• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
10°Bratislava

Problémy s pokožkou? Zhoršujú ich tieto jedlá

  • 18:00 10.06.2014
  • BRATISLAVA
Problémy s pokožkou? Zhoršujú ich tieto jedlá

Aj keď používate najrôznejšie prípravky na pleť, pravidelne si ju čistíte, neustále sa objavujú nové a nové čierne bodky či dokonca nepríjemné zapálené akné? Je na čase, aby ste problém začali riešiť zvnútra.

Pokusný králik u dermatológa!?

Povrchová liečba príznaky len potlačí a časom aj tak prestane účinkovať. Ak máte podobné problémy, asi už za sebou máte bohaté viac-menej negatívne skúsenosti s najrôznejšími mastičkovými a vodičkovými pokusmi vašich kožných lekárov. Nehovoriac o naordinovaní zákerných tabletiek, ktoré dokonca stenšujú kožu pacienta a majú nekonečné množstvo ďalších nebezpečných negatívnych účinkov, vrátane pokusov o samovraždu - ÁNO, aj toto sa dočítate v ich príbalovom letáku.

Čítajte: Melón by sme mali jesť každý deň!

Nezabúdajte, že všetko, čo sa vyskytne na vašej pleti je výsledkom životosprávy a fungovania organizmu. Po zdroji akné, ekzémov, psoriázy či ďalších kožných chorôb, ktoré dlhodobo neustupujú, je potrebné pátrať hlbšie. Chyba sa určite vyskytla v niektorom z vašich orgánov, ktorý z istých príčin nepracuje ako má, prípadne máte len prekyslený organizmus, ktorý je potrebné podrobiť detoxikácii.

Prinášame vám prehľad najagresívnejších jedál a nápojov, ktoré môžu za zhoršenie príznakov vašej problematickej pleti. Skúste ich postupne vyradiť na dva týždne a uvidíte, ktoré z nich škodia páve vám.

Pečivo, cukor a vysoko karbohydrátové potraviny

Zvýšená hladina inzulínu z dôvodu konzumácie veľkého množstva sacharidov spôsobuje, že koža vylučuje viac mazu a tým sa na nej začne tvoriť baktéria podporujúca vznik akné a zápaly.

Ak patríte medzi ľudí citlivých na lepok či akýkoľvek druh gluténu, môže vo vašom tele spôsobiť zápal vedúci k tvorbe akné, ekzémov a ďalších kožných problémov. V tomto prípade vám nebude prospievať ani zdravšie celozrnné pečivo či cestoviny.

Mliečne výrobky

Mlieko obsahuje niečo ako rastový faktor inzulínu, ktorý mu je veľmi podobný. Môže byť preto príčinou nadmernej produkcie kožného mazu, ktorý upcháva póry. Ide najmä o odstredené mlieko, ktoré je zbavené tuku, obsahuje teda viac laktózy, a tým zhoršuje akné a iné kožné problémy.

Čítajte: Krásna pleť po tridsiatke. 6 skvelých tipov

Sója

Sója je ďalšia vysoko reaktívna potravina, ktorá môže vyvolať zápaly a kožné reakcie spôsobujúce vznik akné.

Čokoláda

Áno, bohužiaľ je to pravda. Všetkými milovaná čokoláda zhoršuje stav aknóznej pleti. Holandská štúdia potvrdila, že čokoláda zvyšuje produkciu interleukínu, ktorý môže za zápaly kožných buniek a vznik bolestivého akné. Interleukín tiež umožňuje baktériám infikovať pupienky, čím dochádza k zhoršeniu stavu pokožky.

"Prázdne" jedlá

Nie je vôbec prekvapujúce, že potraviny s nulovou nutričnou hodnotou nemajú práve pozitívny vplyv na našu pokožku. Patria sem sladkosti, hranolčeky, fast-foody či presolené jedlá. Nielenže dvíhajú hladinu cukru v krvi, no navyše im chýbajú antioxidanty, ktoré pôsobia proti voľným radikálom.

Čítajte: Týmito jedlami nakŕmite svoj mozog

Veľkým vinníkom stavu kože je i soľ. Vysoký obsah soli v jedlách spôsobuje nafukovanie a problémy s trávením sa veľmi rýchlo odzrkadlia na stave pokožky. Rozhodne zabudnite na polotovary s množstvom sodíka a konzervačných látok v ich obsahoch.

Alkohol

Alkohol môžeme považovať za absolútneho nepriateľa našej pokožky. Dehydratuje ju, vyzerá staršie a vyblednuto. Vylúčte ho, prípadne obmedzte jeho spotrebu a zakladajte si na pití čistej nesladenej vody! Sami môžete pozorovať, že ak si doprajete viac alkoholických nápojov, vaša pleť sa výrazne zhorší, a to platí aj u ľudí, ktorí netrpia vážnejšími kožnými problémami.

Čítajte: 10 fungujúcich trikov na opicu!

Zdroj: BD, Info.sk, beautyhigh.com, Foto: SXC
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.