• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
18°Bratislava

Búrky na Slovensku zanechali spúšť, blesk zapálil stodolu

  • 20:03 22.07.2014
  • BRATISLAVA
Búrky na Slovensku zanechali spúšť, blesk zapálil stodolu

Slováci po pondelkovom vyčíňaní počasia rátajú škody. Dážď a búrky sa vyzúrili nielen na prírode, ale aj na majetku. Prírodné živly dokonca na niektorých miestach spôsobili požiar či zosuvy bahna.

.

AKTUÁLNA SITUÁCIA NA SLOVENSKU PO NIČIVÝCH BÚRKACH:

* Do dažďom a búrkov zničenej Terchovej dorazil Robert Fico.
* V Terchovej po záplavách pomáhajú aj vojaci
* V obci Slovinky zasiahol blesk stodolu, chytil sa aj dom.
* Žilina sa spamätáva zo zúrivej búrky a prívalových dažďov.
* Vo Vrátnej doline uvoľnil silný dážď bahno, ktoré so sebou strhávalo autá.
* Horskí záchranári evakuovali z chaty Vrátna a lanovky 122 ľudí.
* V Trenčianskom kraji zatopila voda rodinný dom aj výrobnú halu.
* O 10:00 zasadol v Terchovej krízový štáb..

V Trenčianskom kraji vyčíňali prudké lejaky

Intenzívny dážď v Trenčianskom kraji zamestnal v pondelok popoludní hasičov, ktorí zaznamenali osem výjazdov. Najčastejšie odčerpávali vodu zo zatopených pivníc a odstraňovali spadnuté stromy z ciest. Najviac práce mali hasiči v okrese Považská Bystrica.

Priamo v Považskej Bystrici čerpali vodu z pivnice rodinného domu a reštaurácie a aj z výrobných hál v Šebešťanovej, aj z nádvoria areálu spoločnosti v Považskom Podhradí v okrese Považská Bystrica. Stromy odstraňovali v Trenčíne, v katastri obce Tŕstie a tri stromy v katastri obce Upohlav. Pri týchto udalostiach nebol nikto zranený. Agentúru SITA informoval Marián Petrík, hovorca Krajského riaditeľstva HaZZ v Trenčíne. .

.

V obci Slovinky blesk zasiahol stodolu a začala horieť

Po údere blesku začala horieť stodola v obci Slovinky v okrese Spišská Nová Ves. Ako v utorok ráno informoval dôstojník operačného strediska spišskonovoveských hasičov Tomáš Drobný, požiar likvidovalo päť profesionálnych hasičov a sedem dobrovoľníkov s dvoma cisternami.

Z horiacej stodoly preskočil oheň aj na časť domu. Pri požiari nebol nikto zranený, no majiteľovi vznikla podľa predbežných odhadov škoda 13-tisíc eur. Horelo aj v obci Zemplínska Teplica.

Ako informoval dôstojník operačného strediska trebišovských hasičov Jaroslav Mlej, požiar kôlne pri dome vypukol v noci o jedenástej. Na mieste zasahovalo osem hasičov a tri cisterny. Príčinu požiaru vyšetrujú a zatiaľ nebola vyčíslená ani škoda.

Súvisiace:

Video: Slovensko bičovali búrky, zanechali za sebou spúšť

Meteorológovia hlásia dážď a búrky, Slovensku hrozia povodne

Video: Povodeň v Terchovej


Premiér Fico prisľúbil Vrátnej doline finančnú pomoc

Premiér Robert Fico si v utorok prešiel Vrátnu dolinu, ktorou sa v pondelok prehnala ničivá prietrž mračien a turisticky obľúbenej malofatranskej doline prisľúbil finančnú pomoc.

"Chceme, čo najrýchlejšie poskytnúť finančné prostriedky na odstránenie najakútnejších vecí. Pred chvíľou som hovoril s ministrom financií a môžem potvrdiť, že počkáme na návrh, ktorý príde od predsedu žilinského VÚC a starostu Terchovej a okamžite, ak to bude potrebné, by sme zvolali aj rokovanie vlády a schválili prvý objem finančných prostriedkov, ktorý by bol nevyhnutný napríklad na ťažké mechanizmy, pretože bez nich nie sme schopní vo Vrátnej doline urobiť absolútne nič," povedal Fico.

Podľa premiéra je to malý zázrak, že zatiaľ nebola nahlásená žiadna obeť. "Pretože to, čo sme mali možnosť vidieť, je totálne zdevastovaná Vrátna dolina. Sú tam desiatky totálne rozbitých vrakov, je tam celá stanica lanovky zasypaná kamením. Je obrovské šťastie, že sa každému podarilo zachrániť," dodal predseda vlády.

Po záplavách pomáhajú aj vojaci

Dve terénne vozidlá a vojaci z 5. pluku špeciálneho určenia pomáhajú zabezpečovať zásobovanie po záplavách, ktoré v pondelok postihli aj mikroregión Terchová. Ako informovala hovorkyňa rezortu obrany Martina Balleková, v spolupráci s Horskou záchrannou službou pokrývajú zásobovanie v odrezanej časti Terchovskej osady Štefanová.

"Ozbrojené sily sú pripravené poskytnúť sily a prostriedky na odstraňovanie následkov záplav v postihnutom regióne. Ďalší účel nasadenia a počet vojakov budú závisieť od požiadaviek krízového štábu," uviedol minister obrany Martin Glváč.

Pri odstraňovaní následkov prívalových dažďov v oblasti Terchovej pomáhajú aj príslušníci zo Záchrannej brigády HaZZ v Žiline. Na mieste udalosti zasahujú s pásovým obojživelným transportérom, ktorým sa presúvajú po ťažkom teréne a prehľadávajú viac ako 30 vrakov vozidiel, ktoré boli poškodené počas prívalových dažďov. Hasiči budú na mieste udalosti odstraňovať následky katastrofy až do večera, povedala hovorkyňa hasičov Zuzana Farkasová.

Uviaznuté autá nahlásilo 21 ľudí, záchranári odhadujú viac

Zatiaľ len 21 turistov nahlásilo, že ich autá sú zdemolované a zakliesnené v nánosoch bahna a skál vo Vrátnej doline. Záchranári však podľa premiéra Roberta Fica odhadujú, že vrakov uviaznutých v doline môže byť aj dvakrát viac. Stovka hasičov a tridsiatka horských záchranárov ich prehľadáva, aby mohli potvrdiť, že v nich nikto neuviazol.

"Podľa toho, čo sme videli, predpokladáme, že tých vrakov tam bude viac, medzi 30 až 40," povedal Fico po tom, čo si so záchranármi a hasičmi prešiel prívalovou vodou zničenú Vrátnu dolinu. "Hasiči a záchranári momentálne prehľadávajú všetky vraky. Aby sme mali istotu, či sa v nich náhodou nenachádzajú nejaké osoby," povedal prezident Hasičského a záchranného zboru Alexander Nejedlý s tým, že zatiaľ neboli hlásené žiadne zranené, ani nezvestné osoby.

"Ale pokiaľ neskontrolujeme všetky vraky, nebudeme mať istotu, či tam niekto nie je. Samozrejme budeme vraky aj vyhľadávať, pretože je možné, že okrem tých viditeľných sú pod nánosmi aj ďalšie," dodal Nejedlý.

Hasiči zvážajú ťažkú techniku z celého Slovenska. "Ťažká technika je jediná, ktorou sa vieme dostať do doliny. Bude slúžiť najmä na to, aby sme zásobovali záchranárov a ľudí, ktorí tam bývajú. Privážame ďalšiu techniku z celého Slovenska, pretože jej tu naozaj bude treba podstatne viac a na dlhší čas. Momentálne tu máme približne 70 profesionálnych a 30 dobrovoľných hasičov," dodal Nejedlý.

V doline museli evakuovať cez 100 ľudí

Po pondelkovej prietrži mračien, ktorá zničila prístupovú cestu do Vrátnej doliny v Malej Fatre, evakuovali horskí záchranári z chaty a lanovky 122 ľudí. Polícia doposiaľ neeviduje žiadnu nezvestnú osobu. Ako ďalej informuje Horská záchranná služba (HZS), chatu Vrátna, z ktorej premáva lanovka na hrebeň Malej Fatry, zaplavovala prívalová voda z okolitých svahov a prístupová cesta bola na viacerých miestach strhnutá.

"V chate sa nachádzalo 67 ľudí vrátane personálu. V tiesni sa ocitlo aj 55 turistov na hornej stanici lanovky pod Chlebom. V neskorých večerných hodinách sa podarilo všetkých uviaznutých, medzi ktorými bolo aj 15 detí, evakuovať a dostať do bezpečia. Noc prečkali v dome Horskej záchrannej služby vo Vrátnej a v okolitých hoteloch," informuje operačné stredisko HZS s tým, že na záchrannej akcii sa zúčastnilo 25 profesionálnych a dobrovoľných horských záchranárov z Malej a Veľkej Fatry. Záchranári až do odvolania neodporúčajú návštevu Vrátnej doliny a okolia pre zničenú infraštruktúru a záchranárske práce.

Záchranári dúfajú, že v autách pod bahnom nie sú ľudia

Záchranári dúfajú, že v autách, ktoré strhla lavína bahna vo Vrátnej doline, nie sú ľudia. Po pondelkovej prietrži mračien museli horskí záchranári evakuovať do Terchovej desiatky ľudí uviaznutých na horských chatách a v lanovkovej stanici pod vrcholom Chleb.

"Na chate Vrátna uviazli premočené deti, ktorým zobralo úplne všetko. Pod chatou je zhrnutý kopec áut, ktoré strhla lavína bahna. Odtrhla sa asi časť kopcov Hromové a Steny. Aké škody vznikli a či bol niekto zranený, to zatiaľ nevieme povedať," povedal horský záchranár Jozef Mičo. Polícia celú Vrátnu dolinu uzavrela a spolu so záchranármi ju prehľadáva, úrazy ani obete zatiaľ nehlási. V utorok o 10:00 v Terchovej zasadol krízový štáb, ktorý vyhodnotí situáciu a rozhodne o ďalšom postupe..

.Dážď trhal asfalt a spustil bahno

Prívalový dážď a rozbúrený potok Vrátňanka v pondelok na viacerých miestach podmyli jedinú prístupovú cestu do Vrátnej doliny, voda vytrhla kusy asfaltu a spolu s bahnom a kameňmi strhla aj zaparkované autá. Horská chata Vrátna, z ktorej premáva lanovka na hrebeň Malej Fatry, zostala zatopená a na cestu pod ňou sa zosunul svah.

"Ťažko povedať, čo všetko sa stalo. Škody nevieme presne odhadnúť. Ľudí sme transportovali a ubytovali v Terchovej. Pod chatou je zhrnutý kopec áut, ktoré stiahla nejaká lavína bahna. Odtrhla sa asi časť kopcov Hromové a Steny. Aké sú škody a či je nejaká ujma na zdraví, to zatiaľ nevieme povedať," povedal horský záchranár Jozef Mičo.

Do doliny prichádza veľa českých turistov, polícia ich vracia

Do Vrátnej doliny prichádzajú desiatky áut s českými turistami, polícia ich vracia späť. Polícia celú Vrátnu uzavrela, pretože jedinú prístupovú cestu do turisticky obľúbenej malofatranskej doliny v pondelok zničila prietrž mračien a horskí záchranári a hasiči stále prehľadávajú chaty a vraky áut, aby potvrdili, že v nich nikto neuviazol.

"Až do odvolania je Vrátna dolina uzatvorená aj pre turistov. Žiadame ľudí, aby toto opatrenie rešpektovali a dodržiavali v záujme ochrany vlastného života a zdravia," uviedol žilinský krajský policajný hovorca Radko Moravčík. Vstup do doliny neodporúčajú ani horskí záchranári.

"Chodia tam len záchranárske vozidlá, ktoré zásobujú obyvateľov Štefanovej. Vrátna v podstate zostala bez ľudí, takže až do odvolania prosíme všetkých turistov, aby do Vrátnej momentálne nechodili," povedal náčelník Horskej záchrannej služby Malá Fatra Juraj Ondruš.

Video: Žilina 21.7.2014 cesta autom


Veľké škody hlásia najmä zo Žiliny

Prietrž mračien zažili v pondelok aj obyvatelia Žilinského kraja. Búrka a prívalový dážď zatopili ulice, rozbili cesty a polámali stromy. --->>> VIAC INFORMÁCIÍ NÁJDETE TU
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prezidentka: Sme v klube, ktorý nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna

Prezidentka: Sme v klube, ktorý nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna

DNES - 12:59Domáce

Členstvo v NATO poskytuje Slovensku bezpečnostné garancie na takej úrovni, aké by krajina jeho rozmerov nikdy nebola schopná sama dosiahnuť.

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie NR SR k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie NR SR k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

DNES - 11:53Domáce

Mimoriadne rokovanie Národnej rady SR pre návrh ústavného zákona o ochrane pred útokmi chráneného živočícha zatiaľ nebude.

V Múzeu kysuckej dediny predstavia veľkonočné zvyky a tradície

V Múzeu kysuckej dediny predstavia veľkonočné zvyky a tradície

DNES - 11:17Domáce

Múzeum kysuckej dediny v Novej Bystrici-Vychylovke pripravilo výstavu Veľká noc ide.

Muž sa vyhrážal žene, že ju zapáli aj s celým bytom

Muž sa vyhrážal žene, že ju zapáli aj s celým bytom

DNES - 10:12Domáce

Muž vykrikoval, že zapáli celý byt a od ženy žiadal peniaze.