• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
15°Bratislava

Opozícia vyzýva Andreja Danka, aby sa pre rigoróznu prácu vzdal svojej funkcie

  • 13:30 15.11.2018
  • Bratislava
Opozícia vyzýva Andreja Danka, aby sa pre rigoróznu prácu vzdal svojej funkcie

Šéf parlamentu poskladal svoju rigoróznu prácu odovzdanú v roku 2000 z viacerých cudzích textov.

Opozičné strany vyzývajú predsedu Národnej rady (NR) SR Andreja Danka (SNS), aby sa pre medializované informácie o tom, že svoju rigoróznu prácu poskladal z viacerých cudzích textov, vzdal funkcie šéfa parlamentu. Ak tak neurobí dobrovoľne, začnú zbierať podpisy pod zvolanie mimoriadnej schôdze NR SR, na ktorej sa ho pokúsia odvolať.

SaS vyzýva Danka, aby sa stiahol z verejného života a na vlastné náklady nechal odstrániť svoj titul JUDr. zo všetkých verejných častí NR SR, kde ho nechal zverejniť. „Ak Danko nepozbiera v sebe posledné štiepky cti i slušnosti a neodstúpi sám, opozícia začne zbierať podpisy pod mimoriadnu schôdzu parlamentu s jediným bodom programu, a to odvolanie Danka z funkcie predsedu NR SR,“ uviedla Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS). Spätnej kontrole by mala byť podľa nej podrobená aj Univerzita Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici. „Danko totiž nie je jediným plagiátorom na UMB,“ tvrdí poslankyňa.

Opozičné OĽaNO vyzýva Danka, aby ešte vo štvrtok vyvrátil tieto podozrenia alebo vrátil titul JUDr. a vzdal sa funkcie predsedu NR SR. „V normálnych krajinách pre plagiátorstvo politici podávajú demisie. Viacero príkladov sme mohli vidieť u našich susedov v Česku,“ uviedlo hnutie. Mimoparlamentné OKS tvrdí, že zverejnené informácie usvedčujú Danka z opakovaného klamstva a podvodu pri získaní akademického titulu doktora práv. „Osoba s takýmto 'vysvedčením' nemá na čele NR SR čo hľadať,“ napísala strana. K výzve, aby Danko odstúpil z postu šéfa parlamentu, sa pridali aj mimoparlamentné KDH a Spolu-občianska demokracia. „Z verejného života ho diskvalifikuje nielen jasné plagiátorstvo a porušenie zákona pri rigoróznej práci, ale najmä to, ako sa zachoval pri jeho odhalení,“ tvrdí predseda Spolu Miroslav Beblavý.

Podľa Borisa Kollára z opozičného hnutia Sme rodina je evidentné, že podvody sú súčasťou života Danka aj v súkromí, čoho príkladom je podľa neho aj kauza okolo jeho rigoróznej práce. „Z tohto dôvodu podľa hnutia Sme rodina takýto človek nemá v politike čo robiť,“ povedal Kollár. Predseda mimoparlamentného Progresívneho Slovenska Ivan Štefunko pripomenul, že Maďarsko, Španielsko, Nemecko ale aj Česko sú krajiny, kde ministri a prezident odstúpili už len pri podozreniach z plagiátorstva. „Vo funkcii predsedu parlamentu, druhej najvyššej funkcii, nesmie byť človek, ktorý má na sebe také závažné podozrenie ako kopírovanie svojej rigoróznej práce,“ skonštatoval.

Predseda NR SR Danko vo štvrtok reagoval, že sa nebude k téme svojej rigoróznej práce vyjadrovať do vyjadrenia sa príslušnej komisie, ktorá jeho prácu posúdi. „Keby pán predseda NR SR Andrej Danko reagoval na každé obvinenie Denníka N, tak by celé dni nič iné nerobil,“ povedal hovorca Tomáš Kostelník. Šéf parlamentu viac ako mesiac čelí tlaku médií i akademickej obce pre jeho rigoróznu prácu a podozreniam z neoprávneného získania titulu. Opoziční poslanci chceli 6. novembra na mimoriadnej schôdzi parlamentu odvolať Danka z funkcie. Program schôdze však nepodporila koalícia. Danko v ten istý deň informoval o sprístupnení práce.

Denník N vo štvrtok informoval, že šéf parlamentu poskladal svoju rigoróznu prácu odovzdanú v roku 2000 z viacerých cudzích textov. Po úvode je podľa denníka odkopírovaných prvých 20 strán z českej publikácie Základy správnej vedy od Dušana Hendrycha a v práci sú aj rozsiahle odkopírované časti skrípt. Denník nedávno upozornil, že Dankova práca sa zhoduje s rigoróznou prácou advokáta Daniela Pisáka, ktorý ju obhájil rok po Dankovi - v roku 2001.

Akademický senát UMB zriadil účelovú komisiu na preskúmanie podozrení z plagiátorstva rigoróznych prác na univerzite. Výsledky preskúmania a návrhy opatrení účelová komisia predloží najneskôr do 11. januára 2019 predsedovi Akademického senátu UMB.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

DNES - 15:30Domáce

Slovenská národná strana vyzýva generálneho riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja, aby bezodkladne vysvetlil verejnosti chyby svojho majetkového priznania.

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

DNES - 15:17Domáce

Prezident krajiny síce nemá silné kompetencie na presadzovanie legislatívnych riešení, môže však otvárať témy a prinášať ich do politického priestoru.

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

DNES - 13:51Domáce

Medvedicu, ktorá útočila v Liptovskom Mikuláši, našli do 1,5 hodiny.

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

DNES - 13:44Domáce

Slovensko je na popredných priečkach v úmrtnosti na karcinóm prsníka, ktorý sa týka čoraz mladších žien.

Prezidentka: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

Prezidentka: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

DNES - 13:43Domáce

Mnohí učitelia napĺňajú svoje poslanie nie vďaka, ale napriek podmienkam, v akých pracujú.