• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Apokalypsa počas noci, vietor lámal stromy a ničil budovy

  • 15:33 15.05.2014
  • BRATISLAVA
Apokalypsa počas noci, vietor lámal stromy a ničil budovy

Silný vietor lámal počas noci zo stredy na štvrtok stromy na východnom Slovensku, v Nitrianskom kraji poškodil aj viaceré budovy. Od rána sú v pohotovosti aj hasiči zo všetkých krajov.

Súvisiace:

Počasie dáva Slovákom zabrať, krajinu atakuje dážď aj vietor

Vietor zastavil lode v Gabčíkove, búrlivák ohrozuje aj zver

Vietor lámal stromy v Prešovskom kraji

V Prešovskom kraji v noci fúkal silný vietor, ktorý lámal stromy. Hasiči z okresov Poprad, Stará Ľubovňa a Prešov absolvovali počas noci päť výjazdov k spadnutým stromom.

Ako uviedol pre agentúru SITA operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove Ľuboš Mruz, v meste Prešov spadol strom na Ulici Vlada Clementisa pri obchodnom dome Kaufland. V Prešovskom okrese boli záchranári aj v obci Petrovany, kde odpratávali strom z cesty. Dážď zatiaľ nenarobil problémy.

Hasiči likvidovali v Košickom kraji stromy na cestách

Hasiči vo viacerých okresoch Košického kraja v noci likvidovali stromy spadnuté na cestu, ktoré neodolali silnému vetru. Najviac výjazdov k padnutým stromom mali hasiči v Rožňavskom okrese. Ako ráno informoval dôstojník operačného strediska rožňavských hasičov, píliť a odpratávať stromy, ktoré tvorili prekážky, museli na cestách v lokalitách Vlachovo, Hrádok, Roštár, Podsúľová a Dobšinský kopec.

Dispečer Roman Keruľ z operačného strediska košických hasičov uviedol, že odstraňovali spadnuté stromy na ceste cez Jahodnú, v okolí Šace, Malej Idy či Olšovian. Asistovali aj pri jednej dopravnej nehode. Do spadnutého stromu v košickej mestskej časti Poľov narazilo osobné auto. Nehoda sa zaobišla bez zranenia.

Hasiči z Michaloviec a Trebišova mali po dva výjazdy. Spišskonovoveskí hasiči mali pokojnú noc bez výjazdov.

V Košickom kraji bol zatiaľ vyhlásený zvýšený stupeň povodňovej aktivity iba na Hornáde pri Kysaku (prvý stupeň), a to pre vypúšťanie vody z priehrady Ružín.

V Nitrianskom kraji vietor poškodil viaceré budovy

V Nitrianskom kraji silný vietor lámal stromy a poškodil aj viaceré budovy. Od stredy popoludnia do štvrtkového rána zasahovali hasiči 20-krát.

"Išlo hlavne o polámané stromy, ktoré bránili cestnej premávke a v jednom prípade spadnutý strom poškodil auto. Nikto však nebol zranený," informoval hovorca nitrianskych krajských hasičov Viliam Pánsky. Ako ďalej uviedol, vietor strhol plechy na strechách dvoch budov.

Vyliatie vody z korýt riek v kraji nezaznamenali, keďže v noci nepršalo a podľa hlásení meteorológov to v tejto časti Slovenska nehrozí ani dnes. Stále však platí výstraha 2. a 3. stupňa pred vetrom, severný vietor môže dosiahnuť rýchlosť 20 až 45 km/h, v nárazoch 60 až 110 km/h.

V Trnavskom kraji poškodil vietor vedenie a pútač

Hasiči v Trnavskom kraji absolvovali v súvislosti so silným vetrom od stredy popoludnia do dnešného obeda 17 technických zásahov, pri ktorých odstraňovali predovšetkým vyvrátené stromy. Spolu bolo na odstraňovaní následkov silného vetra v akcii 58 hasičov a osemnásť kusov techniky.

Silný vietor si našťastie nevyžiadal žiadne zranenia, materiálne škody sú tiež len minimálne. Vietor poškodil aj vedenia obecného rozhlasu a hasiči evidujú aj jeden strhnutý reklamný pútač.

Hasiči v okrese Trnava zasahovali po vyčíňaní vetra šesťkrát, ich kolegovia z Galanty majú za sebou päť výjazdov, piešťanskí hasiči štyri a v okrese Dunajská Streda zasahovali hasiči dvakrát.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

DNES - 17:15Domáce

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podporuje občiansku zbierku Munícia pre Ukrajinu.

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

DNES - 12:57Domáce

Po stredajšom (17. 4.) požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

DNES - 12:44Domáce

Opozičná strana SaS podá na ďalšiu schôdzu parlamentu návrh na odvolanie Rudolfa Huliaka z postu predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

DNES - 11:42Domáce

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre zločin lúpeže a prečin porušovania domovej slobody.

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

DNES - 11:12Domáce

Na oblohe je v týchto dňoch viditeľný meteorický roj Lyríd.