• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 16.4.2024Meniny má Dana, Danica
Bratislava

Pri preukázanej zaujatosti možno sudcu z pojednávania vylúčiť

  • 10:11 02.06.2014
  • BRATISLAVA
Pri preukázanej zaujatosti možno sudcu z pojednávania vylúčiť

Slovenský právny poriadok ctí zásadu, že nikoho nemožno odňať jeho zákonnému sudcovi.

Nestrannosť súdu sa kladie ako základný predpoklad spravodlivého a zákonného súdneho rozhodnutia. Na eliminovanie možnej zaujatosti sa dá využiť inštitút vylúčenia sudcov. Jeho využitie upravuje Občiansky súdny poriadok a v trestnom konaní Trestný poriadok, povedala pre TASR advokátka Jana Martinková.

„Právne relevantný pomer sudcu k účastníkom konania alebo ich zástupcom môže prameniť z príbuzenských, priateľských alebo naopak nepriateľských vzťahov, či zo vzťahov založených na ekonomickej závislosti alebo vďačnosti. Musí ísť o vzťah sudcu takej intenzity, že nebude schopný nezávisle a nestranne rozhodovať,“ dodala Martinková s tým, že v prípade vzťahu sudca a právny zástupca je však tolerancia ich vzájomnej známosti o niečo vyššia. „Nemožno vylúčiť sudcu len preto, že spolu študovali či sa na súdnych pojednávaniach vo veciach viacerých klientov vídajú častejšie ako iní. Na druhej strane podanie trestného oznámenia na sudcu právnym zástupcom vo veci iného klienta by dôvodom na vylúčenie mohlo byť,“ konštatovala advokátka.

Len vo výnimočných prípadoch

Slovenský právny poriadok ctí zásadu, že nikoho nemožno odňať jeho zákonnému sudcovi. Podľa Martinkovej vzhľadom na toto silné ústavné právo možno vylúčiť sudcu z prejednávania a rozhodovania pridelenej veci len celkom výnimočne a zo skutočne závažných dôvodov, ktoré mu zjavne bránia rozhodnúť v súlade so zákonom, objektívne, nezaujato a spravodlivo. „Dôvodom na vylúčenie namietaného sudcu  môže byť len preukázaný, a nie len tvrdený vzťah namietaného sudcu k veci, účastníkom alebo zástupcom. Na nepreukázané a nedoložené tvrdenia sa v konaní o námietke zaujatosti sudcu neprihliada,“ upozornila Martinková.

Nestrannosť súdu alebo sudcu nie je preto spochybnená, keď ide o domnienky a úvahy nepotvrdené relevantnou skutočnosťou. Ani všeobecné poukázanie na možné averzie a konflikty sa nepovažujú za konkrétnu skutočnosť a závažný dôvod, ktorý by sudcovi bránil rozhodovať v súlade so zákonom spravodlivo a nezaujato. Martinková doplnila, že medzi relevantné skutočnosti, ktoré by mohli viesť k vylúčeniu sudcu z pojednávania, nepatrí ani situácia, ak pozná účastníka konania alebo jeho zástupcu a sú aj v bližšom pracovnom vzťahu, avšak bez užšieho osobného pomeru. „Samozrejme, len za predpokladu, že sa sám sudca nevyjadrí, že sa cíti byť zaujatý,“ zdôraznila Martinková.

Ak sa preukáže zaujatosť sudcu, z konania je vylúčený. V prípade vylúčenia všetkých sudcov vecne i miestne príslušného súdu musí byť vec prikázaná inému súdu toho istého stupňa, uzavrela advokátka.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Blanár nepodporí možné sankcie, ktoré by zasiahli viac občanov Slovenska ako Irán

Blanár nepodporí možné sankcie, ktoré by zasiahli viac občanov Slovenska ako Irán

DNES - 14:09Domáce

Slovensko nepodporí žiadne sankcie, ktoré by mali väčší dosah na občanov SR než na krajinu, voči ktorej budú ukladané.

ŠTS: Obžalovaná Ľubica Rošková je vinná v kauze agrodotácií, dostala podmienku

ŠTS: Obžalovaná Ľubica Rošková je vinná v kauze agrodotácií, dostala podmienku

DNES - 13:45Domáce

Obžalovaná Ľubica R. je uznaná za vinnú v kauze poberania agrodotácií.

Chodkyňu po zrážke s autom v Tepličke nad Váhom previezli do nemocnice

Chodkyňu po zrážke s autom v Tepličke nad Váhom previezli do nemocnice

DNES - 13:25Domáce

Zranenú 56-ročnú chodkyňu po raňajšej zrážke s autom v Tepličke nad Váhom, okres Žilina, previezli do nemocnice.

Premiér: Koncept suverénnej slovenskej zahraničnej politiky musí pokračovať

Premiér: Koncept suverénnej slovenskej zahraničnej politiky musí pokračovať

DNES - 13:12Domáce

Je to jediný koncept, ktorý zabezpečí dôstojné postavenie SR v medzinárodnom spoločenstve a ktorý vie zagarantovať "prežitie" tak malej krajiny, ako je Slovensko.

Martina Šimkovičová: Zákon o STaR chceme predložiť na vládu budúci týždeň

Martina Šimkovičová: Zákon o STaR chceme predložiť na vládu budúci týždeň

DNES - 12:25Domáce

Upravenú verziu zákona o Slovenskej televízii a rozhlase by malo Ministerstvo kultúry SR zaradiť na rokovanie vlády v ďalšom aprílovom týždni.