• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
Bratislava

Sándor sľúbil voličom kupóny a tabak, obvinili ho z korupcie

  • 11:54 26.11.2013
  • BRATISLAVA
Sándor sľúbil voličom kupóny a tabak, obvinili ho z korupcie

Polícia po prvý raz v histórii obvinila niekoho z kupovania hlasov pred voľbami v Banskobystrickom kraji.

Policajti po prvý raz obvinili niekoho z volebnej korupcie.

Ide o 40-ročného Sándora Sz., ktorý podľa polície sľúbil viacerým ľuďom päťeurové zľavové kupóny a tabak za to, že budú hlasovať za niektorých kandidátov na poslancov Banskobystrického samosprávneho kraja.

"Lístok s číslami kandidátov, ktorých, treba voliť, údajne odovzdal osloveným priamo na verejnosti v obci Šimonovce v Rimavskosobotskom okrese," uviedol hovorca policajného prezídia Michal Slivka.

Podľa polície im kupóny odovzdal v deň krajských volieb, tabak im sľúbil dať na druhý deň. V prípade dokázania viny mu hrozí väzenie na jeden až päť rokov, stíhajú ho na slobode.

Polícia rieši aj ďalšie prípady

Polícia vyšetruje aj ďalšie dva prípady, v ktorých je podozrenie na uplácanie pri voľbách. V obci Jarovnice v Sabinovskom okrese podľa polície páchateľ vo volebný deň sľuboval a poskytoval výhody prevažne rómskym občanom za to, aby volili konkrétneho kandidáta na poslanca kraja a tiež kandidáta na predsedu kraja.

Druhý prípad sa týka Starej Ľubovne. Dva dni pred prvým kolom volieb tu podľa vyšetrovateľov páchateľ trom Rómom sľúbil peniaze za to, že budú hlasovať za kandidáta na poslanca kraja Milana Š.

Jeden z Rómov údajne dostal peniaze hneď na mieste. Polícia vidí trestný čin aj pri konaní spomínanej trojice, ktorá sa na odmene dohodla. "Trestné stíhanie bolo začaté vo veci," povedal pre agentúru SITA Michal Slivka. V týchto prípadoch zatiaľ nikoho neobvinili.

Korupcia pri voľbách je v zákone

Trestný čin volebnej korupcie je zakotvený v Trestnom zákone druhý rok. "Bola špecificky vytvorená skutková podstata tzv. volebnej korupcie, ktorá nebola k dispozícii pri predchádzajúcich voľbách do vyšších územných celkov," pripomenul viceprezident Policajného zboru Ľubomír Ábel v nedeľu na vyhlásení definitívnych výsledkov druhého kola.

Polícia si podľa neho obzvlášť posvietila na takéto správanie. "Tak ako deklarovala pred voľbami, veľmi detailne a pozorne sa išlo po takomto nebezpečnom konaní, ktoré je špecifické pre voľby," podotkol Ábel.

Okrem podozrení z volebnej korupcie sa polícia zaoberá aj ďalšími prípadmi, ktoré sa vyskytli pri týchto krajských voľbách. Vyšetrujú napríklad hanlivé letáky v poštových schránkach, postriekanie bilbordov a plagátov a riešia tiež výtržnosť v Považskej Bystrici.

V súvislosti s druhým kolom, ktoré sa konalo sobotu 23. novembra, preverujú tri podnety z Košického kraja. V prvom prípade občan oznámil, že bolo možné kupovať hlasy od približne dvesto ľudí po päť eur.

V druhom prípade podal jeden z kandidátov trestné oznámenie, údajne sa na internete šírili o ňom nepravdivé informácie. Polícia tiež preveruje možné marenie volieb, vraj niekto mobilom rozposielal informácie, ktoré mohli ovplyvňovať volebné výsledky.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

VČERA - 19:25Domáce

Zásahy do ľudských práv a základných slobôd počas pandémie COVID-19 boli identifikované počas tohtotýždňovej odbornej konferencie.

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

VČERA - 15:30Domáce

Slovenská národná strana vyzýva generálneho riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja, aby bezodkladne vysvetlil verejnosti chyby svojho majetkového priznania.

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

VČERA - 15:17Domáce

Prezident krajiny síce nemá silné kompetencie na presadzovanie legislatívnych riešení, môže však otvárať témy a prinášať ich do politického priestoru.

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

VČERA - 13:51Domáce

Medvedicu, ktorá útočila v Liptovskom Mikuláši, našli do 1,5 hodiny.

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

VČERA - 13:44Domáce

Slovensko je na popredných priečkach v úmrtnosti na karcinóm prsníka, ktorý sa týka čoraz mladších žien.