• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Prečo sa ženy vidia v zrkadle škaredšie?

  • 10:21 27.08.2013
  • Praha/Bratislava
Prečo sa ženy vidia v zrkadle škaredšie?

Takmer každá žena sa vidí v zrkadle menej krásna, ako v skutočnosti je. Hľadá na sebe aj tie najmenšie chybičky. Prečo je to tak? Príčinou je náš mozog ale aj povera, že najvyššia hodnota na žene je jej krása.

Skúšanie plaviek je podľa vedcov z austrálskej univerzity Flinders rozrušujúce a dostáva ich do depresie. Až sedemdesiat percent žien sa v plavkách vidí silnejšie ako v skutočnosti sú. V prieskume firmy Nivea 45 percent žien prezradilo, že pociťujú úzkosť, keď majú ísť v plavkách k bazénu či na pláž. Dokonca sa cítia horšie ako by sa mali vyzliecť prvýkrát pred partnerom. 

Psychológovia z Yale rozdelili ženy do dvoch skupín - jedna si skúšala plavky a druhá sveter. Po skúšaní im dali vypočítať príklad. Väčšie problémy s vyriešením príkladu mala skupina žien, ktoré si predtým skúšali plavky. 

Nízke sebavedomie žien tiež potvrdil experiment ďalšej kozmetickej značky, v ktorom policajný ilustrátor najskôr portrétoval ženy podľa ich vlastného popisu a druhý portrét potom urobil na základe opisu iných ľudí. Výsledok bol pomerne jednoznačný . na portrétoch s vlastným popisom boli ženy škaredšie.

Sledujte video: 10 rád ako zvládnuť stres

Komplexy má možno aj 90 percent žien, ktoré by chceli na sebe niečo zmeniť. Pritom určite každá žena vie, že vzhľad je povrchný a dôležitejšie sú iné prednosti. No aj tak ženy chcú byť obdivované práve pre vzhľad. 

"Často sa stretávam s tým, že čím je žena krajšia a inteligentnejšia, tým vyššie sú jej nároky na seba," hovorí psychologička Jitka Douchová pre portál Idnes.cz. 

Prílišná sebakritika? Príčinou je ACC

Neuropsychiatrička Louann Brizendine pre časopis Oprah hovorí, že "V mozgu máme oblasť, ktorá zabezpečuje negatívne rozmýšľanie". Autorka knihy Ženský mozog dodáva: "Táto časť mozgu je našim sudcom. Hovorí: Som moc tučná, som príliš stará..."

V prednej časti mozgovej kôry je cingulárna kôra (ACC) a tú aktivujú medziľudské vzťahy a situácie. Ak spätná väzba nie je dobrá, spustí sa "výstražný systém".

V ženskom mozgu je práve táto oblasť väčšia v porovnaní s mozgom mužov. Vďaka tejto oblasti si pamätáme, kto nás pred rokmi ohovoril, vytkol nám drobný nedostatok...

Samozrejme história ženám nepridáva. Nie je tak dávno, kedy bolo hlavným cieľom žien vydať sa. A to išlo samozrejme lepšie tým pohľadnejším. 

Ďalšie primitívne inštinkty kážu, že muž si pre pokračovanie rodu vyberá ženu podľa jej vzhľadu - mlado vyzerajúce, s plnými prsiami, útlym pásom... 

V každej kultúre sú však iné hodnoty krásy. Kým Európa miluje štíhle modelky a celebrity v afrických krajinách platí stále, že plnší tvar ženy zaručí jej vydaj.

Dôležité je začať sa mať rada

Sebakritika sa v nás formuje už od útleho detstva. "Ak sme boli konfrontované s kritikou otca a terčom posmechu staršieho brata, ak sme neboli idolom spolužiakov v triede, prestali sme si ako budúce ženy veriť," hovorí psychologička Douchová. Podľa nej nám veľmi nepomáhajú ani matky. 

Ako ale prekonať tieto predispozície v dospelosti? "Základom je mať sa rada, prijať sa taká, aká ste a ťažiť z akejkoľvek prednosti." Takže milé dámy, je to na vás.

Čítajte: Chcete lepšie spávať? Zaraďte do svojho jedálnička tie správne potraviny

Zdroj: Info.sk, Ona.idnes.cz, Foto:SXC
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

VČERA - 20:11Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

VČERA - 7:15Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.