• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
10°Bratislava

Prímerie v Gaze sa skončilo, výbuch v parku zabil desať ľudí

  • 19:27 28.07.2014
  • NEW YORK
Prímerie v Gaze sa skončilo, výbuch v parku zabil desať ľudí

Humanitárne prímerie medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamás trvalo iba niekoľko hodín. Izraelská armáda raketový útok odôvodnila nerešpektovaním prímeria zo strany Palestíny.

Veľký výbuch vo parku v utečeneckom tábore na severe Gazy zabil osem detí a dvoch dospelých, 40 ďalších ľudí utrpelo zranenia. Informovali o tom v pondelok palestínski zdravotníci.

Miestni vinia nálet izraelských síl, Izrael však zodpovednosť odmieta a tvrdí, že to bola zablúdená raketa militantov z Hamásu. V približne rovnakom čase iný výbuch otriasol hlavnou nemocnicou Gazy, nevyžiadal si však obete. Izrael, ktorý obviňuje militantov z ukrývania sa v nemocnici, opätovne zvalil vinu na zablúdenú raketu.

Izrael priznal zásah do školy OSN

Izraelské sily sa v nedeľu priznali k vypáleniu mínometnej strely, ktorá dopadla na dvor jednej zo škôl prevádzkovaných OSN v Pásme Gazy, tvrdia však že priestranstvo bolo v tom čase prázdne a nemohli tak nikoho zabiť.

Palestínski predstavitelia uvádzajú, že školu v meste Bajt Hánún minulý štvrtok zasiahli tri projektily z izraelských tankov, pričom zahynulo 16 ľudí a desiatky ďalších utrpeli zranenia. Areál slúžil ako úkryt pre Palestínčanov, ktorí pre boje museli opustiť svoje domovy.

Izrael popiera obete

Podľa hovorcu izraelskej armády Petra Lernera preverovanie ukázalo, že na školu dopadla "jediná zblúdená mínometná strela" a je "nanajvýš nepravdepodobné, že bol pri tom ktokoľvek usmrtený". Humanitárna agentúra OSN prevádzkujúca zariadenie vyzvala na vyšetrovanie prípadu s "úplnou transparentnosťou".

V prípade potvrdenia informácií o mŕtvych a zranených by udalosť bola jednou z najkrvavejších v rámci tri týždne trvajúcej izraelskej ofenzívy proti militantom v Pásme Gazy.

OSN vyzýva k mieru

Boje v pondelok pokračujú i napriek vyhláseniu Bezpečnostnej rady OSN požadujúcemu "bezodkladné a bezpodmienečné humanitárne prímerie" pri príležitosti moslimského sviatku Íd al-Fitr.

Izraelské sily obnovili útoky ešte v nedeľu a ukončili tak necelých 12 hodín trvajúce humanitárne prímerie. Palestínske militantné hnutie Hamás ho totiž podľa Izraelčanov nedodržiavalo. Konflikt si do pondelka vyžiadal životy najmenej 1030 Palestínčanov a 46 Izraelčanov.

Eurokomisia poskytne ďalšiu finančnú injekciu obyvateľom v Gaze

Európska komisia (EK) poskytla ďalších päť miliónov eur na pomoc obyvateľom Pásma Gazy, kde sa v dôsledku bojov medzi Izraelom a hnutím Hamás neustále zhoršuje humanitárna situácia. Financie sa použijú na poskytnutie pitnej vody, základnej zdravotnej služby, dávok potravín a hygienických potrieb.

Komisárka pre humanitárnu pomoc Kristalina Georgievová vyjadrila znepokojenie nad rastúcim počtom mŕtvych a zranených. "Je nepochopiteľné, že vojenskými cieľmi sa stávajú aj nemocnice a školy," vyhlásila.

Komisárka obe strany konfliktu vyzvala, aby umožnili bezpečný prísun humanitárnej pomoci. "Je dôležité, aby sa pomoc dostala k ľuďom, ktorí ju zúfalo potrebujú," povedala. EK poskytla Pásmu Gazy tento rok pomoc vo výške 23,5 milióna eur.

Tisíce ľudí v Marseille demonštrovali za Izrael

Tisíce ľudí vyšli v nedeľu večer do centra francúzskej metropoly Marseille, kam prišli vyjadriť svoju podporu Izraelu v čase vojenského zásahu jeho armády v palestínskom Pásme Gazy.

Podujatie bolo vôbec prvé svojho druhu od začiatku ofenzívy, predtým sa vo veľkých francúzskych mestách demonštrovalo proti židovskému štátu. Podobne tomu napriek úradnému zákazu protiizraelských demonštrácií bolo v sobotu v hlavnom meste Paríž.

V putách po zrážkach s políciou skončili desiatky ľudí. Okrem Paríža sa veľké protiizraelské demonštrácie konali minulý týždeň aj v mestách Lyon či Štrasburg. Francúzsko je totiž domovom jednej z najväčších moslimských menšín v Európe.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Rusko tvrdí, že pri útoku Kyjeva v Belgorodskej oblasti zahynula tehotná žena

Rusko tvrdí, že pri útoku Kyjeva v Belgorodskej oblasti zahynula tehotná žena

DNES - 13:19Zahraničné

Pri ukrajinskom sobotnom útoku v Belgorodskej oblasti zahynula tehotná žena, tvrdí gubernátor tamojšej oblasti Viačeslav Gladkov.

Duda: Poľsko je pripravené mať na svojom území jadrové zbrane

Duda: Poľsko je pripravené mať na svojom území jadrové zbrane

DNES - 11:27Zahraničné

Poľsko je pripravené zúčastniť sa na programe NATO s názvom Zdieľanie jadrových zbraní, pretože silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil poľský prezident Andrzej Duda.

Zomrel muž, ktorý sa zapálil oproti súdnej sieni počas procesu s Trumpom

Zomrel muž, ktorý sa zapálil oproti súdnej sieni počas procesu s Trumpom

DNES - 10:37Zahraničné

Zomrel muž, ktorý sa v piatok zapálil v parku oproti súdnej sieni v New Yorku počas prebiehajúceho súdneho procesu s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom.

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

DNES - 6:14Zahraničné

Severná Kórea uskutočnila test "superveľkej hlavice" určenej pre strategickú riadenú strelu, uviedli v sobotu tamojšie štátne médiá a dodali, že odpálila aj nový typ protilietadlovej strely.

Stoltenberg: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku

Stoltenberg: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku

DNES - 6:10Zahraničné

Ukrajina má v rámci sebaobrany právo útočiť na legitímne vojenské ciele aj mimo svojho územia, vyhlásil po zasadnutí Rady NATO-Ukrajina v Bruseli generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.