či ideme správnym smerom. Teraz mám na mysli smer Miláno 2015 a tamojší svetový šampionát. Tam sa budú rozdávať miestenky na olympiádu do Ria, pri čom, samozrejme, nechceme chýbať."

Zhováral sa Štefan Žilka
Zdroj: SITA
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Futbalový šampionát v roku 2025 sa uskutoční na Slovensku

Futbalový šampionát v roku 2025 sa uskutoční na Slovensku

18:05 25.01.2023Športové

Majstrovstvá Európy futbalistov 21 rokov sa v roku 2025 uskutočnia na Slovensku. Rozhodol o tom Výkonný výbor Európskej futbalovej únie na stredajšom zasadnutí vo švajčiarskom Nyone.

Vlhová viedla po 1. kole obr. slalomu:

Vlhová viedla po 1. kole obr. slalomu: "Veľmi ťažké podmienky"

11:35 10.12.2022Športové

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová sa usadila na čele po 1. kole sobotného obrovského slalomu Svetového pohára.

Verstappen vybojoval na záver sezóny F1 v Abú Zabí 15. víťazstvo

Verstappen vybojoval na záver sezóny F1 v Abú Zabí 15. víťazstvo

16:10 20.11.2022Športové

Holandský pretekár Max Verstappen z tímu Red Bull zvíťazil na Veľkej cene Abú Zabí, záverečných 22. pretekoch sezóny F1.

Vlhová priznala, že po tomto momente uvažovala o konci kariéry

Vlhová priznala, že po tomto momente uvažovala o konci kariéry

16:21 15.11.2022Športové

"Cítila som sa úplne prázdna,“ uviedla Vlhová pre Blick.

Tragédia na zápase: Divák zomrel po páde na schodoch

Tragédia na zápase: Divák zomrel po páde na schodoch

8:36 03.10.2022Športové

Divák nedeľňajšieho zápasu amerického futbalu medzi tímami NFL Pittsburgh Steelers a New York Jets zomrel po páde na eskalátore na štadióne Acrisure.