• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
18°Bratislava

Britská vláda schválila návrh dohody o brexite

  • 20:58 14.11.2018
  • Londýn
Britská vláda schválila návrh dohody o brexite

Britská vláda schválila návrh dohody o vystúpení Spojeného kráľovstva z Európskej únie. Po zasadnutí svojho kabinetu to v stredu večer oznámila premiérka Theresa Mayová, ktorá dohodu označila za najlepšiu, akú bolo možné vyrokovať.

Toto je rozhodujúci krok, ktorý nám umožní ísť ďalej a finalizovať dohodu v ďalších dňoch,“ povedala Mayová, keď predstúpila pred novinárov po piatich hodinách rokovaní s ministrami, ktoré označila za „dlhú, podrobnú a vášnivú“ debatu. Informovali o tom televízie Sky News a BBC, ako aj agentúra AP.

Mayová zdôraznila, že predbežný návrh dohody o brexite dosiahnutý vyjednávačmi Británie a Európskej únie naplní výsledky britského referenda o členstve v EÚ a je jednoznačne v národnom záujme jej krajiny.

Domnievam sa, že mojou povinnosťou voči tejto krajine je robiť rozhodnutia, ktoré sú v národnom záujme, a som pevne presvedčená, vo svojej mysli i svojom srdci, že toto je rozhodnutie v najlepšom záujme celého Spojeného kráľovstva,“ vyhlásila premiérka.

Podporu svojho kabinetu pre návrh charakterizovala ako „kolektívnu dohodu“, nespresnila však, či bola táto podpora jednomyseľná.

Priznala tiež, že toto rozhodnutie jej vlády bude predmetom dôkladného skúmania, preto najbližšie dni budú „ťažké“.

Už vo štvrtok predstúpi Mayová s vyhlásením k záležitosti v britskom parlamente, kde sa voči návrhu dohody formuje odpor bez ohľadu na politickú príslušnosť poslancov, približuje agentúra DPA. Či si tak vláda dokáže zaistiť pre návrh parlamentnú väčšinu, nie je jasné.

Viaceré britské médiá s odvolaním sa na zdroje z Mayovej Konzervatívnej strany priniesli dohady o možnom hlasovaní o nedôvere Mayovej. Na takýto krok by boli potrebné listy 48 poslancov strany, v ktorých by oznámili, že premiérku už nepodporujú. Pozorovatelia však nepovažujú za pravdepodobné, že by Mayová hlasovanie o nedôvere „neprežila“, píše ďalej DPA.

Hlasovanie v britskom parlamente sa bude môcť konať zrejme začiatkom decembra po tom, ako návrh dohody oficiálne odsúhlasia aj šéfovia vlád zvyšných 27 členských štátov EÚ na mimoriadnom summite o brexite, ktorý sa očakáva 25. novembra.

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker v stredu večer po oznámení z Londýna zaslal predsedovi Európskej rady Donaldovi Tuskovi list, v ktorom napísal, že rokovania o brexite sú takmer v cieli. Eurokomisia podľa neho odporúča štátom EÚ, aby na základe dosiahnutého pokroku rozhovory dokončili.

Európska komisia už v stredu večer na svojej webovej stránke zverejnila návrh dohody, dokument s rozsahom 585 strán.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR/AP
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pápež slávil omšu svätenia olejov, kňazov vyzval, aby prejavovali milosť

Pápež slávil omšu svätenia olejov, kňazov vyzval, aby prejavovali milosť

DNES - 16:00Zahraničné

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov.

Putin nemá v pláne stretnúť sa s rodinami obetí útoku pri Moskve

Putin nemá v pláne stretnúť sa s rodinami obetí útoku pri Moskve

DNES - 13:03Zahraničné

Ruský prezident Vladimir Putin sa zrejme neplánuje stretnúť s rodinami obetí minulotýžňového teroristického útoku na predmestí Moskvy, pri ktorom zahynulo 143 ľudí.

Putin: Rusko nemá v úmysle napadnúť žiadnu krajinu NATO

Putin: Rusko nemá v úmysle napadnúť žiadnu krajinu NATO

DNES - 12:35Zahraničné

Rusko nemá v úmysle napadnúť žiadnu krajinu NATO a nezaútočí na Poľsko, pobaltské štáty ani Českú republiku.

Polícia vyšetruje virálne video, na ktorom brat zabíja svoju sestru

Polícia vyšetruje virálne video, na ktorom brat zabíja svoju sestru

DNES - 12:09Zahraničné

Pakistanská polícia zadržala otca a syna po tom, čo sa na internete začalo šíriť video, na ktorom muž škrtí svoju sestru.

Tragická nehoda pri Lipsku: Vodičmi autobusu boli Slovák a Čech

Tragická nehoda pri Lipsku: Vodičmi autobusu boli Slovák a Čech

DNES - 9:31Zahraničné

Polícia znížila počet obetí nehody autobusu pri Lipsku na štyri.