• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.4.2024Meniny má Valér
Bratislava

Lipšicovi ľudia zbroja proti Harabinovi, spustili petíciu

  • 12:55 16.04.2014
  • BRATISLAVA
Lipšicovi ľudia zbroja proti Harabinovi, spustili petíciu

Do volieb predsedu najvyššieho súdu je podľa Lucie Žitňanskej ešte dosť času, a je dôležité, aby sa o post uchádzalo viacero kandidátov. Minister Borec nevylúčil, že navrhne vlastného kandidáta.

Opozičné strany by prijali viac kandidátov na post predsedu Najvyššieho súdu SR, ako iba zatiaľ avizovaného terajšieho šéfa najvyššieho súdu a exministra spravodlivosti Štefana Harabina. Kandidáta na predsedu najvyššieho súdu by mal podľa opozície navrhnúť aj minister spravodlivosti Tomáš Borec.

"Ak by pán Borec dal dobrý návrh kandidáta, urobil by dobre súdnictvu. Signalizoval by, že vie, čo súdnictvo potrebuje, na druhej strane by išlo aj o signál, že vláda a Smer nestoja za Štefanom Harabinom," konštatovala poslankyňa NR SR za Most-Híd Lucia Žitňanská.

Súvisiace:

Sudcovia nezasadli, o kandidátoch tak budú rokovať po funuse

Harabin nevyslyšal Fica, bude znovu kandidovať

Lipšicova NOVA ide proti Harabinovi

Petičnú akciu proti znovuzvoleniu Štefana Harabina do funkcie predsedu Najvyššieho súdu SR v stredu pred budovou najvyššieho súdu odštartovala strana NOVA. "Považujem aj za prejav dehonestácie všetkých sudcov, že prišiel návrh zo sudcovskej rady najvyššieho súdu na kandidatúru Štefana Harabina. Štefan Harabin je synonymom krivenia práva a spravodlivosti na Slovensku. Tak ho vníma prevažná väčšina občanov Slovenska. Preto sa musel skryť počas predvolebnej prezidentskej kampane, aby nekazil volebnú kampaň Robertovi Ficovi," povedal v stredu novinárom líder NOVA Daniel Lipšic.

Lipšic spolu s ďalšími kolegami v stredu ako prví podpísali petičné hárky, po Veľkej noci spustia petičnú akciu aj v regiónoch. "Budeme najmä pred okresnými a krajskými súdmi, to znamená, budeme v teréne, ale samozrejme aj cez internet zbierať podpisy pod petičnú akciu. Pretože pokiaľ bude slovenské súdnictvo, slovenskú spravodlivosť, slovenskú justíciu reprezentovať Štefan Harabin, Tomáš Borec, Ivetta Macejková, tak nikdy sa ľudia bežnej spravodlivosti nebudú môcť domôcť," konštatoval Lipšic.

Nechcú sa za súdnictvo červenať

V petičnej akcii s názvom Nechceme sa za súdnictvo červenať môžu podpísaní vyjadriť vážnu obavu o ďalší vývoj v oblasti základnej spravodlivosti v SR. Sme presvedčení, že nezávislosť a nestrannosť súdnej moci tak, ako je definované v Ústave SR, je po 25 rokoch od nežnej revolúcie len predstieraná. Príčinou krízy v justícii sú konkrétni jednotlivci v riadiacich funkciách, ktorí spôsobom výkonu svojich právomocí podkopávajú dôveru v právny štát, uvádza sa v petícii.

"Vyzývame preto Súdnu radu SR, aby zastavila devastáciu justície a zabránila opätovnému zvoleniu Štefana Harabina za predsedu Najvyššieho súdu SR. Zároveň vyzývame prezidenta SR, aby v prípade predloženia návrhu súdnou radou sa zdržal prekročenia svojich právomocí a vymenovanie nového predsedu najvyššieho súdu ponechal svojmu nástupcovi, ktorý bude úradujúcou hlavou štátu v čase, keď sa Štefanovi Harabinovi skončí funkčné obdobie," vraví dokument.

Lipšic zdôraznil, že ak sudcovia v sudcovskej rade nominujú Štefana Harabina znovu na najvyšší post v súdnictve, tak "sa nemôžu veľmi čudovať, aký je kredit, aká je dôveryhodnosť, aká je reputácia slovenského súdnictva".

Minister by sa mal vyjadriť

Do volieb predsedu najvyššieho súdu je podľa Lucie Žitňanskej ešte dosť času, a je dôležité, aby sa o post uchádzalo viacero kandidátov a aj dobrí kandidáti. "Minister Borec by mal dať na stôl svoju predstavu, ako si predstavuje predsedu najvyššieho súdu," konštatovala Žitňanská.

"Mali by byť viacerí kandidáti. Každý by mal využiť kompetenčnú právomoc, kto môže navrhovať, aby navrhol kandidáta, vrátane vlády. Bolo by to objektívnejšie a možno aj ľahšie pre rozhodovanie súdnej rady," povedal poslanec za KDH Pavol Hrušovský. Harabinovu potenciálnu kandidatúru Hrušovský rešpektuje.

"Nemôžem nič iné, len rešpektovať právo každého, kto sa chce uchádzať o funkciu predsedu najvyššieho súdu. Je to vo výlučnej kompetencii súdnej rady a ak by súdna rada pána Harabina zvolila za kandidáta na predsedu najvyššieho súdu, je v právomoci prezidenta republiky, aby sa rozhodol," dodal Hrušovský.

"Nebudem dávať žiadne odporúčanie cez médiá. Je to vecou súdnej moci, akým spôsobom bude kreovať svojich najvyšších predstaviteľov," povedal poslanec za Smer-SD a predseda ústavnoprávneho výboru Róbert Madej.

Sudcovská rada Najvyššieho súdu SR navrhla súčasného predsedu súdu Štefana Harabina ako kandidáta do nadchádzajúcich volieb predsedu súdu. Agentúre SITA nomináciu potvrdila kancelária predsedu NS SR. V utorok ho rada navrhla a návrh schválili všetci prítomní, potvrdila kancelária NS SR.

Borec aj sudcovia zrejme nominujú vlastného kandidáta

Minister spravodlivosti Tomáš Borec v stredu nevylúčil, že nominuje vlastného kandidáta na predsedu Najvyššieho súdu SR. Vyplýva to z vyjadrenia tlačového oddelenia MS SR. "Minister spravodlivosti je len jedným z viacerých oprávnených subjektov na predloženia návrhu kandidáta. Podmienkou nominácie je však získanie súhlasu dotknutého sudcu alebo sudkyne," reagovala hovorkyňa MS SR Alexandra Donevová na otázku agentúry SITA.

Skupina sudcov Najvyššieho súdu SR podá návrh s menom kandidáta, ktorý bude súperiť so súčasným šéfom najvyššieho súdu Štefanom Harabinom o tento post na nasledujúce obdobie. Agentúre SITA to potvrdila sudkyňa NS SR Elena Berthotyová zo skupiny sudcov, ktorí podajú návrh kandidáta. Tohto človeka už majú vybraného, jeho meno zverejnia až po oficiálnom podaní kandidatúry.

"Sudcovia Najvyššieho súdu SR postavia silného kandidáta, ktorého motívom kandidatúry bude vrátiť spravodlivosť na najvyšší súd a vytvoriť priestor pre slobodu a nezávislosť sudcov," povedala Berthotyová pre agentúru SITA.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
V Afrike zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Borisa Beňu

V Afrike zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Borisa Beňu

VČERA - 21:43Domáce

V africkej Konžskej demokratickej republike zadržali bývalého námestníka riaditeľa Slovenskej informačnej služby Borisa Beňu.

V továrni došlo k smrteľnému úrazu, prípad vyšetruje polícia aj inšpekcia

V továrni došlo k smrteľnému úrazu, prípad vyšetruje polícia aj inšpekcia

VČERA - 16:47Domáce

Muž zahynul pri prechode cez lávku v podniku.

Meteorológovia opäť varujú pred prízemným mrazom

Meteorológovia opäť varujú pred prízemným mrazom

VČERA - 16:34Domáce

Počas noci a vo štvrtok ráno sa môže na Slovensku vyskytnúť prízemný mráz. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa pre väčšinu okresov.

Stratil sa 16-ročný chlapec, polícia vyhlásila pátranie

Stratil sa 16-ročný chlapec, polícia vyhlásila pátranie

VČERA - 16:29Domáce

Polícia žiada verejnosť o súčinnosť pri pátraní.

Muž prišiel o viac ako 100.000 eur, okolnosti podvodu vyšetruje polícia

Muž prišiel o viac ako 100.000 eur, okolnosti podvodu vyšetruje polícia

VČERA - 16:07Domáce

Polícia v Dolnom Kubíne vyšetruje okolnosti podvodného konania neznámych páchateľov, ktorí pod zámienkou investovania peňazí do kryptomien pripravili poškodeného muža o viac ako 100.000 eur.