• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 16.4.2024Meniny má Dana, Danica
Bratislava

Prímerie s Hamásom nebude, Izrael nesúhlasí s podmienkami

  • 21:43 25.07.2014
  • GAZA
Prímerie s Hamásom nebude, Izrael nesúhlasí s podmienkami

Výbor izraelskej vlády pre bezpečnostné otázky v piatok odmietol návrh na dočasné prerušenie bojov proti palestínskemu hnutiu Hamás, ktorý predložil minister zahraničných vecí USA John Kerry.

Podľa údajov zverejnených izraelskými televíznymi kanálmi sa takzvaný bezpečnostný kabinet na večernom zasadnutí vyjadril jednomyseľne proti prímeriu v jeho navrhovanej podobe, a to predovšetkým preto, že Izraelčania by údajne museli prestať s ničením tunelov Hamásu pod hranicami Pásma Gazy.

Dokument z dielne USA taktiež predpokladal nepriame rokovania s Hamásom o uvoľnení blokády Pásma Gazy, pričom požiadavkou hnutia bolo otvorenie hraničných priechodov. Izraelská vláda sa k záležitosti zatiaľ nevyjadrila.

Izraelská ofenzíva proti Hamásu, ktorá má byť odpoveďou na palestínske raketové útoky, si od 8. júla vyžiadala stovky mŕtvych a tisíce zranených vrátane mnohých civilistov.

Kerry ešte začiatkom týždňa pricestoval do regiónu, aby pomohol vyrokovať prímerie v spolupráci s egyptskými sprostredkovateľmi. Podľa zverejnených informácií mohlo prímerie v prípade schválenia Kerryho návrhu začať platiť už najbližšiu nedeľu.

Hamás chce skoré prímerie s Izraelom

Líder palestínskeho militantného hnutia Hamás Chálid Mišál v exkluzívnom rozhovore pre BBC zdôraznil, že jeho skupina chce čo najskôr dosiahnuť prímerie s Izraelom.

Pokoj zbraní však podmieňuje zárukami na ukončenie osemročnej blokády Pásma Gazy, ktorú uplatňuje Izrael a Egypt. Palestínčania už chcú podľa Mišála žiť bez blokády a otvoriť sa svetu. Zdôraznil, že obyvatelia Gazy sú "potrestaní pomalou smrťou v najväčšom väzení na svete". "Čo najrýchlejšie chceme ukončiť krviprelievanie v Gaze," vyhlásil líder Hamásu.

Protesty proti ofenzíve prerástli do násilností

Izraelskí vojaci počas najnovších protestov zastrelili jedného Palestínčana a asi 200 ďalších zranili. Stalo sa tak vo štvrtok počas zrážok na Západnom brehu, kde Palestínčania protestovali proti vyše dvojtýždňovej izraelskej ofenzíve v Pásme Gazy. Miestni zdravotníci uviedli, že jeden človek zomrel a traja ďalší sú v kritickom stave.

Izraelská armáda potvrdila, že jej vojaci použili proti demonštrantom "prostriedky na rozháňanie nepokojov". Tí na nich hádzali kamene, zápalné fľaše a blokovali ulice horiacimi pneumatikami. Násilnosti vypukli, keď stúpenci Fatahu palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása pochodovali z Rámalláhu na Západnom brehu k okraju Jeruzalema, aby vyjadrili nesúhlas s vojnou Izraela s palestínskymi militantmi.

WHO chce vytvoriť humanitárny koridor na odvoz ranených z Gazy

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyzvala v piatok na vytvorenie humanitárneho koridoru v Pásme Gaze, aby mohli zdravotníci evakuovať zranených a doviesť život zachraňujúce lieky do Gazy.

WHO v stanovisku uviedla, že 4 nemocnice vrátane nemocnice al-Aksá v pásme boli počas konfliktu medzi Izraelom a radikálnym palestínskym hnutím Hamás ovládajúcim Pásmo Gazy zničené. "WHO vyzýva na vytvorenie humanitárneho koridoru na evakuáciu zranených ako aj na dodávky životne dôležitých liekov. Humanitárny koridor by sa mal rozšíriť aj o bezpečný prechod pre pacientov z Gazy, ktorí potrebujú ísť na lekárske ošetrenie."

Konflikt medzi Izraelom a Hamásom si vyžiadal stovky obetí

Počet palestínskych obetí 18-dňového konfliktu medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamás sa blíži k 800, pričom väčšina mŕtvych sú civilisti. Útok vo štvrtok zasiahol aj školu v meste Bait Hanún na severe Pásma Gazy, ktorú prevádzkuje OSN, o život prišlo najmenej 15 osôb vrátane žien, detí a zamestnancov OSN. Ďalších asi 200 ľudí utrpelo zranenia.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun útok ostro odsúdil. Incident už prešetruje izraelská armáda, podľa ktorej nie je jasné, kto má útok na školu na svedomí. "Mohlo ísť o chybnú streľbu zo strany izraelskej armády alebo o raketu vypálenú teroristami z Gazy," povedal hovorca armády Peter Lerner.

Súvisiace:

Izrael ostreľoval školu OSN tankmi, zranili sa stovky ľudí

Washington zrušil zákaz letov do Izraela, Európa zatiaľ nie

Izrael a Hamás vypočuli Červený kríž, prerušili boje

Vyše dvojtýždňová izraelská operácia proti palestínskym raketovým útokom si vyžiadala 797 mŕtvych na palestínskej strane a 35 obetí na izraelskej. Asi 140 000 Palestínčanov ušlo zo svojich domovov.

Pan odcestoval ešte vo štvrtok do Káhiry, kde bude v piatok rokovať s americkým ministrom zahraničia Johnom Kerrym v snahe dosiahnuť prímerie v Pásme Gazy. V tejto otázke sa však zatiaľ nedosiahol žiaden pokrok. Hnutie Hamás tvrdí, že k prímeriu pristúpi, len ak Izrael zruší blokádu pásma, čo však židovský štát odmieta urobiť.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Objekt, ktorý poškodil dom na Floride, pochádzal z ISS

Objekt, ktorý poškodil dom na Floride, pochádzal z ISS

DNES - 8:41Zahraničné

NASA v pondelok potvrdil, že objekt, ktorý v marci poškodil dom na Floride, pochádzal z Medzinárodnej vesmírnej stanice.

Šéf MAAE je znepokojený možným útokom Izraela na jadrové zariadenia v Iráne

Šéf MAAE je znepokojený možným útokom Izraela na jadrové zariadenia v Iráne

DNES - 6:19Zahraničné

Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) v pondelok vyjadril znepokojenie nad možným útokom Izraela na jadrové zariadenia v Iráne.

Netanjahu strávil víkend v dome amerického miliardára, kde je protiatómový kryt

Netanjahu strávil víkend v dome amerického miliardára, kde je protiatómový kryt

DNES - 6:13Zahraničné

Nezávislé inštitúcie v Izraeli žiadajú úrady, aby preverili víkendový pobyt premiéra Benjamina Netanjanhua v dome amerického miliardára Simona Falica v Jeruzaleme.

Zbrojárku filmu Rust odsúdili na 18 mesiacov vo väzení

Zbrojárku filmu Rust odsúdili na 18 mesiacov vo väzení

DNES - 6:11Zahraničné

Zbrojárku filmu Rust Hannu Gutierrezovú-Reedovú odsúdili na 18 mesiacov vo väzení v prípade smrti kameramanky Halyny Hutchinsovej.

Bidenovci zverejnili daňové priznanie, zarobili vyše 600.000 dolárov

Bidenovci zverejnili daňové priznanie, zarobili vyše 600.000 dolárov

DNES - 5:50Zahraničné

Americký prezident Joe Biden spolu s manželkou, prvou dámou Jill Bidenovou v pondelok zverejnili svoje daňové priznanie za rok 2023.