• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
Bratislava

Súťaž na lukratívnu budovu vyhrala neexistujúca firma

  • 13:02 24.10.2013
  • BRATISLAVA
Súťaž na lukratívnu budovu vyhrala neexistujúca firma

K lukratívnej budove v centre Košíc, ktorú vlastnil Fond výtvarných umení (FVU), sa za podozrivých okolností dostala súkromná firma, informuje v najnovšom vydaní týždenník Trend.

Spoločnosť Masto Real Slovakia nehnuteľnosť odkúpila za 1,18 milióna eur.

Do súťaže o ňu sa prihlásila ako jediná. V čase, keď sa o nehnuteľnosť súťažilo, však firma podľa obchodného registra neexistovala.

Fond výtvarných umení je verejnoprávna inštitúcia. Donedávna jej patril meštiansky dom na Hlavnej ulici v Košiciach, len pár metrov od Dómu svätej Alžbety. Pozostáva z dvoch budov, trojpodlažnej a jednopodlažnej.

Začiatkom septembra sa fond košickej nehnuteľnosti zbavil. „O nakladaní s majetkom FVU rozhoduje Rada Fondu, v ktorej majú zastúpenie architekti a výtvarníci. Teda je kompetentná posúdiť, ktorý majetok pre činnosť je nepotrebný,“ uviedol pre Trend riaditeľ FVU Viliam Kühn. Do súťaže sa mali uchádzači prihlásiť v júli. Uspela Masto Real Slovakia, ktorá však bola do obchodného registra zapísaná až 28. augusta. Päť dní po zápise uzavrela s FVU zmluvu o prevode vlastníctva.
Právnik legitimitu spochybňuje

V. Kühn neodpovedal, či považuje výsledok súťaže za legitímny, keďže v nej uspela firma, ktorá bola do obchodného registra zapísaná až po nej. Konateľ a spoločník Peter Kollár na otázku, prečo išiel do súťaže s neexistujúcou firmou, reagoval: „Prečo to odo mňa chcete vedieť? Musím vám na to odpovedať?“

Podľa právnika Transparency International Slovensko Pavla Nechalu pri obchodnej spoločnosti rozlišujeme na začiatku dva kroky: jej založenie a vznik. Založenie nastane podpisom spoločenskej zmluvy a vznik zápisom do registra. „Konanie firmy v čase medzi podpísaním zmluvy a zápisom reguluje Obchodný zákonník,“ povedal pre Trend. Ten uvádza, že „spoločnosť nesmie prevziať iné záväzky ako tie, ktoré súvisia s jej vznikom.“ Preto si Nechala myslí, že je možné spochybniť účasť Masto Real v súťaži o budovu.
Fond mohol zarobiť viac

Masto Real Slovakia zaplatila za budovu 1,18 milióna eur. Františka Oláhová z Reality Holding+ si myslí, že fond mohol zarobiť aj viac. Vzhľadom na zastavanú plochu oboch budov (do 2000 m2) a lukratívnu polohu v centre odhaduje reálnu cenu okolo 2,5 milióna eur.

Podľa informácií Trendu meštiansky dom mal fond dlhodobo obsadený nájomníkmi minimálne na 75 percent. Aj keď výnosy sa v posledných rokoch znížili o polovicu až dve tretiny, stále išlo o rentabilnú prevádzku so ziskom päť- až sedemtisíc eur mesačne.

Peter Kollár má podľa zdroja Trendu blízko k ľuďom zo Smeru. Figuruje v spoločnosti Slovenergie SK a.s. ako člen predstavenstva. V dozornej rade sedí jeho manželka Viera Kollárová. Jej kolegom v dozornej rade je Boris Farkašovský, poslanec Košického samosprávneho kraja za Smer, pred časom kandidát Smeru na primátora Košíc. „Viem, že je v tej našej spoločnosti, ale osobne ho nepoznám,“ tvrdí P. Kollár.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kresťania v piatok spomínajú na deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista

Kresťania v piatok spomínajú na deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista

DNES - 7:04Domáce

Veľký piatok, ktorého názov sa podľa Rímskeho misála zmenil na Piatok utrpenia Pána, je pre kresťanov spomienkou na deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista.

Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

VČERA - 19:25Domáce

Zásahy do ľudských práv a základných slobôd počas pandémie COVID-19 boli identifikované počas tohtotýždňovej odbornej konferencie.

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

VČERA - 15:30Domáce

Slovenská národná strana vyzýva generálneho riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja, aby bezodkladne vysvetlil verejnosti chyby svojho majetkového priznania.

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

VČERA - 15:17Domáce

Prezident krajiny síce nemá silné kompetencie na presadzovanie legislatívnych riešení, môže však otvárať témy a prinášať ich do politického priestoru.

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

VČERA - 13:51Domáce

Medvedicu, ktorá útočila v Liptovskom Mikuláši, našli do 1,5 hodiny.