• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
15°Bratislava

Prezident Gašparovič naposledy udeľoval štátne vyznamenania

  • 18:54 07.01.2014
  • BRATISLAVA
Prezident Gašparovič naposledy udeľoval štátne vyznamenania

Prezident Ivan Gašparovič dnes pri príležitosti 21. výročia vzniku Slovenskej republiky udelil štátne vyznamenania šestnástim osobnostiam z rôznych oblastí spoločenského a vedeckého života, kultúry, ale aj športu.

"Dnes som odovzdal štátne vyznamenania osobnostiam, ktoré považujem za pokračovateľov najlepších tradícií našej pracovitosti, tvorivosti, ľudskosti i slovenskej identity a štátnosti," vyhlásil Gašparovič v prejave.

"Vyznamenali sme tých, ktorí tvrdo a zodpovedne pracovali a žili, prekonávali nepohodlie a svojou prácou prinášali a prinášajú Slovensku úspech," dodal prezident.

Vyznamenanie in memoriam

Prezident vyznamenal dve osobnosti in memoriam. Zástankyni slovenskej menšiny v Maďarsku Anne Ištvánovej udelil Rad Bieleho dvojkríža III. triedy in memoriam za celoživotnú obetavú krajanskú činnosť a za šírenie dobrého mena Slovenskej republiky v zahraničí.

Jazykovedec a vysokoškolský pedagóg Jozef Mistrík bol ocenený za mimoriadne zásluhy o rozvoj v oblasti slovenskej jazykovedy. Hlava štátu mu udelila Rad Ľudovíta Štúra II. triedy in memoriam.

Prezident Gašparovič tiež vyznamenal letca a vojnového veterána Imricha Gablecha. Udelil mu Rad Bieleho dvojkríža II. triedy - vojenský za aktívnu účasť v oslobodzovacom boji proti fašizmu a za celoživotné úsilie pri obrane demokracie. Ekonómka a bankárka Elena Kohútiková dostala Rad Ľudovíta Štúra II. triedy za mimoriadne zásluhy o rozvoj v oblasti bankovníctva a hospodárstva Slovenskej republiky.

Mimoriadne zásluhy vo viacerých oblastiach

Za mimoriadne zásluhy v oblasti zdravotníctva, školstva, vedy a výskumu a za šírenie dobrého mena Slovenskej republiky v zahraničí bol ocenený lekár a reumatológ Jozef Rovenský. Prezident mu udelil Rad Ľudovíta Štúra II. triedy. Za mimoriadne zásluhy o rozvoj v oblasti školstva, vedy a techniky a za šírenie dobrého mena Slovenskej republiky v zahraničí dostal Rad Ľudovíta Štúra II. triedy aj vysokoškolský pedagóg a vedecký pracovník František Trebuňa.

To isté vyznamenanie prezident udelil aj stavbárovi a projektantovi Antonovi Bezákovi, a to za mimoriadne zásluhy o rozvoj v oblasti vedy, techniky a hospodárstva Slovenskej republiky.

Vyznamenanie dostal aj športovec. Paralympionik Štefan Kopčík dostal Rad Ľudovíta Štúra III. triedy za mimoriadne zásluhy o rozvoj paralympijského športu a za šírenie dobrého mena Slovenska v zahraničí. Radom Ľudovíta Štúra III. triedy za mimoriadne zásluhy v oblasti sociálnej práce s mládežou vyznamenala hlava štátu riaditeľka občianskeho združenia pre hendikepované deti a mládež Dagmar Kozákovú.

Ocenili aj herečku Evu Krížikovú

Akademický maliar Martin Činovský si odniesol Pribinov Kríž I. triedy za mimoriadne zásluhy o kultúrny rozvoj Slovenska v oblasti výtvarného umenia. Rovnaké vyznamenanie dostal aj ďalší akademický maliar Rudolf Krivoš. Za mimoriadne celoživotné úsilie pri obrane demokracie, ľudských práv a náboženských slobôd bol Pribinovým krížom II. triedy ocenený spisovateľ a publicista Rudolf Dobiáš.

Za mimoriadne zásluhy o kultúrny rozvoj Slovenska dostal Pribinov kríž II. triedy spisovateľ a dramatik Karol Horák. Folklórnej speváčke Anne Hulejovej udelil Iva Gašparovič Pribinov kríž II. triedy za mimoriadny prínos do slovenskej kultúry v oblasti ľudového umenia.

Herečku Evu Krížikovú hlava štátu ocenila Pribinovým krížom II. triedy za mimoriadny prínos do slovenskej kultúry v oblasti dramatického umenia. Medailu prezidenta Slovenskej republiky za celoživotné významné zásluhy o rozvoj školstva získal špeciálny pedagóg Miroslav Kuric.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pellegrini: Mimoriadne rokovanie NR SR k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie NR SR k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

DNES - 11:53Domáce

Mimoriadne rokovanie Národnej rady SR pre návrh ústavného zákona o ochrane pred útokmi chráneného živočícha zatiaľ nebude.

V Múzeu kysuckej dediny predstavia veľkonočné zvyky a tradície

V Múzeu kysuckej dediny predstavia veľkonočné zvyky a tradície

DNES - 11:17Domáce

Múzeum kysuckej dediny v Novej Bystrici-Vychylovke pripravilo výstavu Veľká noc ide.

Muž sa vyhrážal žene, že ju zapáli aj s celým bytom

Muž sa vyhrážal žene, že ju zapáli aj s celým bytom

DNES - 10:12Domáce

Muž vykrikoval, že zapáli celý byt a od ženy žiadal peniaze.

Večerné bohoslužby na Zelený štvrtok pripomínajú Ježišovu Poslednú večeru

Večerné bohoslužby na Zelený štvrtok pripomínajú Ježišovu Poslednú večeru

DNES - 8:41Domáce

Katolíci, evanjelici a ďalší kresťania vstúpili Palmovou nedeľou, nazývanou aj ako Kvetná nedeľa, do Svätého týždňa.