• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.4.2024Meniny má Valér
11°Bratislava

Prešovský kraj dostane až 1,4 milióna eur na opravu ciest

  • 11:37 21.03.2013
  • PREŠOV
Prešovský kraj dostane až 1,4 milióna eur na opravu ciest

Štát dá prešovským krajským cestárom na opravu výtlkov približne 1,4 mil. eur, zvyšok opráv zaplatí kraj z vlastného rozpočtu.

Podľa rozhodnutia vlády má ministerstvo financií uvoľniť krajom peniaze na riešenie kritického stavu ciest po zimnej prevádzke do 26. marca. Rozdelenie peňazí zo štátneho rozpočtu medzi jednotlivé samosprávne kraje zodpovedá dĺžke ciest II. a III. triedy, o ktoré sa kraje starajú. Prešovský kraj má najväčšiu sieť ciest, patrí mu 2 400 kilometrov ciest II. a III. triedy.
Pomoc štátu nebude stačiť, doplnia ho vlastné zdroje kraja

Predseda Prešovského samosprávneho kraja Peter Chudík pomoc štátu víta. Táto zima patrila k najhorším, čo sa týka stavu ciest. Chudík predpokladá, že s pomocou štátu a z vlastných zdrojov pôjde v tomto roku do opravy výtlkov v kraji minimálne 3 – 3,5 mil. eur.

„Ak od štátu dostaneme 1,4 mil. eur, zvyšné finančné prostriedky, asi 2 mil. eur vykryjeme z vlastných zdrojov. Pričom približne 1,5 mil. eur sa použije priamo na opravu výtlkov a zvyšná časť finančných prostriedkov bude použitá na nákup techniky,“ povedal Chudík.

Okrem toho chce PSK na opravu ciest využiť aj finančné zdroje z Regionálneho operačného programu, Opatrenie 5.1 na regionálne komunikácie zabezpečujúce dopravnú obslužnosť regiónov. Spoluúčasť kraja na tomto projekte je päť percent.

Ide v poradí o tretiu výzvu z tohto programu, ktorá bola vypísaná v decembri minulého roku. Prešovskí cestári dopadli úspešne pri prvej aj druhej výzve v rámci tohto programu, z ktorého čerpali zhruba 24,459 mil. eur.

„V prípade, že sa celý proces urýchli a budeme môcť peniaze z tohto programu čerpať, pôjde o ďalších 10 mil. eur v rámci Prešovského kraja. Spolu to teda predstavuje investíciu do opravy ciest viac ako 13 mil. eur, ktoré na cestách II. a III. triedy v prešovskom regióne budú obyvatelia zjavne vidieť aj cítiť,“ doplnil Chudík.
Odsúhlasených je sedem samostatných častí projektu

Správa a údržba ciest Prešovského samosprávneho kraja plánuje z tohto programu v tomto roku opraviť a zmodernizovať zhruba 62 kilometrov ciest, zrekonštruovať deväť mostov a stabilizovať štyri úseky, na ktorých dochádza k zosuvu pôdy na území kraja.

Krajskí poslanci už odsúhlasili sedem samostatných častí tohto projektu. Prvá skupina projektov je určená na modernizáciu ciest, ktoré sú rozdelené na štyri oblasti podľa nadväznosti na jednotlivé úseky ciest prechádzajúcich cez susedné okresy.

Prvou oblasťou je okres Bardejov, kde by sa malo preinvestovať 1,070 mil. eur. Druhú skupinu tvoria okresy Humenné, Svidník, Vranov nad Topľou s predpokladanou investíciou 2,225 mil. eur. Nasleduje ako samostatná oblasť Prešov so sumou 1,640 mil. eur. Poslednou je oblasť Poprad a Stará Ľubovňa s predbežnými nákladmi 1,790 mil. eur.

Ďalšie skupiny tvoria projekty zamerané na opravy mostov a zosuvov pôdy. Na rekonštrukciu deviatich mostov by malo ísť spolu 2,542 mil. eur. S najvyššími čiastkami sa počíta na mostoch v Ľubici časť Pod lesom – Kežmarok, medzi obcami Ruská Poruba – Košarovce a Veľká Lesná – Haligovce. Na opravu zosuvov pôdy by malo ísť 1,050 mil. eur.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Šutaj Eštok: Od nástupu nového riaditeľa ÚIS prišlo k reorganizácii inšpekcie

Šutaj Eštok: Od nástupu nového riaditeľa ÚIS prišlo k reorganizácii inšpekcie

DNES - 11:21Domáce

Od nástupu nového riaditeľa Úradu inšpekčnej služby prišlo k reorganizácii inšpekcie a mnohým personálnym zmenám.

Šutaj Eštok vysvetlil, prečo zadržali Borisa Beňu

Šutaj Eštok vysvetlil, prečo zadržali Borisa Beňu

DNES - 10:45Domáce

Beňu zadržali v africkej Konžskej demokratickej republike.

SHMÚ varuje: Tieto okresy potrápi vo štvrtok vietor

SHMÚ varuje: Tieto okresy potrápi vo štvrtok vietor

DNES - 9:37Domáce

Meteorológovia vydali výstrahu.

V Bratislave hlásia cestári viaceré nehody

V Bratislave hlásia cestári viaceré nehody

DNES - 9:06Domáce

Premávka v hlavnom meste sa spomaľuje.

V Afrike zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Borisa Beňu

V Afrike zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Borisa Beňu

VČERA - 21:43Domáce

V africkej Konžskej demokratickej republike zadržali bývalého námestníka riaditeľa Slovenskej informačnej služby Borisa Beňu.