• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
Bratislava

Rusi zhabali ukrajinské transportéry, Putin hovorí o vojne

  • 18:19 16.04.2014
  • KYJEV/MOSKVA
Rusi zhabali ukrajinské transportéry, Putin hovorí o vojne

Kyjev má podľa vicepremiéra Jaremu dôkazy, že osoby, ktoré okupujú vládne budovy v mestách Slovjansk a Kramatorsk sú príslušníci ruskej 45. výsadkovej jednotky.

Po meste Kramatorsk na východe Ukrajiny sa v obrnených armádnych vozidlách s ruskou vlajkou premávajú neidentifikovaní vojaci. V stredu o tom informuje spravodajský portál Kyiv Post.

Podľa korešpondenta britského denníka The Guardian "proruskí milicionári... mieria z Kramatorsku do Slovjanska". Ako ďalej uviedol prostredníctvom svojho Twitteru, ide o "definitívny znak eskalácie napätia".

Kyiv Post na svojom portáli zverejnil aj fotografiu s maskovanými ozbrojencami, ktorí sedia na tanku označenom ruskou vlajkou. Podľa posledných informácií sú to "ukrajinskí vojaci, ktorí sa pridali na stranu Ruska".

Proruskí demonštranti ukoristili šesť obrnených vozidiel

Proruskí separatisti za pomoci ruských agentov zhabali ukrajinskej armáde šesť obrnených transportérov na východe Ukrajiny. V stredu o tom vo vyhlásení informovalo ukrajinské ministerstvo obrany. Vojenské vozidlá zastavila blokáda na ceste. Podľa ministerstva ich ukoristili "maskovaní extrémisti za pomoci ruskej diverznej skupiny".

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate ----> TU.

Transportéry následne odviezli do mesta Slovjansk, kde ich strážia "osoby v uniformách, ktoré nepatria ukrajinskej armáde". Ukrajinskí vojaci zatiaľ nezasiahli.

Radnicu v Donecku obsadili proruskí ozbrojenci

Asi 20 proruských zamaskovaných mužov vyzbrojených kalašnikovmi v stredu vtrhli do budovy starostu východoukrajinskej metropoly Doneck. Informuje o tom agentúra AFP, ktorá má na mieste vlastného korešpondenta.

Muži sa údajne zo strany miestnej ochranky nestretli so žiadnym odporom a ich jedinou požiadavkou je "usporiadanie referenda o federalizácii Ukrajiny".

Jaceňuk obvinil Rusko z terorizmu

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk obvinil Rusko z "vývozu terorizmu na Ukrajinu". Povedal, že nasadení ruskí agenti organizujú okupáciu štátnych budov ozbrojenými separatistami. Moskvu preto vyzval, aby okamžite stiahla "tieto diverzné skupiny", odsúdila terorizmus a zasadila sa za ukončenie okupácie vládnych budov. "Ruská federácia tak môže dokázať, že má záujem na stabilizácii situácie, o čom však pochybujem," vyhlásil Jaceňuk.

Kyjev má podľa neho dôkazy, že osoby, ktoré okupujú vládne budovy v mestách Slovjansk a Kramatorsk sú príslušníci 45. výsadkovej jednotky. Ukrajinská tajná služba SBU podľa neho tiež identifikovala jedného z lídrov proruských separatistov v Slovjansku ako ruského agenta Igora Strelkova, ktorý údajne koordinoval aj ruské aktivity na Kryme.

Viac o postupnom podmaňovaní si Krymu Rusmi a napätí na Ukrajine si prečítate v chronológii --->TU.

Putin hovorí o vojne

Ruský prezident Vladimir Putin varoval, že Ukrajina sa ocitla na pokraji občianskej vojny. Vyjadril sa tak v utorok večer počas telefonátu s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou potom, čo ukrajinská armáda odštartovala "protiteroristickú operáciu" na východe Ukrajiny, kde proruskí separatisti obsadili viacero vládnych budov.

Hovorca Putina Dmitrij Peskov informoval, že obaja lídri sa zhodli na nevyhnutnosti rokovaní o vzniknutej situácii. Rozhovory, na ktorých sa zúčastní Rusko, Ukrajina, EÚ aj USA sa budú konať vo štvrtok v Ženeve. Putin hovoril o Ukrajine aj s generálnym tajomníkom OSN Panom Ki-munom a organizáciu vyzval, aby odsúdila konanie Ukrajiny vo východných regiónoch.

Súvisiace:

Plyn z Ruska do Európy by mohol prúdiť cez Turecko

Ukrajinci sú ochotní platiť za plyn, cena však musí klesnúť

Ukrajina odmietla návrh Slovenska na dodávky zemného plynu

NATO posilňuje vojenskú prítomnosť na východe

Severoatlantická aliancia posilňuje svoju prítomnosť na východných hraniciach v reakcii na agresiu Ruska na Ukrajine. Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen v stredu povedal, že aliancia "okamžite" posilní svoje sily v regióne.

Ako povedal, nasadených bude "viac lietadiel, viac lodí a viac pozemných síl". Rasmussen nešpecifikoval žiadny počet, povedal len, že bude "dostatočný a kedykoľvek sa ešte môže zvýšiť". Šéf NATO zdôraznil, že cieľom je odstrašenie a zníženie napätia v súvislosti s agresívnym konaním Ruska.

Aliancia po obsadení Krymu ruskými vojakmi zrušila všetku vojenskú spoluprácu s Moskvou. Posilnila tiež letecké hliadky na východných hraniciach a vzdušný priestor nad Poľskom a Rumunskom monitorujú bezpilotné lietadlá AWACS.

Podnesterský parlament vyzval OSN a Rusko na uznanie nezávislosti

Parlament moldavského separatistického územia Podnestersko v stredu prijal uznesenie, ktoré vyzýva Rusko a OSN na jeho uznanie za "zvrchovaný a nezávislý štát". Jednohlasne prijatý dokument vraví, že "podľa všeobecne platných noriem medzinárodného práva by právo ľudí na samourčenie malo byť základom pre politické rozhodnutie a každý štát by to mal rešpektovať".

Vo štvrtok by pritom mala pricestovať poslanecká delegácia medzinárodne neuznávaného Podnesterska do Moskvy, kde sa jej členovia stretnú s predstaviteľmi ruského parlamentu.

Podnestersko, moldavské územie medzi Ukrajinou a riekou Dnester, sa od vlády v Kišiňove odtrhlo v roku 1990 pre nespokojnosť s možným pričlenením Moldavska k Rumunsku po páde Sovietskeho zväzu začiatkom 90. rokov. Rusko má v tomto regióne 1500 vojakov, no jeho nezávislosť neuznalo.

Polmiliónové obyvateľstvo Podnesterska je tvorené z tretiny Moldavčanmi, Rusmi a Ukrajincami. Moldavská vláda, ktorá má záujem o vstup do EÚ, ešte koncom marca varovala Rusko pred akýmikoľvek pokusmi o pričlenenie proruského regiónu k svojmu územiu.

Europarlament chce proti Rusku prísnejšie sankcie

Europarlament tlačí v súvislosti so situáciou na Ukrajine na ostrejšie sankcie proti Rusku. Poslanci v stredu v Štrasburgu diskutovali s eurokomisárom pre rozširovanie Štefanom Fülem o najnovšom vývoji na Ukrajine, a to najmä v súvislosti s tlakom Ruska a destabilizáciou východnej časti krajiny. Füle v tejto súvislosti povedal, že postup ozbrojených skupín na východnej Ukrajine silno pripomína scenár z Krymu.

Füle vyzval Rusko, aby stiahlo svojich vojakov z ukrajinskej hranice a vzdalo sa "ďalších opatrení na destabilizáciu" Ukrajiny. Tlak Moskvy na Kyjev je podľa neho neakceptovateľný a musí skončiť. Násiliu a krviprelievaniu na európskom kontinente je potrebné zabrániť, inak by sa mohla situácia vymknúť spod kontroly, zdôraznil Füle.

Rozprava sa konala deň pred štvorstranným stretnutím zástupcov Ukrajiny, EÚ, USA a Ruska v Ženeve. Tá sa uskutoční po prvom ukrajinskom vojenskom zásahu proti ruským separatistom na východe krajiny. Rusko napriek hrozbám svoju účasť na konferencii nezrušilo. Vo štvrtok prijme EP k situácii na Ukrajine uznesenie.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Antonio Tajani označil Putinove výroky o stíhačkách F-16 za propagandu

Antonio Tajani označil Putinove výroky o stíhačkách F-16 za propagandu

VČERA - 19:38Zahraničné

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO.

Rusko tvrdí, že páchatelia útoku na koncertnú halu dostali financie z Ukrajiny

Rusko tvrdí, že páchatelia útoku na koncertnú halu dostali financie z Ukrajiny

VČERA - 16:49Zahraničné

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny.

Pápež slávil omšu svätenia olejov, kňazov vyzval, aby prejavovali milosť

Pápež slávil omšu svätenia olejov, kňazov vyzval, aby prejavovali milosť

VČERA - 16:00Zahraničné

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov.

Putin nemá v pláne stretnúť sa s rodinami obetí útoku pri Moskve

Putin nemá v pláne stretnúť sa s rodinami obetí útoku pri Moskve

VČERA - 13:03Zahraničné

Ruský prezident Vladimir Putin sa zrejme neplánuje stretnúť s rodinami obetí minulotýžňového teroristického útoku na predmestí Moskvy, pri ktorom zahynulo 143 ľudí.

Putin: Rusko nemá v úmysle napadnúť žiadnu krajinu NATO

Putin: Rusko nemá v úmysle napadnúť žiadnu krajinu NATO

VČERA - 12:35Zahraničné

Rusko nemá v úmysle napadnúť žiadnu krajinu NATO a nezaútočí na Poľsko, pobaltské štáty ani Českú republiku.