• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
18°Bratislava

Sudca rozhodol o tom, či sa Marian Kočner dostane z väzby

  • 13:42 15.11.2018
  • Banská Bystrica
Sudca rozhodol o tom, či sa Marian Kočner dostane z väzby

Či sa Marian Kočner dostane z väzby, bude známe v blízkych dňoch.

Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, vo štvrtok dve a pol hodiny rozhodoval o tom, či sa podnikateľ Marian Kočner dostane z väzby. Rozhodnutie však nie je známe a ako uviedla prokurátorka Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), stane sa tak v najbližších dňoch.

Ako doplnila hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková, rozhodnutie sudcu o žiadosti obvineného bude po jeho písomnom vyhotovení doručené procesným stranám. „Rozhodnutie bude zverejnené, až keď súd obdrží doručenky o tom, že procesné strany uznesenie prevzali,“ dodala.

Obvinený Marian Kočner je vo väzbe v kauze tzv. televíznych zmeniek za takmer 70 miliónov eur. Na Mariana Kočnera a Pavla Ruska podala TV Markíza trestné oznámenie za údajné falšovanie cenných papierov a marenie spravodlivosti. Pravosť zmeniek súkromná televízia spochybňuje od začiatku sporu. Argumentuje, že sporné zmenky neboli nikdy zaznamenané v jej účtovníctve ani v účtovníctve spoločností, ktoré údajne zmenky vlastnili predtým, ako malo dôjsť k uplatneniu podvodných nárokov.

O väzobnom stíhaní podnikateľa rozhodol 28. júna Najvyšší súd SR.

V pondelok (12. 11.) bola žiadosť obvineného o prepustenie z väzby so spisovým materiálom doručená sudcovi ŠTS pre prípravné konanie, pretože dozorujúci prokurátor ÚŠP žiadosti obvineného o prepustenie z väzby nevyhovel,“ uviedla pre TASR hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.

Kočner sa skúša dostať z väzby už druhý raz

Podnikateľ Marian K. sa pokúša dostať z väzby už po druhý raz. Ani vo štvrtok neprišiel na ŠTS. „Je to právo obvineného sa zúčastniť alebo nezúčastniť. Argumentovali sme len právnou argumentáciou, je neúčelné, aby sa klient dostavoval na výsluch, kde v právnej argumentácii nemá čo k veci povedať. Oboznámili sme ho s ňou, prebrali sme si to, rekapitulovali sme vec,“ konštatoval právny zástupca Mariana K. Michal Manzák.

Podľa ďalšieho právneho zástupcu podnikateľa Martina Pohoveja žiadosť o prepustenie z väzby podali najmä z dôvodu účelového postupu orgánov činných v trestnom konaní (OČTK) ako aj prieťahov.

„Navrhovali sme vypočuť znalcov, písmoznalcov, ktorí vypracovali znalecký posudok pre poškodenú spoločnosť Markíza a doposiaľ neboli vypočutí. Účelový postup spočíva aj v tom, že OČTK ich chcú vypočúvať ako svedkov a nie ako znalcov. Ďalšia a podstatná účelovosť spočíva tiež v tom, že my sme dobrovoľne vydali zmenky OČTK na znalecké skúmanie. Chceme si dať vypracovať vlastný znalecký posudok slovenskými písmoznalcami, avšak OČTK nám dodnes zmenky nevydali, hoci už ukončili ich skúmanie. Nevidíme dôvod, prečo by sme ako procesná strana nemohli vykonávať vlastné znalecké dokazovania,“ vysvetlil Manzák.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Výročie vstupu do Aliancie pripomína vlajka pred Prezidentským palácom

Výročie vstupu do Aliancie pripomína vlajka pred Prezidentským palácom

DNES - 11:47Domáce

Dvadsiate výročie vstupu Slovenskej republiky do Severoatlantickej aliancie pripomína vlajka NATO, ktorú v piatok vztýčili pred Prezidentským palácom.

SaS: Členstvo v NATO je aj po rokoch základným pilierom našej bezpečnosti

SaS: Členstvo v NATO je aj po rokoch základným pilierom našej bezpečnosti

DNES - 11:22Domáce

Členstvo v Severoatlantickej aliancii je pre Slovensko aj po rokoch základným pilierom bezpečnosti.

Len päť z 24 kandidujúcich strán a koalícií vedú do eurovolieb ženy

Len päť z 24 kandidujúcich strán a koalícií vedú do eurovolieb ženy

DNES - 10:07Domáce

Zo všetkých 24 kandidujúcich strán a koalícií vo voľbách do europarlamentu má na čele kandidátnej listiny ženu iba päť.

Kresťania v piatok spomínajú na deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista

Kresťania v piatok spomínajú na deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista

DNES - 7:04Domáce

Veľký piatok, ktorého názov sa podľa Rímskeho misála zmenil na Piatok utrpenia Pána, je pre kresťanov spomienkou na deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista.

Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

VČERA - 19:25Domáce

Zásahy do ľudských práv a základných slobôd počas pandémie COVID-19 boli identifikované počas tohtotýždňovej odbornej konferencie.