• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 23.4.2024Meniny má Vojtech
Bratislava

RTVS voči moderátorke postupoval prísne, povedal Maďarič

  • 15:33 29.05.2014
  • BRATISLAVA
RTVS voči moderátorke postupoval prísne, povedal Maďarič

Podľa Jozefa Mikloška z KDH bolo prepustenie Kristíny Kormúthovej zo strany verejnoprávnej televízie veľmi rýchle rozhodnutie. Podľa neho sa dnes rasizmom nazýva všetko.

Športová moderátorka Kristína Kormúthová prišla pre rasistický status o prácu vo verejnoprávnej televízii, ktorá s ňou rozviazala spoluprácu. Foto: Facebook.com

Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) voči svoje bývalej moderátorke Kristíne Kormúthovej podľa ministra kultúry Mareka Maďariča vyvodil veľmi prísnu sankciu. "Inštitúcia si nasadila latku veľmi vysoko. Dúfam, že ju budú aj v budúcnosti dodržiavať," povedal vo štvrtok Maďarič na parlamentnej Hodine otázok.

Súvisiace:

Kristína Kormúthová pre rasistický status skončila v RTVS

Mikloško Kormúthovej status neodsúdil

Minister odpovedal na otázku poslanca KDH Jozefa Mikloška. "Na sociálnych sieťach sa množstvo ľudí vyjadruje hrubo a netolerantne, bez odozvy kompetentných ľudí. Keď sa v nervovom vypätí športová komentátorka RTVS Kormúthová vyjadrila podobne, vedenie RTVS ju hneď vyhodilo z práce, napriek jej okamžitému stiahnutiu statusu a ospravedlnenia sa. Okrem škandalizovania tohto prípadu v médiách sa nik nezaujímal o chytenie a potrestanie zlodeja. Nepripomína vám tento postup metódy vyhadzovania z práce za totality, ktoré vyvolávali v ľuďoch obavy a strach?" spýtal sa Maďariča Mikloško.

Maďarič poslancovi za KDH pripomenul, že sociálne siete a internet sú plné vulgarizmov a nenávisti. Je však rozdiel, ak verejne niečo povie alebo zverejní verejne známa osoba, v tomto príde aj predstaviteľka verejnoprávnej inštitúcie, a obyčajný, neznámy človek.

Minister zdôraznil, že Kormúthová bola zamestnankyňou RTVS, ktorého redaktori, rovnako ako ona samotná, podpísali programový štatút. "RTVS vylučuje akúkoľvek formu diskriminácie," píše sa v kódexe rozhlasu a televízie. Pracovníci RTVS by sa zároveň mali zdržať akéhokoľvek konania smerujúceho k rasizmu. "Či sa to zamestnancom páči, alebo nie, programový štatút musia dodržiavať," dodal minister kultúry.

Mikloško: Rasizmus sa dnes nazýva všetko

Mikloško prepustenie Kormúthovej zo strany RTVS považoval za veľmi rýchle rozhodnutie. "Neviem, či to bolo na okamžité vyhodenie. Rasizmus sa dnes nazýva všetko," dodal Mikloško. Pristavil sa pritom, či niekto pátral po zlodejovi.

Kormúthová pred časom zverejnila na Facebooku status: "Zobudiť sa o 4:30 na to, že si myslíte, že vám padá strecha na hlavu, a to pri tom nejaký nedonosený, smradľavý cigáň vám z domu kradne 4-metrovú odkvapovú rýnu, je také slovenské. Prečo "toto" nemôžeme my poľovníci strieľať podobne ako škodnú? A nech mi nikto nehovorí, že som rasista. Lebo mu niečo rozkušem!!!!" Neskôr sa za výrok ospravedlnila. RTVS s ňou pre tieto vyjadrenia prerušil spoluprácu.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Matka s dcérou na e-kolobežke spôsobila dopravnú nehodu

Matka s dcérou na e-kolobežke spôsobila dopravnú nehodu

DNES - 11:18Domáce

Matka s dcérou na jednej elektrickej kolobežke zapríčinila dopravnú nehodu v Hlohovci.

Mimoriadnu situáciu pre medvede vyhlásili v ďalšom okrese

Mimoriadnu situáciu pre medvede vyhlásili v ďalšom okrese

DNES - 9:58Domáce

Na území okresu Kysucké Nové Mesto vyhlásili mimoriadnu situáciu pre výskyt medveďov.

Ivan Mikloš reformy neľutuje, ľutuje však spôsob ich komunikácie

Ivan Mikloš reformy neľutuje, ľutuje však spôsob ich komunikácie

DNES - 8:36Domáce

Obdobie, keď Slovensko prijímalo množstvo reforiem potrebných pre vstup do EÚ, bolo podľa niekdajšieho podpredsedu vlády Ivana Mikloša ťažké, ale nesmierne dôležité.

Vo Výbornej horeli drevené objekty na bývanie, požiar uhasili nad ránom

Vo Výbornej horeli drevené objekty na bývanie, požiar uhasili nad ránom

DNES - 7:20Domáce

V obci Výborná neďaleko Kežmarku v noci na utorok horeli jednoduché stavby, pri požiari sa nikto nezranil.

SHMÚ varuje pred počasím v stredu, v týchto lokalitách môže snežiť

SHMÚ varuje pred počasím v stredu, v týchto lokalitách môže snežiť

VČERA - 20:15Domáce

Snežiť môže i v nižších polohách.