• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Na Slovensku každoročne pribúda 20.000 pacientov s cukrovkou

  • 17:14 13.03.2014
  • BRATISLAVA
Na Slovensku každoročne pribúda 20.000 pacientov s cukrovkou

Ak je príčinou zlyhanie imunitného systému organizmu, ide o diabetes prvého typu, ktorého vznik sa nedá ovplyvniť, pretože má genetický základ.

Na Slovensku trpí cukrovkou asi 400.000 ľudí, pričom každoročne pribúda 20.000 nových pacientov. Celosvetovo má ochorenie diabetes mellitus vyše 380 miliónov ľudí, predpokladá sa, že o 20 rokov sa ich počet zvýši až na 590 miliónov. Aj preto sa cukrovka nazýva pandémiou tretieho tisícročia.

Ak je príčinou zlyhanie imunitného systému organizmu, ide o diabetes prvého typu, ktorého vznik sa nedá ovplyvniť, pretože má genetický základ. Prejaví sa často už v detskom veku a jeho liečba je od začiatku spojená s injekčnou aplikáciou inzulínu. Diabetes druhého typu sa týka 90 percent pacientov s touto diagnózou a je získaný, vyplýva z informácií, ktoré poskytla agentúra Advantage. Súvisí hlavne so zlou životosprávou, s nedostatkom pohybu, s nesprávnymi stravovacími návykmi a neraz aj s obezitou. Často sa neprejavuje žiadnymi príznakmi. „Ja som dostala cukrovku zo šoku. V roku 2005 som mala haváriu a ako reakcia na stres sa u mňa o dva týždne objavil diabetes," povedala o svojej skúsenosti pacientka, ktorá týmto ochorením trpí už deväť rokov.

Cukrovka druhého typu sa kedysi objavovala len u seniorov, preto sa zvykla nazývať starecká cukrovka. Podľa diabetologičky Zuzany Némethyovej je dnes situácia celkom iná. „V súčasnosti trpia diabetom druhého stupňa najmä ľudia nad 45 rokov, no stále častejšie postihuje aj tridsiatnikov a čo je alarmujúce, máme aj detských pacientov s touto diagnózou," uviedla lekárka. Aj počet diabetikov stúpa, na druhej strane sa podľa nej výrazne zlepšuje liečba a pribúdajú nové lieky.

Diabetes mellitus je chronické metabolické ochorenie, ktorého symptómom je vysoká hladina glukózy v krvi. Príčinou je poškodenie buniek podžalúdkovej žľazy, pankreasu, ktoré za normálneho stavu produkujú inzulín. Iba vďaka tomuto hormónu dokáže glukóza ako zdroj energie preniknúť až do vnútra bunky. Pri jeho absencii dochádza v organizme k poruchám spracovania cukrov a zároveň je narušený metabolizmus tukov a bielkovín. Ochorenie navyše vážne poškodzuje cievny systém, preto diabetikov častejšie ako zvyšok populácie ohrozuje srdcový infarkt, mozgová príhoda, strata zraku, postupné zhoršovanie funkčnosti obličiek, postihnutie nervov a amputácia nohy, keďže sa nehoja chronické rany.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.