• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
Bratislava

Tuk - koľko váži ideálno?

  • 18:00 20.01.2014
  • KOŠICE
Tuk - koľko váži ideálno?

Dnes budem veľmi zhovievavý k vaším/naším tukovým tkanivám. Ba dokonca...dnes ich idem „ospevovať“. Musí byť predsa rovnováha a RADY ACTIVE nesmie byť nikdy tým fanatickým a extrémnym výživovým smerom. Tak si dovolím niečo z druhej strany mince. 

INŠPIRÁCIA NA KAŽDOM KROKU

Prednedávnom som mal tu možnosť navštíviť wellness centrum na štýl Ájurvédy. Prešiel som si procedúrami, ľahol do koženého kresla, zhora ma ovieval vánok vraj čistého kyslíka, v diaľke voňala francúzska levanduľa...Siaham po najbližšej knihe, čítam názov: ÁJURVÉDA. Otváram ju teda náhode...a do očí mi ihneď udrie nadpis: TUK. Výborne! Šípim článok na RADY ACTIVE. Pohodlnejšie sa usádzam a oddávam čítaniu...

„TUK

Meda-dhátu predstavuje tukové tkanivo, ktoré dodáva telu vláčnosť a mäkkosť, ale taktiež schopnosť pociťovať nehu a láskyplný dotyk. Bez tukového tkaniva ani dotyk, ani umenie masáže nemajú zmysel. Tuk predstavuje médium, ktorým sa šíria vibrácie lásky a nehy. Ľudia, ktorí sú dobre obalený tukom, sú z pravidla nežnejší a citlivejší voči ostatným, ako ľudia ktorí sú „kosť a koža“.

Tí, ktorí majú IDEÁLNE množstvo tuku, sú kľudní, milujúci, citliví a zvyčajne majú krásny hlas. Sú jemní a umelecky nadaní. Neznášajú ťažkú fyzickú prácu. Ľahko v živote dosahujú vysokého postavenia a blahobytu. Do tejto kategórie patria takmer všetky hviezdy svetového operného neba. Ťažko by sme medzi spevákmi s dobrým hlasom hľadali trpaslíka, alebo kostlivca. 

Čítajte: Čím sa je najvhodnejšie prejedať?

Podľa ájurvédy je „meda-dhátu“ absolútne dôležitá pre správne fungovanie organizmu. Okrem iného zabezpečuje „mazanie“ svalov, šliach, kĺbov, kosti, vlasov, kože a tiež tuhých výkalov (?). Tuk zabezpečuje, aby v tele všetko „fungovalo ako po masle“ a aby sa minimalizovalo trenie medzi jednotlivými orgánmi a tkanivami. Tuk poskytuje organizmu taktiež izoláciu od vonkajšieho prostredia a je dôležitý pre jeho termoreguláciu. Ľudia, ktorí majú málo tuku, rýchlejšie premrznú a bývajú tiež nervóznejší.“

Čítajte: Ako vyprážať zdravšie?

Hmmm...bol som unesený týmto textom. Hovorím si, naozaj pekná oslava tuku. Cítil som sa priam previnilo, že ja proti nemu tak dlho bojujem a oni si z neho urobia múzu. Potom som cítil hnev. Potom, ale niekto prišiel. Áaaa, zdravý rozum, vitaj a posaď sa vedľa. 

Začína účinkovať. Skenujem text ešte raz. Nikde žiadne percentá. Nikde žiadne kilogramy. Len slovko IDEÁLNE. Dofrasa, koľko to je?

KOĽKO VÁŽI IDEÁLNE MNOŽSTVO?

Existuje vôbec niečo také? Dá sa to globalizovať?

Veľa otázok. Odpoveď nejasná. Pozrime čo hovorí veda. Podľa informácií uvedených pri mojom prístroji na meranie kožných rias (HARPENDEN CALIPER – jeden z najaktuálnejších a najuniverzálnejších prístrojov na trhu) bežné používané hodnoty vychádzajú z prieskumu populácie (9000 jednotlivcov) vykonaných pánom Durnin (a kolektív) z roku 1985, rovnako ako z konsenzu predchádzajúcich názorov (Katch & McArdle 1973; Durnin & Rahaman 1967; Royal College of Physicians 1983).

Maximálne hodnoty sú samozrejme zvislé na veku a pohlaví. Hovoria o zvýšenom riziku morbidity a ochorení srdca u mužov ak sú tuční a mladí (Van Itallie 1979), no umožňujú o niečo väčší obsahu tukovej hmoty, ak sa vek muža pohybuje okolo 40 rokov a vyššie. Odporúčajú zároveň, že vhodnejšie by bolo mať o 4 až 5 % menej. 

Aké sú teda hodnoty?

MUŽI:

Do 24 rokov – 15%
25 až 27 rokov – 17%
28 až 29 rokov – 18%
30 až 32 rokov – 19%
33 až 39 rokov – 20%
Nad 40 rokov – 21% 

ŽENY:

Do 20 rokov – 17%
20 až 22 rokov – 18%
23 až 25 rokov – 19%
25 až 29 rokov – 20%
Nad 30 rokov – 22%

Priemerný obsah tuku u žien je samozrejme vyšší a pohybuje sa medzi 24 a 26% (to som vás teda potešil čo?), v závislosti na krajine, aj keď zo zdravotného hľadiska obsah tuku (teda jeho maximálny level) pod 30% (mladé ženy) a 35% (staršie dámy) by nemal predstavovať riziko. Uvedená povedzme „bezpečná“ hladina priemernej obezity vás však rozhodne nebude uspokojovať, ak je cieľom mať peknú postavu, alebo jednoducho iba chcete vyzerať fit. Tu treba klesnúť na 15% alebo menej, napríklad u gymnastiek je to okolo 8% a bežkyne na dlhé trate okolo 6%. Maximálne odporúčané hodnoty sú založené na práci Katch & McArdle (1973), Pollock a kolektív (1975) a Brown & Jones (1977). 

MORÁL PRÍBEHU:

Sám som bol prekvapený z toho, čo píše literatúra (aby som bol presnejší, z toho čo píšu informácie pri mojom prístroji, ktoré sú založené na tom čo hovorí vedecká literatúra). Zatiaľ vychádza, že zo zdravotného hľadiska rozhodne nemusíme siahať po tých najnižších hodnotách obsahu tuku v tele. Ak to spojíme dokopy s učením ÁJURVÉDY, tí čo majú IDEÁLNE množstvo tuku sú na tom zrejme lepšie ako kostlivci. No rovnako je MIMORIADNE dôležite sledovať ďalší významný faktor a to obsah SVALOVEJ HMOTY. Práve to je tkanivo, ktoré tvorí aktívnu súčasť vášho ja. Tkanivo, ktoré ovplyvňuje váš metabolizmus. Tkanivo, ktoré vám pomôže aj v strašom veku predchádzať pádom, poprípade lepšie reagovať na rôzne situácie. Či ste žena, alebo muž. Starajte sa oň. A nejaký ten tuk navyše nech je už iba vizuálna spokojnosť či nespokojnosť s tým, čo vidíte ráno v zrkadle...

RADY ACTIVE

P.S. Veľmi zhovievavý text. Nezneužite ho na obhajobu bezduchého priberania a neaktivity. 

Radovan „RadyActive“ Gergeľ, Info.sk, Foto:

Čítajte: Acai berries, zdravie z pralesa - detoxikuje a očisťuje, aj naše peňaženky

Zdroj: Radovan „RadyActive“ Gergeľ, Info.sk, Foto: caragini.blogspot.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

8:09 16.03.2024Zdravie

Vedci zistili, ktorá hodina počas dňa je pre ľudí najnáročnejšia.