• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

10 tipov ako si jednoducho vylepšiť náladu

  • 18:00 02.09.2013
  • BRATISLAVA
10 tipov ako si jednoducho vylepšiť náladu

Pre niekoho sa jeseň spája s farbami, prechádzkami a príjemnými teplotami, pre iných znamená povinnosti, depresívne stavy a únavu. 

S nesprávnym prístupom k životu a mentálnou nepohodou si môžete narušiť i vaše fyzické zdravie. Vyvarujte sa preto pochmúrnym náladám a žite každý deň naplno s našimi overenými metódami! Úsmev prosím!

Tri rady pre pozitívny začiatok dňa

Osemhodinový pokojný spánok na správnom matraci, vankúši vyhovujúcom vašej chrbtici a máte "vymaľované" na celý deň. Večer si nezastierajte a nechajte sa zobudiť slnkom, prípadne si automaticky nastavte otváranie žalúzií asi 15 minút pred zazvonením budíka.

Čítajte: 10 rád ako zvládnuť stres

Odborníci na biorytmy tvrdia, že ranné slnko vás naladí najlepšie. Hneď potom si doprajte výdatné raňajky, ktoré vám dodajú dostatok energie a lepšie sa váš deň už ani nemôže začať. 

Pomaznanie s chlpáčom

Vedeli ste, že len niekoľkominútové hladkanie vášho domáceho miláčika uvoľňuje hormóny šťastia a znižuje tvorbu tých, ktoré sa vytvárajú počas stresu? Verný, vždy pri vás a oddaný vašej pozornosti. Psík vás navyše donúti poprechádzať sa na čerstvom vzduchu a utriediť si všetky myšlienky.

Poriadne sa zapoťte!

Niekto vám poriadne zvýšil tlak alebo len máte tú svoju slabú chvíľku sebaľútosti? Verte tomu, že pohyb vám náladu jednoznačne zlepší a zaručene sa budete cítiť ako nový človek. Tanec, beh či posilňovňa? Vyberte si šport, ktorý vám je najbližší a vydajte zo seba čo najviac. Je preukázané, že intenzívne pravidelné cvičenie, minimálne po dobu 30 minút, zlepšuje nepríjemné príznaky depresie až o 50%!  

Farebná terapia

Na tmavé pochmúrne farby rovno zabudnite! Odložte to čierne tričko späť do skrine! Veda o farbách, tzv. kolorika, hovorí, že farebnosť sveta okolo nás ovplyvňuje našu náladu. Využitím tých správnych odtieňov si preto dokážeme vedome navodiť vnútornú rovnováhu.

Čítajte: Prečo sa ženy vidia v zrkadle škaredšie?

Na nervový systém priaznivo vplýva žltá a zelená. Sú to farby optimizmu a pomáhajú pri liečení psychických neuróz. Zelená účinkuje i pri vyčerpanosti a zmierňuje migrény. Modrá je farbou pokoja a odpočinku, podnecuje aktivitu mozgu, koncentráciu a usmerňuje naše vnútro.

Spievajte! A nahlas

Spievať dokáže každý a je úplne jedno či falošne alebo máte práve vy v hrdle zlato. Opäť vedecky dokázaná terapia, ktorá vás spraví šťastnejšími. Výskumníci z univerzity v Manchesteri zistili, že orgán vo vnútornej časti ucha, reaguje na zvuk vášho hlasu pri speve a je prepojený s časťou mozgu, ktorá vyvoláva pocit radosti. Urobte zážitok susedom, zavrite sa do sprchy, spievajte si v aute alebo si vyrazte s priateľmi na poriadnu karaoke párty! 

Rozprávajte sa!

Nie je jednoduché hovoriť o tom, čo vás trápi. No oveľa horšie je dusiť to v sebe. Sadnite si s najbližším človekom na šálku horúcej čokolády a zdôverte sa so svojimi pocitmi! Emocionálna podpora a povzbudenie je zaručene dobrým liekom ako si pomôcť v ťažkých dňoch. Možno nakoniec nájdete riešenie alebo jednoducho zistíte, že všetko nie je také čierne, ako sa na prvý pohľad zdalo.

Preč so stereotypom!

Váš nábytok už dlho stojí na tom istom mieste? Máte v skriniach či nebodaj pod posteľou staré veci, ktoré je vám ľúto vyhodiť, no predsa len viete, že vám už k ničomu nebudú? Zmeňte to! Vytvorte si z domova nové miesto, premaľujte steny, upracte, pustite si pri tom vašu obľúbenú hudbu a obklopte sa fotkami ľudí, ktorých milujete!

Hudba lieči dušu

Nadviažeme na náš predchádzajúci tip. Nech už robíte čokoľvek a vaša nálada je na bode mrazu, pustite si pozitívnu, živú hudbu, ktorá vám prebudí v tele všetky endorfíny. Zabudnite na pochmúrne "heartbrejky" a ani sa ich nepokúšajte púšťať a nariekať do vreckoviek! Pomôže aj niečo pokojnejšie v štýle relaxačnej hudby, ktorá na naše telo pôsobí podobne ako uvoľňujúca masáž.

Jednoducho ÚSMEV

Aj keď sa vám práve nechce a hlavou vám behajú všetky nahromadené starosti, jednoducho sa usmievajte! Nasilu. Vedci tvrdia, že každý úsmev aktivuje v mozgu centrá šťastia a vy sa začnete cítiť aspoň o kúsoček lepšie.

Šťastie ide cez žalúdok

A to by sme neboli my, aby sme vám neponúkli aj pár dobrých tipov, ako si zdravou výživou privodiť pocit blaženosti. Zaraďte do svojho jedálnička špenát, banány, vlašské oriešky, lososa, horkú čokoládu, avokádo, lesné ovocie, pite zelený čaj a hlavne veľa vody! 

Čítajte: Acai berries, zdravie z pralesa - detoxikuje a očisťuje, aj naše peňaženky

Zdroj: Info.sk, zahr., BD, Foto: SXC
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

DNES - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.