• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
16°Bratislava

Andrej Kiska svoj júnový plat rozdelil medzi 10 rodín

  • 17:00 25.07.2014
  • BRATISLAVA
Andrej Kiska svoj júnový plat rozdelil medzi 10 rodín

Svoju júnovú čistú mzdu vo výške 5376,30 eura rozdelil prezident SR Andrej Kiska medzi desať rodín. Každá z nich tak získala 537,63 eura

Prezident SR Andrej Kiska venoval svoj plat ľuďom v núdzi. To, že sa týchto peňazí vzdá a prerozdelí ich medzi tých, ktorí bojujú s ťažkým osudom, avizoval ešte počas predvolebnej prezidentskej kampane.

Svoju júnovú čistú mzdu vo výške 5376,30 eura rozdelil medzi desať rodín. Každá z nich tak získala 537,63 eura. Informuje o tom oficiálna internetová stránka prezidenta.

Adresátov vybral na základe návrhov neziskových organizácií, ktoré sa dlhodobo venujú ľuďom v núdzi - Plamienok, Úsmev ako dar, Liga proti rakovine a Dobrý anjel. Takýto postup bude hlava štátu uplatňovať každý mesiac, pričom pomoc od neho dostanú rodiny priamo.

Peniaze získala rodina z Prešovského kraja, v ktorej 32-ročnej matke štyroch detí diagnostikovali karcinóm žalúdka. Manžel momentálne nepracuje, pretože sa stará o domácnosť a deti. Celkový čistý mesačný príjem rodiny je 420 eur.

Ďalej ich dostala matka so štyrmi deťmi z Trenčianskeho kraja, ktorej jedno dieťa štyri roky bojuje s onkologickým ochorením. Matka s deťmi odišla od otca, ten ich finančne nepodporuje. Poberá príspevok na opatrovanie a na skrátený úväzok sa snaží si privyrobiť ako krajčírka.

V rodine z Nitrianskeho kraja má 17-ročný syn pre zhubný nádor odstránených niekoľko orgánov. Otec je invalidný dôchodca, mama pracuje ako učiteľka v materskej škole, momentálne je práceneschopná a poberá nemocenskú dávku.

Desaťročný chlapec s ťažkou formou detskej mozgovej obrny a ďalšími vážnymi diagnózami z Bratislavského kraja žije so svojou mamou a sestrou v sociálnom byte. Rodičia sú rozvedení, otec pracuje na brigádach a snaží sa rodinu podporovať.

Peniaze pomôžu aj žene z Košického kraja, ktorá žije v sociálnom byte, vplyvom zložitej životnej situácie sa nemohla starať o dieťa a v istom období zostala na ulici. V súčasnosti pracuje na dohodu a syna sa jej podarilo získať späť do starostlivosti.

Ďalšia žena z Bratislavského kraja, ktorá vyrastala v detskom domove, žije v krízovom centre a vychováva dve malé deti. Otec detí, ktorý ju zo spoločného podnájmu vysťahoval, jej finančne nepomáha.

Dvom deťom v rodine z Košického kraja diagnostikovali onkologické ochorenie. Každý z rodičov poberá peňažný príspevok za opatrovanie.

Invalidnej dôchodkyni z Banskobystrického kraja diagnostikovali pred troma rokmi nevyliečiteľnú chorobu. Keďže trikrát týždenne dochádza do vzdialeného mesta na dialýzu, ako aj ďalšie výdavky s tým súvisiace spôsobili, že liečba je pre ňu finančne náročná.

Ženu z Nitrianskeho kraja s onkologickým ochorením opustil manžel a obral ju o majetok. Jej syna prijali na vysokú školu, zrejme však nepôjde študovať, keďže im to situácia nedovoľuje. Zatiaľ pracuje na brigádach.

Aj ďalšia žena z Trenčianskeho kraja, ktorá trpí onkologickým ochorením, je vo veľmi zlej finančnej situácii. Manžel ju týral, je po dopravnej nehode a sama sa stará o tri deti.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Výročie vstupu do Aliancie pripomína vlajka pred Prezidentským palácom

Výročie vstupu do Aliancie pripomína vlajka pred Prezidentským palácom

DNES - 11:47Domáce

Dvadsiate výročie vstupu Slovenskej republiky do Severoatlantickej aliancie pripomína vlajka NATO, ktorú v piatok vztýčili pred Prezidentským palácom.

SaS: Členstvo v NATO je aj po rokoch základným pilierom našej bezpečnosti

SaS: Členstvo v NATO je aj po rokoch základným pilierom našej bezpečnosti

DNES - 11:22Domáce

Členstvo v Severoatlantickej aliancii je pre Slovensko aj po rokoch základným pilierom bezpečnosti.

Len päť z 24 kandidujúcich strán a koalícií vedú do eurovolieb ženy

Len päť z 24 kandidujúcich strán a koalícií vedú do eurovolieb ženy

DNES - 10:07Domáce

Zo všetkých 24 kandidujúcich strán a koalícií vo voľbách do europarlamentu má na čele kandidátnej listiny ženu iba päť.

Kresťania v piatok spomínajú na deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista

Kresťania v piatok spomínajú na deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista

DNES - 7:04Domáce

Veľký piatok, ktorého názov sa podľa Rímskeho misála zmenil na Piatok utrpenia Pána, je pre kresťanov spomienkou na deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista.

Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

VČERA - 19:25Domáce

Zásahy do ľudských práv a základných slobôd počas pandémie COVID-19 boli identifikované počas tohtotýždňovej odbornej konferencie.