• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 16.4.2024Meniny má Dana, Danica
11°Bratislava

Marian Kotleba je županom, došlo aj k prvému incidentu

  • 14:58 20.12.2013
  • BANSKÁ BYSTRICA
Marian Kotleba je županom, došlo aj k prvému incidentu

Piatkovému ustanovujúcemu zasadnutiu Zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) predchádzal incident, keď traja muži v zelených mikinách s nápisom Ľudová strana Naše Slovensko nechceli vpustiť do rokovacej sály občana - aktivistu Radoslava Slobodu v kostýme Mikuláša.

Na otázky, z akého dôvodu mu bránia vstupu na verejné zasadnutie, či majú na to právo a na čí príkaz konajú, neodpovedali. Miroslav Belička z predsedníctva Ľudovej strany Naše Slovensko k tomu pre agentúru SITA uviedol, že so zahalenou tvárou nesmú vstupovať občania ani na rokovania národnej rady.

Kotleba darček nedostal

Podľa neho má verejnosť vstup na balkóny a nie na do sály. Iných občanov však samozvaní vyhadzovači do sály vpúšťali. Na pripomienku, že uvedení muži zrejme nemajú na obmedzovanie vstupu oprávnenie, Belička povedal: „Tak zavolajte na nich políciu.“

Aktivista sa do sály nakoniec dostal bočným vchodom, odovzdať pripravené „mikulášske dary“ Marianovi Kotlebovi sa mu však nepodarilo.

„Chceli sme pred inauguráciou venovať nášmu novému županovi desatoro dobrého župana, teda také rady, ktorými sa môže riadiť. Takisto každý poslanec, poslankyňa aj náš nový pán predseda dostane malý balíček s prianím pokojných Vianoc a šťastného nového roku,“ povedal Sloboda.

K incidentu pri vstupe do rokovacej sály uviedol, že netuší, kto mužom v zelených mikinách dal nariadenia. „Určite to nie je veľmi dobrý signál. Ešte ani nového župana nemáme a už ľudia v zelených tričkách bránia ľuďom v tom, na čo majú právo,“ dodal Sloboda.

Končiaci župan Vladimír Maňka k incidentu uviedol, že keď sa o ňom dozvedel, a išiel sa pozrieť do sály „Mikuláš“ už bol vo vnútri. „Do týchto chvíľ som schôdzu viedol ja a nikto nikomu nebude brániť, aby sem vstúpil. Myslím si, že do týchto priestorov musí mať aj v budúcnosti každý slobodný prístup,“ povedal Maňka. K incidentu sa po zložení sľubu vyjadril Kotleba takto: „Počul som o tomto incidente, neviem vám k tomu nič bližšie povedať.“

Skladanie sľubov

Zložením sľubu sa na piatkovom ustanovujúcom zasadnutí Zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja stal jeho predsedom víťaz novembrových volieb Marian Kotleba (Ľudová strana Naše Slovensko).

Sľub tiež zložilo 46 novozvolených poslancov 49-členného Zastupiteľstva BBSK. Traja zvolení kandidáti na poslancov sa v piatok na zasadnutí nemohli zúčastniť a sľub budú skladať na najbližšom zasadnutí. Nový župan následne poslancom predstavil ako svoje hlavné priority zvýšenie zamestnanosti, zvýšenie bezpečnosti a odstránenie korupcie, hlavne v súvislosti s Domovmi sociálnych služieb.

„Budeme sa tiež snažiť znížiť závislosť kraja od Európskej únie, pretože tá so svojimi obmedzeniami má veľký podiel na likvidácii všetkého dobrého, čo v kraji bolo,“ povedal vo svojom prejave Kotleba.

Poslancov poprosil, aby spolu s ním „ťahali za jeden povraz“ vo veciach, ktoré budú užitočné pre rozvoj BBSK, pričom zdôraznil, že mu ide o rovnomerný rozvoj všetkých okresov v kraji. „Nech ľudia vidia, že samosprávny kraj nie je zbytočným stupňom samosprávy, ale pomáha im skvalitňovať život,“ dodal Kotleba. Poslancom zaželal aj biele Vianoce s dodatkom, aby bolo veľa snehu, čo v časti sály vyvolalo smiech.

Na brífingu po zasadnutí Kotleba uviedol, že na Úrade BBSK sa nechystá robiť personálne čistky, pripravuje však personálny audit. O svojich zámeroch v tejto aj v ďalších oblastiach plánuje konkrétnejšie informovať na tlačovej besede začiatkom januára.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Na Slovensku sa vyskytnú búrky, počítajte s nimi najmä v týchto častiach krajiny

Na Slovensku sa vyskytnú búrky, počítajte s nimi najmä v týchto častiach krajiny

VČERA - 18:40Domáce

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal pre časť krajiny výstrahu pred búrkami.

Demokrati na Generálnej prokuratúre namietajú neriešenie reformy národných parkov

Demokrati na Generálnej prokuratúre namietajú neriešenie reformy národných parkov

VČERA - 17:56Domáce

Demokrati Ministrom vyčítajú, že v zákonnej lehote nezabezpečili podpis tzv. delimitačných protokolov.

Smutné správy zo sveta športu: Slovensko prišlo o majstra

Smutné správy zo sveta športu: Slovensko prišlo o majstra

VČERA - 17:24Domáce

Známy slovenský reprezentant zomrel tesne pred svojimi 40. narodeninami.

O pláne obnovy vedieme s Európskou komisiou len technické konzultácie, tvrdí Fico

O pláne obnovy vedieme s Európskou komisiou len technické konzultácie, tvrdí Fico

VČERA - 16:48Domáce

Vláda aktuálne vedie v rámci plánu obnovy a novelizácie trestného zákona s Európskou komisiou len technickú konzultáciu.

PS a SaS nepodporia schôdzu k odvolávaniu ministerky zdravotníctva

PS a SaS nepodporia schôdzu k odvolávaniu ministerky zdravotníctva

VČERA - 16:45Domáce

Odvolávanie Dolinkovej v Národnej rade SR chcelo iniciovať hnutie Slovensko.