• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 16.4.2024Meniny má Dana, Danica
Bratislava

Tusk: EÚ je pripravená na to, že k žiadnemu brexitu nedôjde

  • 16:36 15.11.2018
  • Brusel
Tusk: EÚ je pripravená na to, že k žiadnemu brexitu nedôjde

Dohodu o Brexite už analyzujú všetky členské štáty EÚ a do konca týždňa sa stretnú veľvyslanci 27 členských krajín s cieľom podeliť sa o svoje názory a hodnotenie dohody.

Európska únia je pripravená na to, že Spojené kráľovstvo sa vzdá myšlienky na odchod z Európskej únie. Uviedol vo štvrtok popoludní predseda Európskej rady Donald Tusk v súvislosti s politickým chaosom z Londýna, ktorý nasledoval po stredajšom rozhodnutí britskej vlády schváliť návrh dohody o brexite. Uviedla to tlačová agentúra AFP.

Vo štvrtok v priebehu niekoľkých hodín podalo viacero ministrov britskej vlády demisiu ako vyjadrenie protestu proti návrhu dohody o brexite. Svojich funkcií sa vzdali britský minister pre brexit Dominic Raab, ministerka práce Esther McVeyová a štátni tajomníci ministerstva pre Severné Írsko Shailesh Vara a ministerstva pre brexit Suella Bravermanová. Premiérka Theresa Mayová musí bojovať o prežitie svojho vládneho kabinetu, čo môže spochybniť budúcnosť dohody o brexite.

Tusk, ktorý v minulosti opakovane hovoril, že je smutný z toho, že Británia chce opustiť Úniu, a ktorý požadoval, aby rokovania o brexite do najvyššej možnej miery obmedzili škody spôsobené „rozvodom“, sa odmietol vyjadriť k tomu, čo diplomaticky nazval „najnovší vývoj v Londýne“. Zároveň však zdôraznil, že Brusel je pripravený na akýkoľvek výsledok politického diania v Británii.

EÚ je už v novembri pripravená na podpis konečnej dohody so Spojeným kráľovstvom,“ povedal Tusk počas stretnutia s novinármi. „Sme pripravení aj na scenár bez dohody, ale samozrejme, že sme najlepšie pripravení na scenár žiadneho brexitu,“ dodal.

Premiérka Mayová stavila osud svojej vlády na tvrdení, že navrhovaná dohoda o brexite je najlepším riešením, na aké Briti môžu pristúpiť po odchode naplánovanom na 29. marca 2019. Šéfka britskej vlády však v parlamente čelí nesúhlasnému postoju poslancov zo všetkých politických strán, ktorí odmietajú podporiť dohodu. Konzervatívny poslanec Jacob Rees-Mogg, ktorý je jeden z horlivých zástancov brexitu, dokonca žiada hlasovanie o vyslovení nedôvery premiérke Mayovej.

Tusk pritom vo štvrtok dopoludnia jasne naznačil, že v prípade, ak britský parlament dohodu o brexite odobrí, má EÚ jasný scenár ďalších krokov. Dohodu už analyzujú všetky členské štáty EÚ a do konca týždňa sa stretnú veľvyslanci 27 členských krajín s cieľom podeliť sa o svoje názory a hodnotenie dohody. V najbližších dňoch sa bude diskutovať aj o mandáte pre Európsku komisiu na dokončenie spoločného politického vyhlásenia o budúcich vzťahoch medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom. Komisia je pripravená predstaviť vyhlásenie o budúcich vzťahoch s Britániou do utorka (20.11.), po čom by členské štáty mali v nasledujúcich 48 hodinách čas na vyhodnotenie tohto návrhu. V prípade, že sa nestane nič mimoriadne, Tusk pozve hlavy vlád a štátov na mimoriadny summit EÚ s cieľom dokončiť a formalizovať dohodu o brexite. Summit je naplánovaný na nedeľu 25. novembra o 9.30 h.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR/AP
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Objekt, ktorý poškodil dom na Floride, pochádzal z ISS

Objekt, ktorý poškodil dom na Floride, pochádzal z ISS

DNES - 8:41Zahraničné

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír potvrdil, že objekt, ktorý v marci poškodil dom na Floride, pochádzal z Medzinárodnej vesmírnej stanice.

Šéf MAAE je znepokojený možným útokom Izraela na jadrové zariadenia v Iráne

Šéf MAAE je znepokojený možným útokom Izraela na jadrové zariadenia v Iráne

DNES - 6:19Zahraničné

Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) v pondelok vyjadril znepokojenie nad možným útokom Izraela na jadrové zariadenia v Iráne.

Netanjahu strávil víkend v dome amerického miliardára, kde je protiatómový kryt

Netanjahu strávil víkend v dome amerického miliardára, kde je protiatómový kryt

DNES - 6:13Zahraničné

Nezávislé inštitúcie v Izraeli žiadajú úrady, aby preverili víkendový pobyt premiéra Benjamina Netanjanhua v dome amerického miliardára Simona Falica v Jeruzaleme.

Zbrojárku filmu Rust odsúdili na 18 mesiacov vo väzení

Zbrojárku filmu Rust odsúdili na 18 mesiacov vo väzení

DNES - 6:11Zahraničné

Zbrojárku filmu Rust Hannu Gutierrezovú-Reedovú odsúdili na 18 mesiacov vo väzení v prípade smrti kameramanky Halyny Hutchinsovej.

Bidenovci zverejnili daňové priznanie, zarobili vyše 600.000 dolárov

Bidenovci zverejnili daňové priznanie, zarobili vyše 600.000 dolárov

DNES - 5:50Zahraničné

Americký prezident Joe Biden spolu s manželkou, prvou dámou Jill Bidenovou v pondelok zverejnili svoje daňové priznanie za rok 2023.