• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
19°Bratislava

Väčšina občanov Petrovian by španielského investora uvítala

  • 12:39 25.07.2014
  • PETROVANY
Väčšina občanov Petrovian by španielského investora uvítala

Väčšina občanov Petrovian v okrese Prešov je za výstavbu zlievarne v ich obci. Podporujú tak príchod španielskeho investora, spoločnosť Funderia Condals S.A, do priemyselnej zóny Petrovany Hora. Ukázal to prieskum verejnej mienky občanov k plánovanej výstavbe zlievarne, ktorý v obci urobili v minulých dňoch poslanci obecného zastupiteľstva a poverení dobrovoľníci. V Petrovanoch žije približne 1 850 obyvateľov. S touto otázkou oslovili 942 dospelých obyvateľov obce.

Starosta obce Ján Lenko v piatok pre agentúru SITA uviedol, že za zlievareň je 600 občanov, proti jej výstavbe sa vyjadrilo 288 ľudí a 54 obyvateľov nevedelo zaujať jednoznačný postoj. Lenko tento výsledok považuje za orientačný, ktorý obec k ničomu nezaväzuje.

Ale dôležitý je v tom, že môže naďalej legitímne rokovať s investorom. Definitívnemu príchodu Španielov do Petrovian bude predchádzať dokončenie procesu posúdenia vplyvu na životné prostredie (EIA) v tejto lokalite. Dotiahnuť sa musí aj predaj pozemkov, ktorého podmienky už poslanci v zastupiteľstve schválili.

Petíciu podpísalo vyše päťsto ľudí

Prieskumu v obci predchádzala verejná prezentácia projektu, na ktorej sa zúčastnilo vyše 80 občanov. Španielsky investor im predstavil koncepciu modernej zlievarne a prostredníctvom videoprojekcie im ukázal, ako funguje podobná zlievareň v zahraničí.

Na verejnom zhromaždení sa osobne zúčastnil aj riaditeľ španielskej spoločnosti Funderia Condals S. A. a súčasne riaditeľ jej dcérskej spoločnosti SKC foundry, s. r. o. na Slovensku Josep M. Noguera, ktorý odpovedal na množstvo otázok k fungovaniu zlievarne.

Verejnému zhromaždeniu predchádzala petícia proti zlievarni, pod ktorú sa podpísalo 520 ľudí, no nie všetci boli z obce. O konečnom rozhodnutí, či Španieli zakotvia v Petrovanoch, alebo si budú hľadať inú lokalitu na podnikanie, rozhodnú poslanci obecného zastupiteľstva.

Prešovčania Španielov odmietli

Spoločnosť Funderia Condals S. A pôvodne mala záujem postaviť zlievareň v priemyselnom parku IPZ Záborské, neďaleko Prešova. Priemyselný park vlastní mesto Prešov a obidve strany sa aj dohodli na podmienkach odkúpenia pozemkov a podpísali aj memorandum o spolupráci.

Španieli však od svojho zámeru v júni odstúpili, čomu predchádzal silný odpor časti verejnosti a petícia občanov z Prešova a okolitých obcí Záborské a Dulová Ves s 2 300 podpismi.

Zástupcovia španielskeho investora svoju investíciu predstavili ako modernú fabriku, ktorá nezaťaží životné prostredie a prácu v nej nájde postupne od 70 do 300 ľudí. Vytvorí sa aj 150 ďalších pracovných miest pre subdodávateľov.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jozef Bíreš končí v pozícii šéfa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR

Jozef Bíreš končí v pozícii šéfa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR

VČERA - 20:46Ekonomické

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR.

Z trhu sťahujú viaceré výrobky Kinder

Z trhu sťahujú viaceré výrobky Kinder

VČERA - 18:22Ekonomické

Dodávateľ preventívne sťahuje z predaja vybrané produkty značky Kinder.

PS: Zmeny v novele zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu

PS: Zmeny v novele zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu

VČERA - 15:57Ekonomické

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus.

Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

VČERA - 14:00Ekonomické

Rakúsky stavebný koncern Wienerberger predáva svoje závody v Rusku a sťahuje z tamojšieho trhu.

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

VČERA - 13:41Ekonomické

Ceny sú vyššie aj v porovnaní s Maďarskom a Rakúskom.