• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

V Novákoch spomínali na obete výbuchu, vinníci sú na slobode

  • 18:04 02.03.2013
  • TRENČÍN
V Novákoch spomínali na obete výbuchu, vinníci sú na slobode

V sobotu 2. marca uplynulo šesť rokov od výbuchu vo Vojenskom opravárenskom podniku (VOP) Nováky. Pri nehode vtedy zahynulo osem ľudí, ďalší boli zranení.

Vinníci neboli potrestaní ani po šiestich rokoch.

Štátny tajomník ministerstva obrany Miloš Koterec verí, že bude za tragédiu vyvodená zodpovednosť.

„Dnes je to už šesť rokov od tragickej udalosti, ktorá zasiahla celé Slovensko, Nováky a najmä vás, príbuzných a priateľov obetí. Pamätám si na prvotné informácie a zábery tejto nešťastnej udalosti. Len ťažko si ale vieme predstaviť, čo sa v tých chvíľach odohrávalo vo vašich mysliach,“ povedal počas pietnej spomienky pri Pamätníku obetiam tragického výbuchu vo VOP Nováky.

Vedenie VOP Nováky prijalo následne viaceré zásadné opatrenia, aby boli riziká pri práci eliminované na minimum, a aby nedošlo k žiadnemu ďalšiemu pochybeniu. Ekonomická situácia podniku bola po tragédii dlhodobo nepriaznivá. Súčasné vedenie s cieľom zastabilizovať podnik a zachovať zamestnanosť v regióne, ho na 20 rokov prenajalo strategickému partnerovi, ktorého vybralo v rámci verejného ponukového konania.


Na okresnom súde v Prievidzi sa už začalo hlavné pojednávanie s piatimi bývalými zamestnancami podniku v marci 2012. Náročný súdny proces sa však ani zďaleka nekončí, pokračovanie hlavného pojednávania je naplánované na apríl.

„Počas 19 pojednávacích dní boli doteraz vypočutí obžalovaní, poškodení a viacerí svedkovia. Ďalšie termíny hlavného pojednávania sú vytýčené na 16. až 19. apríla, pričom na tieto termíny bude predvolaných ďalších 19 svedkov. Na okresnom súde prebieha v tejto trestnej veci rozsiahle dokazovanie a zatiaľ nemožno povedať, že sa chýli ku koncu,“ uviedol pre agentúru SITA hovorca Krajského súdu v Trenčíne Roman Tarabus.
Obrazom výbuch v Novákoch


Bývalý generálny riaditeľ Jozef B., bývalý ekonomicko-obchodný riaditeľ Eduard B., bývalý technický riaditeľ Ján L., bývalý výrobný riaditeľ Ján L. a bývalý bezpečnostný technik Jozef O. sú obžalovaní z prečinu všeobecného ohrozenia, hrozí im až desaťročné väzenie. Traja z nich pred súdom povedali, že sa necítia vinní, Ján L. a Ján L. sa nevyjadrili.

Detonácie spôsobili v zemi kráter s priemerom 20 metrov a zničili niekoľko budov. Tlaková vlna rozbila okná a výklady obchodov nielen v meste, ale aj v 11 kilometrov vzdialenej Prievidzi a Bojniciach. Vyčíslená materiálna škoda je takmer päť miliónov eur.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

DNES - 7:57Domáce

Európska únia nemá možnosť a ani nesmie namietať proti výsledkom parlamentných volieb v členskej krajine zmenami v podpore formou eurofondov, tvrdí publicista Juraj Hrabko.

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

VČERA - 17:15Domáce

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podporuje občiansku zbierku Munícia pre Ukrajinu.

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

VČERA - 12:57Domáce

Po stredajšom (17. 4.) požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

VČERA - 12:44Domáce

Opozičná strana SaS podá na ďalšiu schôdzu parlamentu návrh na odvolanie Rudolfa Huliaka z postu predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

VČERA - 11:42Domáce

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre zločin lúpeže a prečin porušovania domovej slobody.