• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
10°Bratislava

Odborník na ústavné právo nedáva Harabinovi veľké šance

  • 19:38 01.03.2013
  • BRATISLAVA
Odborník na ústavné právo nedáva Harabinovi veľké šance

Prípadné stíhanie ústavných sudcov, na ktorých podal predseda najvyššieho súdu Štefan Harabin trestné oznámenie, by museli odsúhlasiť ich kolegovia z ústavného súdu.

Ústavní sudcovia totiž požívajú podľa zákona trestnoprávnu imunitu, podobne ako všetci sudcovia na Slovensku.

Ak by sa orgány činné v trestnom konaní napokon rozhodli, že požiadajú ústavný súd o zbavenie imunity niektorých jeho sudcov, muselo by o tom rozhodnúť plénum ústavného súdu.

"Plénum má možnosť, alebo je povinné umožniť osobe, ktorej sa to týka, aby sa vyjadrila k tomu návrhu. Potom rozhoduje plénum hlasovaním s tým, že ten, koho sa návrh týka, nie je oprávnený," vysvetlil odborník na ústavné právo Peter Kresák. Ak by teda žiadosť na zbavenie imunity naozaj prišla, tak by sa museli uskutočniť tri hlasovania. V každom z nich by nehlasoval konkrétny dotknutý sudca.
Veľké šance na úspech nedáva

Harabin podal trestné oznámenie na ústavných sudcov Juraja Horvátha, Ladislava Orosza a Sergeja Kohuta pre podozrenie zo spáchania trestného činu zneužitia právomoci verejného činiteľa. Kresák upozorňuje, že v takomto prípade by museli orgány činné v trestnom konaní preukázať, že dotyční verejní činitelia mali úmysel spôsobiť inému škodu.

"To si myslím, že je veľmi, veľmi ťažké," odhadol Kresák. Trestnému oznámeniu v tomto prípade veľké šance nedáva. "Zdá sa mi, že tam je vysoká pravdepodobnosť, že to je odsúdené na neúspech," dodal.

Ako informuje kancelária predsedu najvyššieho súdu, ústavní sudcovia Horváth, Orosz, Kohút boli v minulosti v konaní pred ústavným súdom voči Harabinovej osobe v rôznych prípadoch zaujatí. Jeden z nich - Sergej Kohut sa nechal sám bez námietky vylúčiť, upozornila kancelária.
Zákony platia aj pre ústavných sudcov

Pri disciplinárnom konaní, ktoré podala exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská 18. novembra 2010 pre neumožnenie kontroly ministerstva financií na najvyššom súde, však už sudcovia podľa Harabina úmyselne neoznámili svoju zaujatosť pre negatívny pomer k jeho osobe a aj napriek tomu rozhodovali o jeho disciplinárnom postihu.

„Sudca nemôže pri rozhodovaní plniť politické priania politikov, aj keď bol predtým politik. Sudcovia, ktorí nerešpektujú zákony a ústavu, nemôžu obliekať talár - nech sa vrátia do politických strán. Rovnako zákony a ústava musia platiť aj pre predmetných troch ústavných sudcov,“ vyhlásil predseda NS SR Harabin.

Sudcovia Ladislav Orosz a Juraja Horváth sa k trestnému oznámeniu vyjadrovať nechcú. "Viem, čo tým predseda najvyššieho súdu sleduje a aj preto nepovažujem za vhodné a potrebné sa k jeho účelovým konštrukciám prostredníctvom médií vyjadrovať," povedal agentúre SITA Ladislav Orosz. Juraja Horváth sa taktiež nechcel k Harabinovmu kroku vyjadriť a odkázal na stanovisko ústavného súdu.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

VČERA - 18:09Domáce

Peter Kotlár požiadal Finančnú správu o finančnú analýzu niektorých subjektov, ktoré prevádzkovali mobilné odberové miesta.

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

VČERA - 16:32Domáce

Na rýchlostnej ceste R7 začalo horieť motorové vozidlo, treba tam preto počítať s dopravným obmedzením.

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

VČERA - 16:15Domáce

Vládny zákon k riešeniu situácie s medveďmi je nebezpečný. Okrem medveďov tiež rieši vlkov, šakaly či ohrozené rysy.

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

VČERA - 16:04Domáce

Na celom území Slovenska sa počas noci a v piatok (19. 4.) ráno môže vyskytnúť prízemný mráz.