• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Video: Slovensko bičujú búrky, zanechávajú za sebou spúšť

  • 22:07 21.07.2014
  • ŽILINA
Video: Slovensko bičujú búrky, zanechávajú za sebou spúšť

Silná búrka na severe Slovenska spôsobila aj meškania viacerých vlakov. Voda zatopila ulice, rozbila cesty, vietor lámal stromy. Ľudia zostali odrezaní v chate Vrátna aj na Chlebe.

Voda počas búrky a silného dažďa zatopila v Žiline niekoľko ulíc, rozbila cesty a polámala stromy. Napriek tomu, že stále prší, situácia po popoludňajšej prietrži mračien je už stabilizovaná.

"Hodinu to bolo kritické a za ten čas stihol prívalový dážď pozalievať všetky podchody a tie najnižšie položené časti. Potom to ustúpilo a tam, kde neboli upchaté rúry, vodu odviedla kanalizácia. Teraz je už situácia stabilizovaná," uviedol pre agentúru SITA primátor Žiliny Igor Choma.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal 32 hydrologických výstrah. Všetky výstrahy a predpoveď počasia na celý týždeň si môžete pozrieť -----> v tomto článku.

Po búrke sprevádzanej silným vetrom a prívalovým dažďom zostala zatopená aj ulica Vojtecha Spanyola pri fakultnej nemocnici, podchody na hlavnej železničnej stanici, parkovisko na Bôrickej ceste a železničný podjazd na Kysuckej. Prívalová voda vytrhala cestu v mestskej časti Považský Chlmec a vietor lámal stromy aj v centre Žiliny na Radlinského ulici, na Bulvári či v Bôrickom parku.

"Samozrejme ešte nie je úplne jasné, kde sú najväčšie škody, ale v každom prípade došlo k zaliatiu podchodov a mnohých pivníc v niektorých bytovkách. Všetci sú v pohotovosti, zmobilizovali sme požiarne hliadky, dobrovoľných hasičov, policajtov i Slovenské vodárne a kanalizácie. Odstraňovanie škôd bude isto trvať niekoľko dní, pretože najmä popadané stromy bude treba spíliť a upratať. Ale na druhej strane, až tak strašné veci sa neudiali," dodal Choma.

Po prietrži mračien v Žiline zasahujú hasiči už aj na Orave, Kysuciach a Liptove. "V Žiline a okolí zasahuje niekoľko desiatok hasičov. Najhoršia situácia je v meste a priľahlých mestských častiach, kde hasiči odčerpávajú množstvo vody z ciest, pivníc rodinných domov, záhrad a dvorov. Situáciu komplikuje aj niekoľko desiatok popadaných stromov v Žilinskom kraji. Hasiči zasahujú najmä medzi obcami Rojkov a Kraľovany (okresy Ružomberok a Dolný Kubín), v obci Raková (okres Čadca) a v meste Vrútky (okres Martin). Hasiči z Terchovej boli vyslaní aj do Vrátnej doliny, kde sa pri chate Vrátna zosunula pôda," uviedla Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru. V okolí Žiliny vyrážali hasiči na pomoc pri odčerpávaní vody a odstraňovaní popadaných stromov viac ako dvadsaťkrát.

Nefunguje čislo 158

Na miestach, kde popadali stromy, zaplavilo cesty a nefungovali semafory riadili dopravu policajti. "Do opatrení boli nasadené všetky dostupné sily a prostriedky," uviedol žilinský krajský policajný hovorca Radko Moravčík.

Počas búrky prestalo v Žilinskom kraji fungovať aj policajné číslo 158. Dôvody prečo, zatiaľ nie sú známe. Agentúru SITA o tom informoval žilinský krajský policajný hovorca Radko Moravčík. Do jej obnovenia môžu občania volať na bezplatnú telefónnu tiesňovú linku 112. "Na odstránení poruchy sa intenzívne pracuje," dodal Moravčík. Polícia bude o obnovení linky 158 v Žilinskom kraji informovať.

Po silnej prietrži mračien zostali ľudia odrezaní na chate Vrátna aj na malofatranskom vrchole Chleb. Podľa horského záchranára Jozefa Miča horská chata Vrátna, z ktorej premáva lanovka na hrebeň Malej Fatry, je zatopená a na prístupovú cestu sa zosunul svah. "Zatiaľ sa tam nedokážeme dostať, vôbec nevieme, koľko ľudí tam je. Na Chlebe zostalo uväznených ďalších 60 turistov," uviedol pre agentúru SITA Mičo.

Stúpajú hladiny vodných tokov

Povodňovú aktivitu hlási Žilina a šesť obcí v okolí. Ako agentúru SITA informoval vedúci odboru krízového riadenia žilinského okresného úradu Ľubomír Hollý, tretí stupeň povodňovej aktivity vyhlásilo mesto Žilina, obce Terchová, Lutiše, Belá a Divinka v okrese Žilina a obce Rudina a Rudinská v okrese Kysucké Nové Mesto.

Po prietrži mračien stúpajú hladiny vodných tokov v celom Žilinskom kraji. Podľa údajov Slovenského hydrometeorologického ústavu prvý stupeň povodňovej aktivity dosiahla zatiaľ len hladina potoka Varínka v obci Stráža v Terchovskej doline.

Hladina stúpa aj na rieke Orava v Oravskom Podzámku a Dierovej, Váh v Hubovej, na rieke Bystrica v Zborove nad Bystricou, Kysuca v Čadci a Kysuckom Novom Meste, rieke Turiec v obci Turček, na potoku Zázrivka v Párnici, Jalovčianka v Liptovskej Ondrašovej, Kvačianka v Liptovskej Sielnici, na Ľubochnianke v Ľubochni, Pivovarskom potoku v Martine a na Rajčanke v Šuji, Poluvsí a Žiline.

Meškali aj vlaky

Silná búrka na severe Slovenska spôsobila aj meškania viacerých vlakov. O meškaní vlakov informuje internetová stránka Železníc Slovenskej republiky (ŽSR). Na trati Čadca - Žilina mešká osobný vlak 170 minút, dôvodom je spadnutý strom na trati.

Osobný vlak z Popradu-Tatry do Žiliny mešká 64 minút. Rýchlik Spišan z Bratislavy do Košíc mešká 67 minút, rýchlik idúci v opačnom smere 48 minút.

Rýchlik Liptov idúci z Bratislavy do Košíc hlási meškanie 58 minút. IC vlak z Bratislavy do Košíc mešká 90 minút, vlak v opačnom smere hodinu. Ex Košičan na trase Praha - Košice hlási meškanie 70 minút, Ex Hradčany idúci zo Žiliny do Prahy mešká 62 minút.

 

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

VČERA - 18:09Domáce

Peter Kotlár požiadal Finančnú správu o finančnú analýzu niektorých subjektov, ktoré prevádzkovali mobilné odberové miesta.

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

VČERA - 16:32Domáce

Na rýchlostnej ceste R7 začalo horieť motorové vozidlo, treba tam preto počítať s dopravným obmedzením.

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

VČERA - 16:15Domáce

Vládny zákon k riešeniu situácie s medveďmi je nebezpečný. Okrem medveďov tiež rieši vlkov, šakaly či ohrozené rysy.

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

VČERA - 16:04Domáce

Na celom území Slovenska sa počas noci a v piatok (19. 4.) ráno môže vyskytnúť prízemný mráz.