• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
Bratislava

10 možných dôvodov prečo stále nechudnete...

  • 17:00 07.02.2014
  • KOŠICE
10 možných dôvodov prečo stále nechudnete...

Prečo stále nechudnete? Čítajte o dôvodoch v zaujímavom článku.

Konečne bol zverejnený ďalší preklad z dielne RADY ACTIVE na stránke www.poliquingroup.com. Tentokrát som si vybral článok, obsahujúci 10 možných chýb, prečo sa vám nedarí stále chudnúť. 

Bez zdĺhavých rečí ponúkam jeho krátky prepis:

1. Nedostatočné obmedzenie sacharidov

Nízkosacharidové, vysoko-proteínové diéty sú z hľadiska redukcie telesného tuku účinné. To je vedecky potvrdený fakt. Avšak pojem "nízkosacharidový" je dosť neurčitý.

Za "nízkosacharidové" by sa celkom jednoducho dalo považovať aj zredukovanie dennej dávky 300 g sacharidov na polovicu (ako to doporučuje U.S.RDA - United States recommended daily allowance, i.e. doporučená denná dávka jednotlivých zložiek potravy v USA). Problém však nastáva u ľudí s tzv. senzitivitou na uhľohydráty (sacharidy), ktorých telo reaguje na príjem sacharidov prehnane, čo nakoniec spôsobí jednoduchšiu tvorbu tukových zásob. V prípade takýchto ľudí je nutné znížiť objem prijatých sacharidov pri redukcii tuku omnoho viac. 

2. Nedodržiavanie správneho tréningu s váhami

Aj napriek tomu, že si tento článok nedáva za cieľ posvietiť si na váš tréning, je nutné poznamenať, že pre spaľovanie tuku musíte vykonávať namáhavé silové cvičenia s cieľom udržať si svalovú hmotu a silu počas procesu spaľovania. 

Čítajte: Každý chce byť zrazu funkčný a bicepsy nikto necvičí

Využite striedanie 30 až 60 sekundových fáz odpočinku so zaťažením 70% až 85% vášho 1RM (i.e. One Repetition Max - maximálna váha, ktorú dokážete zodvihnúť len jeden krát), cvičte komplexné cviky, nezabúdajte si sledovať tempo a udržujte celkový objem tréningu vysoko.

3. Kardio tréningy namiesto intervalových alebo strongman tréningov

Tréning šprintov je pre proces spaľovania tukov mocným a účinným nástrojom. Použitie tohto nástroja vám prinesie omnoho väčšie výsledky, než je úsilie, ktoré doň vložíte. Naopak, vytrvalostné kardio tréningy využívajúce konštantnú rýchlosť, obzvlášť tie vykonávané na strojoch, ktoré vyžarujú zdraviu škodlivý elektrosmog a znižujú senzitivitu na inzulín, vám s najväčšou pravdepodobnosťou dobré výsledky neprinesú.

4. Neposlušné trávenie

Problémy s trávením sú ďalšou zaručenou prekážkou, ktorá stojí v ceste vašej snahy o úbytok telesného tuku. Hlavných vinníkov treba hľadať medzi nasledovnými:
a) Nízka hladina žalúdočných kyselín 
b) Zlé baktérie - užívajte probiotiká.
c) Chronický zápal čreva

5. Nedostatočná výživa

V súčasnosti neexistuje veľa klinických štúdií vyhodnocujúcich vplyv nedostatku jednotlivých látok v potrave, ako napríklad vitamínu D, na úbytok telesného tuku. Na druhej strane však existuje viacero štúdií preukazujúcich súvislosť medzi nedostatkom vitamínu D a vyšším percentom telesného tuku. Rovnako to platí aj pre ďalšie živiny: nedostatočný príjem magnézia a rybieho tuku sú priamo spojené s obezitou.

6. Nedostatok spánku

Množstvo spánku, ktoré ľudia potrebujú je veľmi individuálne. Nedostatok spánku však sabotuje všetko vaše úsilie redukovať telesný tuk. Štúdie preukazujú, že unavení ľudia pociťujú väčší hlad, vyberajú si menej vhodné jedlá a celkovo zjedia viac (približne okolo 3000 kalórií denne). Navyše, s nedostatkom spánku klesá senzitivita na inzulín a glukózová tolerancia a telo prepína do (prípadne pretrváva v) režimu ukladania tukových zásob.

7. Pretrvávajúci stres

Na toto si dajte pozor! Nepriaznivé dôsledky stresu na redukciu telesného tuku bývajú často podceňované. Chronický stres je jednou z najdôležitejších príčin, ktoré treba riešiť, ak stále nedokážete schudnúť.

Sledujte video: 10 rád ako zvládnuť stres

Dôvodom je to, že pretrvávajúci stres vedie k vylučovaniu kortizolu, ktorého primárnou úlohou je zvyšovať hladinu cukru v krvi (čo so sebou prináša výkyvy inzulínu) na to, aby ste mali dostatok energie na zvládnutie stresovej situácie. Ak sa tento stav stane chronickým, dochádza k zápalu a poruchám funkcie osi hypotalamus-hypofýza-nadobličky (HPA osi), čo znamená, že naše telo už nepracuje správne. Všetko v našom tele je značne rozhádzané a tak k úbytku telesného tuku jednoducho nedochádza.

8. Zdravotné problémy: Anémia alebo inzulínová rezistencia

Zdravotné problémy ako napríklad anémia (chudokrvnosť; ide o poruchu prenosu okysličenej krvi do buniek a svalov) môžu taktiež predstavovať prekážku vo vašom úsilí schudnúť. Nedostatok železa alebo vitamínu B12, ktoré sú oba považované za veľmi bežné nedostatky, vedú k chudokrvnosti - ženy sú na túto poruchu obzvlášť vnímavé.

9. Nepravidelné stravovanie - nízka hladina cukru v krvi

Čiastočné hladovanie (známe ako metóda "Intermittent fasting") je momentálne veľkým hitom a mnoho ľudí zaznamenalo zlepšenia v telesnej kompozícii. Avšak v prípade, že to u vás nefunguje, alebo ste žena v reprodukčnom veku, môžete v oblasti redukcie telesného tuku dosiahnuť omnoho lepšie výsledky tak, že budete jedávať 5 až 6 krát denne, čím si zabezpečíte stabilnejšiu hladinu cukru v krvi.

10. Zopár ďalších faktorov...

Váš životný štýl môže byť charakterizovaný ako sedavý aj napriek tomu, že pravidelne cvičíte. Keď sa nehýbete, génová signalizácia, syntéza proteínov a citlivosť na inzulín sú do veľkej miery ochromené. Viac sa hýbte, zaobstarajte si výškovo nastaviteľný pracovný stôl, za ktorým môžete pracovať postojačky a venujte svoju TV na charitu. 

Ďalej to môžu byť rôzne zákutia vo vašom jedálničku (vegetarián a pod), alebo to, že nejete skutočné jedlo, či vysoká koncentrácia nahromadených toxínov.

Celý článok nájdete ne tejto adrese:
http://www.poliquingroup.com/ArticlesMultimedia/Articles/Article/996/Super_-_zoznam_najčastejších_chýb_ktorých_sa_dopúš.aspx?lang=SK

P.S. Preklad mal byť zverejnený už v lete, preto ten "nenačasovaný" úvod ak ste videli celý článok 

RADY ACTIVE

Sledujte Video: Tabata. Dokonalé telo a kondícia za 4 minúty!

Čítajte: Brušáky - klinec do rakvy

Zdroj: poliquingroup.com, Radovan „RadyActive“ Gergeľ, Info.sk, Foto: caragini.blogspot
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

8:09 16.03.2024Zdravie

Vedci zistili, ktorá hodina počas dňa je pre ľudí najnáročnejšia.