• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
12°Bratislava

Slovensko ohrozujú zosuvy pôdy, envirorezort vyčlení milióny

  • 14:53 14.08.2013
  • BRATISLAVA
Slovensko ohrozujú zosuvy pôdy, envirorezort vyčlení milióny

Viac než 5,6 mil. eur chce dať tento rok ministerstvo životného prostredia na pomoc územiam, ktoré sú ohrozené zosuvmi pôdy.

Je to obsahom Správy o havarijných svahových deformáciách a o nevyhnutnosti eliminácie ohrozenia životov a majetku obyvateľov, ktorú v stredu na svojom rokovaní schválila vláda.

Ministrovi životného prostredia zároveň uložila v závislosti od disponibilných finančných prostriedkov zabezpečiť vo svojej pôsobnosti inžiniersko-geologický prieskum, sanáciu a monitoring na vybraných prioritných havarijných svahových deformáciách.

Extrémne zrážky a povodne od roku 2010 podľa envirorezortu veľmi zhoršili pomery stability územia Slovenska. "V tomto období bolo zaregistrovaných viac ako 550 nových alebo reaktivovaných deformácií svahov," konštatuje ministerstvo v zverejnenej správe.
Svahy ohrozujú aj cesty

V súčasnosti deformácie svahov ohrozujú viac ako 98,8 km diaľnic a ciest I. triedy, 571 km ciest II. a III. triedy, 62 km železníc, 11 km nadzemných vedení, 3,5 km ropovodov, 101 km plynovodov, 291 km vodovodov a viac ako 30 000 pozemných stavieb. Envirorezort dnes vie o 103 lokalitách, kde v čase vzniku zosuvov bolo viac ako 250 objektov porušených (rodinné domy, hospodárske budovy, oporné múry, cesty), z toho 38 rodinných domov zbúraných, a zhruba 450 objektov ohrozených deformáciami.

"V týchto lokalitách je nevyhnutné vykonať inžiniersko-geologický prieskum a následnú sanáciu havarijných zosuvov pre pretrvávajúce vysoké riziko ohrozenia životov a majetku obyvateľov postihnutých oblastí, vrátane škôd na životnom prostredí," upozorňuje správa. V dôsledku nepriaznivých klimatických pomerov v jarných mesiacoch tohto roka počet registrovaných zosuvov navyše stále narastá. Geologické práce v týchto lokalitách by stáli 16 271 000 eur.
Vybrali prioritné lokality

Z celkového počtu evidovaných zosuvov vybrali 47 prioritných lokalít. V 33 z nich urobia inžiniersko-geologický prieskum a v 13 sanáciu. Časť peňazí chce rezort použiť aj na monitoring skalného zosuvu v obci Kraľovany. Prieskumom budú skúmať stabilitu území, zisťovať príčiny vzniku svahových deformácií a posudzovať potrebu ich stabilizácie. Na základe výsledkov prieskumu potom navrhnú spôsob sanácie.

"Sanačné práce sú kombináciou metód, ktoré povrchovo a hĺbkovo odvodňujú porušené územie (odvodňovacie rigoly a rebrá, odvodňovacie drenáže, subhorizontálne odvodňovacie vrty), stabilizujú ho (oporné a kotvené oporné múry rôzneho charakteru, gabiónové steny, kotvené rebrá a pod.) a upravujú jeho povrch," vysvetľuje správa. Sanáciu urobia v lokalitách Nižná Myšľa, Kapušany, Šenkvice, Nižná Hutka, Vyšná Hutka, Petrovany, Vyšný Čaj, Krajná Poľana, Chmelnica, Čirč, Lukov, Čadca a Ruská Nová Ves.

Prieskumy, sanácie a monitoringy prioritných havarijných zosuvov budú stáť 5,64 mil. eur. Peniaze zabezpečí ministerstvo financií v závislosti od vývoja stavu verejných financií. Geologické práce zabezpečí sekcia geológie a prírodných zdrojov ministerstva životného prostredia prostredníctvom Štátneho geologického ústavu Dionýza Štúra a právnických osôb s príslušným oprávnením po uskutočnení verejného obstarávania na všetky geologické práce.

"Identifikovali sme viac ako sto miest na Slovensku, ktoré sú postihnuté alebo ohrozené zosuvmi a z nich 47 sme vybrali ako veľmi závažné," povedal v súvislosti so Správou o havarijných svahových deformáciách a o nevyhnutnosti eliminácie ohrozenia životov a majetku obyvateľov minister životného prostredia Peter Žiga. Tým, že vyčlenia podľa jeho slov peniaze na odstránenie týchto potenciálnych rizík, by chceli zamedziť ohrozeniu života občanov a ich majetku. "Akútne budeme vyberať tie miesta, ktoré sú na tom najhoršie a postupne prejdeme do tých menej ohrozených," poznamenal šéf envirorezortu.

Predbežné výpočty na prieskum a sanáciu sú 5,6 milióna eur, no rezort životného prostredia sa v tomto roku dohodol s ministerstvom financií, aby uvoľnilo peniaze do kapitoly. "Nejaké dva milióny už riešime a podľa toho, aké budú finančné možnosti zo štátneho rozpočtu, tak sa budeme s rezortom financií o tom baviť," doplnil Žiga. V prípade zosuvov pôdy ide podľa neho o proces, ktorý je otvorený a prebieha stále nanovo, zosuvy sa vyskytujú vždy nové a nové, je to permanentný proces. "Existuje isté štádium, akým spôsobom sa situácia vyvíja a prebieha, preto geológovia z ministerstva alebo zo Štátneho geologického ústavu Dionýza Štúra vedia identifikovať akútnosť stavu," uzavrel minister životného prostredia.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kresťania v piatok spomínajú na deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista

Kresťania v piatok spomínajú na deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista

DNES - 7:04Domáce

Veľký piatok, ktorého názov sa podľa Rímskeho misála zmenil na Piatok utrpenia Pána, je pre kresťanov spomienkou na deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista.

Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

VČERA - 19:25Domáce

Zásahy do ľudských práv a základných slobôd počas pandémie COVID-19 boli identifikované počas tohtotýždňovej odbornej konferencie.

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

VČERA - 15:30Domáce

Slovenská národná strana vyzýva generálneho riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja, aby bezodkladne vysvetlil verejnosti chyby svojho majetkového priznania.

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

VČERA - 15:17Domáce

Prezident krajiny síce nemá silné kompetencie na presadzovanie legislatívnych riešení, môže však otvárať témy a prinášať ich do politického priestoru.

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

VČERA - 13:51Domáce

Medvedicu, ktorá útočila v Liptovskom Mikuláši, našli do 1,5 hodiny.