• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
18°Bratislava

Sudcovia majú kandidátku, proti Harabinovi sa postaví žena

  • 9:17 24.04.2014
  • BRATISLAVA
Sudcovia majú kandidátku, proti Harabinovi sa postaví žena

Súčasný predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin bude mať v májových voľbách protikandidátku. Do súboja o post predsedu Najvyššieho súdu SR sa proti nemu postaví sudkyňa a predsedníčka senátu správneho kolégia Zuzana Ďurišová. V stredu o tom informoval webový portál denníka Pravda.

Združenie Sudcovia "Za otvorenú justíciu" (ZOJ) vo štvrtok oficiálne potvrdilo nomináciu sudkyne Zuzany Ďurišovej za kandidátku do volieb nového predsedu Najvyššieho súdu (NS) SR.

"Svojou doterajšou prácou, osobnými postojmi a súkromným životom preukázala, že je osobnosťou s vysokým odborným a morálnym kreditom. Svoje názory nikdy nezmenila ani pod vplyvom šikanózneho správania a straty dlhoročnej špecializácie. Dokázala vyjadriť kritiku súčasných pomerov v súdnictve otvorene aj pred širokou verejnosťou a médiami. Ako riaditeľka Justičnej akadémie SR preukázala svoju schopnosť viesť široký kolektív ľudí," uviedla prezidentka ZOJ Katarína Javorčíková.

Súvisiace:

Lipšicovi ľudia zbroja proti Harabinovi, spustili petíciu

Sudcovia nezasadli, o kandidátoch tak budú rokovať po funuse

V hre sú aj ďalšie mená

ZOJ si uvedomuje, že kľúčovú úlohu v ďalšom smerovaní slovenskej justície má aj obsadenie funkcie predsedu Najvyššieho súdu SR, ktorý podľa súčasnej právnej úpravy bude vykonávať aj funkciu predsedu Súdnej rady SR. "Sudcovia aj verejnosť právom očakávajú, že to bude osobnosť, ktorá ukončí doterajšie obdobie názorovej konfrontácie a polarizácie slovenských sudcov, a vážnych pochybností o bezúhonnosti a apolitickosti súčasného predsedu Najvyššieho súdu SR," dodal Javorčíková.

Zuzana Ďurišová do roku 2009 pôsobila na obchodno-právnom kolégiu Najvyššieho súdu SR. Po odchode Harabina z ministerskej funkcie, keď sa stal znovu predsedom Najvyššieho súdu SR, sa presunula do správneho kolégia. Kandidátka dala na svoju kandidatúru už svoj súhlas.

Ako informoval v stredu portál denníka Pravda, ďalšou kandidátkou, ktorá by mohla kandidovať proti Harabinovi, je sudkyňa Lenka Praženková. O jej dočasné pridelenie na obchodnoprávne kolégium požiadal Súdnu radu SR v máji samotný Harabin. Rada s tým súhlasila. Praženková prišla na Najvyšší súd SR z miesta podpredsedníčky Krajského súdu v Bratislave.

Sudcovia protestujú proti Harabinovi

Skupina 13 sudcov Najvyššieho súdu Slovenskej republiky protestovalo proti uzneseniu Sudcovskej rady Najvyššieho súdu Slovenskej republiky, ktorým navrhla za kandidáta na predsedu Najvyššieho súdu Štefana Harabina. Uvedený návrh považujú za iniciatívu úzkej skupiny sudcov Najvyššieho súdu SR, ktorá je názorovo napojená na súčasného predsedu najvyššieho súdu Harabina.

"Proti takémuto návrhu sudcovskej rady protestujeme, lebo nereprezentuje názor sudcov najvyššieho súdu," uvádzajú vo svojom vyhlásení sudcovia Elena Berthotyová, Miroslav Gavalec, Juraj Kliment, Peter Szabo, Peter Paluda, Zuzana Ďurišová, Jana Henčeková, Peter Hatala, Milan Karabín, Daniela Švecová, Rudolf Čirč, Ivan Machyniak a Igor Belko.

Zároveň dodávajú, že sudcovská rada sa pred mimoriadnym zasadnutím neobrátila na sudcov Najvyššieho súdu Slovenskej republiky s požiadavkou nominácie kandidátov na predsedu Najvyššieho súdu Slovenskej republiky.

"Pokiaľ sudkyňa JUDr. Mária Usačevová, ktorá iniciovala mimoriadne zasadnutie sudcovskej rady, mala záujem navrhnúť za kandidáta na predsedu najvyššieho súdu Štefana Hrabina, mala takýto návrh podať spolu so sudcami, ktorí jej návrh podporili vo svojom mene. Kandidáta na predsedu najvyššieho súdu totiž môže súdnej rade navrhnúť okrem iných aj sudca Najvyššieho súdu Slovenskej republiky a nemala sa skrývať za sudcovskú radu najvyššieho súdu," informovala Elena Berthotyová.

Do volieb nového predsedu NS SR je zatiaľ prihlásený len jeho súčasný šéf Štefan Harabin, ktorého navrhla sudcovská rada Najvyššieho súdu SR. Harabin však bude mať určite súpera, ktorého navrhne skupina sudcov Najvyššieho súdu SR. "Sudcovia Najvyššieho súdu SR postavia silného kandidáta, ktorého motívom kandidatúry bude vrátiť spravodlivosť na najvyšší súd a vytvoriť priestor pre slobodu a nezávislosť sudcov," povedala sudkyňa najvyššieho súdu Berthotyová.

Borec chce navrhnúť svojho človeka

Minister spravodlivosti Tomáš Borec chce tiež predložiť kandidáta do voľby nového predsedu najvyššieho súdu. "Momentálne finišujem rozhovory, ktoré vedú k tomu, aby som vedel predložiť dôstojného kandidáta," povedal Borec po rokovaní vlády. Žiadne meno potenciálneho kandidáta nechce prezradiť dopredu, aby ho predčasne nepodrobil mediálnemu tlaku. "Aby sa mohol slobodne rozhodnúť," dodal. Každý kandidát musí dať súhlas s nomináciou.

Borec v stredu nepovedal ani to, či uvažuje len o jednom mene, alebo sa ešte rozhoduje medzi viacerými možnými kandidátmi. "Od nikoho som nedostal odmietavé nie, ešte stále sme v rokovaní." Ubezpečoval, že napokon navrhne vhodného kandidáta.

Harabin vyhlásil voľby na 19. mája

Päťročné funkčné obdobie na poste šéfa najvyššieho súdu Štefanovi Harabinovi vyprší 22. júna. Zákon mu stanovuje len to, že voľby predsedu musí vyhlásiť najneskôr 45 dní pred ich konaním. Harabin ako predseda Súdnej rady SR voľby vyhlásil na 19. mája. Návrhy kandidátov môžu podávať členovia súdnej rady, sudcovské rady, stavovské organizácie sudcov, zhromaždenie sudcov najvyššieho súdu, sudcovia najvyššieho súdu a minister spravodlivosti do 28. apríla.

Návrh kandidáta musí obsahovať okrem mena kandidáta aj dátum jeho ustanovenia do funkcie sudcu a dátum jeho pridelenia alebo preloženia na najvyšší súd. Vyžaduje sa tiež podpísaný súhlas kandidáta s kandidatúrou. Návrh kandidáta sa doručuje predsedovi súdnej rady. Predsedu najvyššieho súdu volí súdna rada na verejnom zasadnutí.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prezidentka: Sme v klube, ktorý nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna

Prezidentka: Sme v klube, ktorý nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna

DNES - 12:59Domáce

Členstvo v NATO poskytuje Slovensku bezpečnostné garancie na takej úrovni, aké by krajina jeho rozmerov nikdy nebola schopná sama dosiahnuť.

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie NR SR k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie NR SR k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

DNES - 11:53Domáce

Mimoriadne rokovanie Národnej rady SR pre návrh ústavného zákona o ochrane pred útokmi chráneného živočícha zatiaľ nebude.

V Múzeu kysuckej dediny predstavia veľkonočné zvyky a tradície

V Múzeu kysuckej dediny predstavia veľkonočné zvyky a tradície

DNES - 11:17Domáce

Múzeum kysuckej dediny v Novej Bystrici-Vychylovke pripravilo výstavu Veľká noc ide.

Muž sa vyhrážal žene, že ju zapáli aj s celým bytom

Muž sa vyhrážal žene, že ju zapáli aj s celým bytom

DNES - 10:12Domáce

Muž vykrikoval, že zapáli celý byt a od ženy žiadal peniaze.