• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
11°Bratislava

Pevné svaly a energia: Vysokoproteínové raňajky

  • 18:00 24.07.2014
  • BRATISLAVA
Pevné svaly a energia: Vysokoproteínové raňajky

Raňajky s obsahom proteínov sú najlepším štartérom dňa plného energie a zdravého života. Máme pre vás pár lahodných, nízkokalorických tipov. Začnite deň sýto, fit, bez výčitiek a s dobrou náladou!

Dochádzajú vám nápady čo si dať na raňajky? Zabudnite na tučné, sladké a vyprážané jedlá, ktoré spôsobia, že po ich zjedení budete chcieť opäť zaliezť späť do postele!

Jednou zo základných surovín vynikajúcich raňajkových receptov sú vajíčka. Bielka obsahujú vysoké množstvo potrebných bielkovín, vitamínov, živín i cholínu. Stimulujú tak pamäť a potláčajú úzkosť. Medzi ďalšie hlavné zdroje bielkovín patria strukoviny, mliečne výrobky ako jogurty, syry, tvaroh a tiež hovädzie mäso, ryby a hydina.

Prečo proteíny?

Pre pevné svalstvo je okrem cvičenia potrebné prijímať zo stravy dostatočné množstvo bielkovín, a to 20 až 30 gramov. S pribúdajúcim vekom navyše svalovú hmotu strácame. Zvyknite si na proteínové raňajky a budete nielen zdraví, ale aj krásni.   

Pečené vajíčka v avokáde

Konečne niečo nové, rýchle a chutné, čo poviete! Rozhodne stoja za vyskúšanie Sú nielen plné bielkovín a vlákniny, ale vďaka avokádu i prospešných omega-3-mastných kyselín. Tento recept hneď nezavrhujte!Predstavte si horúce avokádo na kúsku chrumkavého celozrnného chlebíka s plátkom opečenej šunky a pokvapkaným žĺtkom. 

Čítajte: Ovocie, ktoré pomáha chudnúť: Avokádo

Recept: Rozkrojte avokádo na polovicu, vložte ho do zapekacej misky a vyberte kôstku. Umiestnite ho tak, aby sa po miske nehýbalo a vajíčko sa z neho nevylialo. Vajíčko si rozbite do misky a lyžičkou naberte žĺtok. Vložte ho do otvoru v avokáde a bielkom zaplňte. Osoľte, okoreňte podľa chuti a pečte v rúre asi 15 minút. Doba pečenia sa bude líšiť v závislosti na veľkosti avokáda a množstva vajíčka. Po vybratí z rúry posypte na kocky nakrájanou šunkou. Položte na tanier k nakrájaným paradajkám, môžete pridať aj pálivú omáčku a s chuťou do toho!  

Syrová praženica

Kombinácia vajíčok a syrov je výbornou bielkovinovou bombou. Spolu chutia navyše skvele a ak použijete namiesto obyčajného syru kozí a praženicu posypete pažítkou, budete sa oblizovať ešte pol dňa. 

Recept: Dve lyžice masla rozpáľte na panvici, orestujte cibuľku a ak máte radi štipľavé, môžete pridať i jednu jalapeño papričku nakrájanú na tenučké kolieska. Primiešajte vajíčka, soľ a korenie. Po vytvorení praženice zložte zo zdroja tepla, vmiešajte kozí syr a pažítku. Hotovo!

Čítajte: Zdravé sladkosti bez priberania. Inšpirujte sa!

Špargľové potešenie

Špargľa je zdrojom vitamínu K a kyseliny listovej, ktorá je prospešná pre srdcovocievny systém. Tieto superzdravé raňajky vám zaručia 18 gramov bielkovín.

Recept: Vajíčka a špargľu uvarte v slanej vode. V ďalšom hrnci si pripravte lyžicu olivového oleja a na miernom ohni orestujte cesnak asi minútu. Zložte zo zdroja tepla a pridajte maslo, citrónovú šťavu, petržlen, soľ a korenie. Vložte špargľu s troma lyžicami parmezánu a zamiešajte. Servírujte na tanieri spolu s pokrájanými vajíčkami. Dobrú chuť!  

Sladké jazýčky

Biely, nesladený grécky jogurt je najlepšou voľbou, s ktorou do tela dostanete dostatok bielkovín bez toho, aby ste museli konzumovať mäso či vajíčka. Recept si môžete vymyslieť. Pridajte akékoľvek obľúbené ovocie, napríklad čučoriedky, goji pre energiu, ovsené vločky a sladké výživné raňajky bohaté na proteíny sú na stole. 

Grécky jogurt je tiež vynikajúca prísada do sladkých ovocných smoothie. Môžete s ním zmiešať napríklad pol hrnčeka jahôd, štvrť hrnčeka ovsených vločiek, dochutíte medom, zalejete polovicou hrnčeka mlieka a pomixujete. Vaše telo má s týmito raňajkami o 21 gramov proteínov postarané! Raňajkové smoothie sú tiež vynikajúcou voľbou v prípade, že nestíhate do práce či školy. Prelejete si ho do šejkra a vypijete po ceste. 

Zdroj: Info.sk, BD, health.com, fitsugar.com, zahr Foto: SXC
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.