• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
Bratislava

Prví slovenskí pacienti po implantácii dažďovej kvapky

  • 14:49 13.06.2014
  • BRATISLAVA
Prví slovenskí pacienti po implantácii dažďovej kvapky

Deň po operácii si opäť vidia prečítať cenovky v obchode, vybaviť esemesky či e-maily na smartfóne, vybrať si z jedálneho lístka či prelistovať noviny bez okuliarov na čítanie. Svetová metóda vo svete známa ako Raindrop je už k dispozícii aj slovenským pacientom, ktorých krátko po štyridsiatke postihla presbyopia, dioptrie na čítanie podmienené vekom.

Obmedzenia, nespokojnosť, hendikep, závislosť. To všetko prežívajú aktívni štyridsiatnici, ktorých z ničoho nič prekvapí potreba okuliarov na čítanie. Presbyopia, vekom podmienené zhoršené videnie na blízko, má podľa najnovších prieskumov rovnako negatívny dopad na psychiku človeka ako vysoký krvný tlak. "Je to prekvapujúce zistenie. Doteraz spoločnosť presbyopiu výrazne podceňovala. Čerstvých štyridsiatnikov trápi nespokojnosť s vlastným výzorom. Majú obavy, že ´starecké´ okuliare na čítanie zbytočne zdôrazňujú ich vek. Nevedia si zvyknúť na novú ´závislosť´ a to, že si ich musia neustále skladať a odkladať. Ak si ich náhodou niekde zabudnú, zostanú ´nahratí´. Jednoducho nevidia," tvrdí Nicolas Parriaux z Revision Optics, ktorá priniesla svetu pred niekoľkými rokmi riešenie presbyopického problému. Od 30. mája 2014 ho už pozná aj prvá šestica slovenských pacientov.

Nevidela som na tovar ani na mobil
"Neustále som ich musela hľadať po všetkých možných a nemožných miestach. Obmedzovali ma v každej bežnej činnosti. V jednom kuse som ich musela vyťahovať, nezvládla som si bez nich prečítať ani titulky článkov v časopisoch či cenovky na tovare v obchode," spomína na obdobie s ´čítacími´ okuliarmi kozmetička Eva Manáková (54) z Pezinka, ktorá si nechala Raindrop implantovať v prvej skupine slovenských pacientov.

"Keď mi v minulosti prišla esemeska, bez okuliarov som nevidela ani ´mäkké f´. V reštaurácii som si márne listovala menu, pri každej činnosti na blízko som bola bez nich bezradná. Po implantácii Raindropu vidím na všetko. Priamo po zákroku som si slávnostne dokázala v reštaurácii konečne prečítať jedálny lístok a slávnostne si vybrať pokrm bez okuliarov. Vidím perfektne na mobil, bez obmedzení si dokážem vyťukať číslo, posielať správy či preklikávať sa v menu na telefóne."

Prekvapivo rýchle výsledky
"Je úžasné sledovať reakcie pacientov po zákroku. Sú doslova v pozitívnom šoku. Hovoria o malom zázraku. Ráno ešte bez okuliarov neboli schopní prečítať v novinách ani titulky, po operácii opäť vidia na blízko ako kedysi. Výsledky sú skutočne nad očakávania," prezrádza prezident Revision Optics John Kilcoyne, ktorý spolu so svojim medzinárodným tímom asistoval mikrochirurgičke MUDr. Miriam Záhorcovej počas prvých šiestich operácií.

"Hoci som poznala všetky štúdie a skúsenosti zo zahraničných pracovísk, skutočne ma prekvapilo, ako vynikajúco čítali naši pacienti už druhý deň po implantácii Raindropu," prezrádza MUDr. Miriam Záhorcová, prvá slovenská očná chirurgička, ktorá zavádza mini implantáty v tvare dažďovej kvapky presbyopickým pacientom.

Lekárka si pochvaľuje, že môže konečne ponúknuť riešenie aj pacientov, pre ktorých ešte pred pár týždňami neexistovalo riešenie. "Často nás vyhľadávali pacienti po štyridsaťpäťke, ktorí žijú aktívnym životom a okuliare na čítanie ich nesmierne limitovali. Ešte nedávno sme im však nedokázali pomôcť. Na odstránenie presbyopie (vekom podmienených dioptrií na čítanie) femtosekundovým laserom boli UŽ nevhodní. Na metódu prelex (pri ktorej implantáciou multifokálnej šošovky zbavíme pacienta okuliarov do diaľky aj do blízka), boli EŠTE nevhodní. Mohli sme len vyčkávať, kým im k dioptriám na čítanie pribudne aj zhoršené videnie do diaľky," prezrádza MUDr. Záhorcová.

Ako funguje Raindrop?
Implantát v tvare dažďovej kvapky implantuje očný chirurg do rohovky za asistencie femtosekundového laseru. Raindrop veľmi dobre príjma očná rohovka aj ľudský organizmus. Šošovka je vyrobená z biokompatibilného materiálu a správa sa takmer ako umelá rohovka. Prepúšťa až 100% kyslíka a všetky potrebné látky na výživu povrchu oka. Neovplyvňuje metabolizmus rohovky a nespôsobuje rušivé svetelné fenomény pri šoférovaní v šere a v noci. Jej obrovskou výhodou je jej reverzibilita. Ak by pacient v budúcnosti z akýchkoľvek dôvodov chcel svoje videnie vrátiť do pôvodného stavu, šetrným mini zákrokom ju bez problémov vieme explantovať. Metóda je určená pre pacientov nad 45 rokov, ktorých trápi presbyopia – okuliare na čítanie s dioptriami do + 2.5.
Zdroj: WBN/PR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

22:33 05.03.2024Tlačové správy

Práca s energiou ľudského tela nie je len ezoterickou špecialitou.

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

12:30 02.02.2024Tlačové správy

Keď vám sklad nefunguje dobre, pripravujete sa o dosť veľa peňazí. V článku sa zameriame na typické situácie, kedy firmám peniaze unikajú, a pozrieme sa, ako sa dajú riešiť.

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

9:07 18.01.2024Tlačové správy

Nervová sústava je možno tou vôbec najdôležitejšou časťou nášho tela.

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

15:30 20.12.2023Tlačové správy

V dnešnej dobe nie je šatník kompletný bez niekoľkých štýlových kabeliek, ktoré nielen dopĺňajú váš outfit, ale tiež vám uľahčujú každodenný život.

Ako kúpiť perfektné gumáky pre deti? Pozrite si niekoľko užitočných tipov!

Ako kúpiť perfektné gumáky pre deti? Pozrite si niekoľko užitočných tipov!

16:19 19.12.2023Tlačové správy

Mláky, voda, blato – ktoré dieťa by tomu odolalo? Na bezstarostne strávené chvíle vonku aj počas nepriaznivého počasia sú nevyhnutnou výbavou gumáky.