• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.4.2024Meniny má Valér
12°Bratislava

Zastavte Štefana Harabina, vyzýva Fica Aliancia Fair-play

  • 13:01 12.05.2014
Zastavte Štefana Harabina, vyzýva Fica Aliancia Fair-play

Aliancia Fair-play spustila kampaň "Pán premiér, zastavte Štefana Harabina", aby zabránila opätovnému zvoleniu Harabina za predsedu Najvyššieho súdu SR a Súdnej rady SR. Informovala o tom v pondelok na tlačovej konferencii v Bratislave programová riaditeľka aliancie Zuzana Wienk. Podľa Wienk totiž Harabin nemôže byť opätovne zvolený bez hlasov nominantov strany Smer-SD v súdnej rade.

Základom kampane je otvorený list predsedovi vlády Robertovi Ficovi. "Chceme aby zaznel občiansky hlas pred voľbou predsedu najvyššieho súdu a súdnej rady," povedala Wienk. Harabin sa podľa nej stal symbolom chorého súdnictva na Slovensku. Cieľom kampane, ktorá bude hlavne na sociálnych sieťach, je dať predsedovi vlády najavo občiansku nespokojnosť s opätovnou kandidatúrou Štefana Harabina.

Súvisiace:

Harabin asi nebude šéfom súdnej rady, môžu mu chýbať hlasy

Minister Borec nominoval kandidáta na šéfa najvyššieho súdu

Žitňanská: Ministerstvo ani Smer by nemali podporiť Harabina

Súdnictvo pod vplyvom Harabina

"Pán premiér, využite teraz váhu svojej autority, svoje nesporné politické skúsenosti a silu Vášho mandátu od voličov," píše sa v otvorenom liste. "Konajte tak, aby sa súdnictvo konečne vymanilo spod vplyvu Štefana Harabina alebo osôb s podobným etickým a hodnotovým nastavením či vnímaním justície." K otvorenému listu môžu občania pripojiť svoj podpis a poslať ho elektronicky premiérovi. Zástupcovia Aliancie Fair-play mu chcú list odovzdať aj osobne na stredajšom zasadnutí vlády.

Aliancia vyčíta Harabinovi okrem iného aj to, že počas svojej súdnej aj politickej kariéry vystupoval proti opatreniam, ktoré posilňovali boj proti korupcii a bránil reformám súdnictva. Tiež podľa nich presadzoval rodinkárstvo pri výbere sudcov, šikanoval svojich kritikov v radoch sudcov a na médiám podával zastrašujúce žaloby.

Zapojili sa aj známe osobnosti

Iniciatívu podporili aj osobnosti verejného života, ako napríklad herci Lukáš Latinák, Boris Farkaš a Zuzana Kronerová, spisovatelia Ján Štrasser a Michal Hvorecký, novinár Tom Nicholson alebo kňaz Daniel Pastirčák.

"Štefan Harabin je reliktom mečiarizmu," povedal Tom Nicholson Podľa neho s ľuďmi ako Harabin vo vysokých štátnych funkciách bude Slovensko vytŕčať spomedzi štandardných demokratických štátov. Wienk vyzvala médiá, aby "prevetrali" všetkých kandidátov na predsedu Najvyššieho súdu SR a Súdnej rady SR, aby mala verejnosť dostatočný prehľad o ich hodnotách a odbornom pôsobení v minulosti.

Záujemcovia môžu nájsť text výzvy premiérovi aj zoznam všetkých signatárov na stránke Fair-play.sk. Agentúra SITA požiadala o vyjadrenie aj Štefana Harabina a Roberta Fica.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

DNES - 16:32Domáce

Na rýchlostnej ceste R7 začalo horieť motorové vozidlo, treba tam preto počítať s dopravným obmedzením.

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

DNES - 16:15Domáce

Vládny zákon k riešeniu situácie s medveďmi je nebezpečný. Okrem medveďov tiež rieši vlkov, šakaly či ohrozené rysy.

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

DNES - 16:04Domáce

Na celom území Slovenska sa počas noci a v piatok (19. 4.) ráno môže vyskytnúť prízemný mráz.

Miriam Lexmann: Občania nesmú byť trestaní za voľbu vlády Fica odobraním eurofondov

Miriam Lexmann: Občania nesmú byť trestaní za voľbu vlády Fica odobraním eurofondov

DNES - 15:04Domáce

Politikárčenie s eurofondami a snaha trestať občanov Slovenska za zvolenie vlády Roberta Fica odobratím eurofondov sú nespravodlivé a KDH to odmieta.