• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Ako zistiť, či vás partner podvádza podľa jeho hlasu

  • 20:17 13.11.2018
  • Bratislava
 Ako zistiť, či vás partner podvádza podľa jeho hlasu

Ak chcete zistiť, či vás partner podvádza, stačí nastražiť uši a dobre si vypočuť jeho hlas.

Na najzákladnejšej úrovni dokážu ľudské hlasy vyjadriť biologické vlastnosti, ako napríklad pohlavie, veľkosť, fyzickú silu, vek a sexuálnu zrelosť. Ale vedeli ste, že hlasy môžu tiež signalizovať príťažlivosť človeka, plodnosť a dokonca aj pravdepodobnosť, že sú neverní?

Evoluční psychológovia často tvrdia, že viac maskulínni, dominantní muži nemajú veľký sklon k otcovstvu a vo všeobecnosti sa menej starajú o svoje deti a vnúčatá, než menej maskulínni muži. Napriek tomu výskumy ukazujú, že ženy vo všeobecnosti uprednostňujú hlbší hlas a viac maskulínne znejúcich mužov, najmä v období ovulácie.

Jedným z dôvodov môže byť, že partnerstvo s mužmi s hlbším hlasom by mohlo viesť ku geneticky zdravším deťom. Výskumy ukázali, že muži s hlbšími hlasmi majú viac zdravých detí a vnúčat, vyšší testosterón, nižšie stresové hormóny a dlhší život.

Na druhej strane ženy si tiež o mužoch s hlbším hlasom myslia, že majú väčšiu pravdepodobnosť podvádzať a vo všeobecnosti sú menej dôveryhodní. Ženy, ktoré takto mužov s hlbokým hlasom posudzujú, ich tiež uprednostňujú ako krátkodobých partnerov. No keď ženy dojčia a starajú sa o dieťa, majú väčšiu šancu uprednostňovať mužov s vyšším hlasom, než inokedy.

To naznačuje, že ženy počúvajú mužské hlasy, aby sa pokúsili posúdiť ich dôveryhodnosť. To zase môže ovplyvniť, kto ich priťahuje, v závislosti od toho, či hľadajú otcovskú starostlivosť u potenciálneho dlhodobého partnera, alebo len dobré gény.

Ako spoznať neverníka

Ale môžu naše hlasy skutočne naznačiť, či budeme podvádzať? Nedávna štúdia výskumných pracovníkov v USA naznačuje, že môžu. Účastníkom prehrali nahrávky ľudí, ktorí rozprávajú, pričom o sebe neposkytujú žiadne ďalšie základné informácie. Účastníkom sa úspešne podarilo hodnotiť ľudí, ktorí boli neverní. Zaujímavé je, že ženy boli v tejto úlohe lepšie než muži.

Na záznamoch boli nahraní ľudia s podobným hlasom a atraktívnosťou a mali podobnú sexuálnu históriu (okrem podvádzania). To znamená, že žiaden z týchto faktorov neovplyvnil výsledky.

No nielen ženy dokážu náznaky dobrých génov a pravdepodobnosť podvádzania z hlasu využiť v ich prospech. Ženský hlas sa počas menštruačného cyklu mení, ak neužívajú antikoncepčné tabletky. Možno nie je žiadnym prekvapením, že mužov najviac priťahujú hlasy žien v čase ovulácie. Tieto informácie sú dôležité, pretože ženy nevykazujú veľmi jasné signály o tom, že sú plodné.

Hlasy môžu tiež signalizovať, či sa o vás niekto zaujíma. V jednej štúdii boli účastníci požiadaní, aby posúdili hlasy jednotlivcov, ktorí hovorili v inom jazyku, ako atraktívnych a neatraktívnych potenciálnych partnerov alebo konkurentov.

Výskumníci zistili, že keď sa muži rozprávajú s atraktívnymi ľuďmi ich hlasy sú hlbšie. Rovnako muži aj ženy vtedy menia svoj hlas, aby znel viac dynamicky, než monotónne. Vďaka týmto náznakom môžeme pozorovať, či o nás druhá osoba má záujem, alebo nie.

Hlasy môžu zohrávať významnú úlohu pri signalizácii zdravia, plodnosti, atraktivity a potenciálnej nevery. Sledovanie týchto náznakov pri rozhovore nám môže pomôcť rozhodnúť sa, s kým tráviť čas a komu sa vyhnúť. Ale keď sa nabudúce započúvate do niečieho hlasu, aby ste hľadali tieto jemné podnety, nezabudnite, že oni vás môžu súdiť rovnako.

Zdroj: Info.sk, TM, journals.sagepub.com, ehbonline.org, theconversation.com, Foto: pxh
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

DNES - 13:45Zaujímavosti

Headlinerom prvého dňa maďarského Szigetu bude ikonická popová senzácia Kylie Minogue.

Video zo Slovenska obletelo Španielsko. Šíri sa tam ako hoax

Video zo Slovenska obletelo Španielsko. Šíri sa tam ako hoax

DNES - 7:22Zaujímavosti

Zábery útoku na slovenského dôchodcu sa šíria na sociálnych sieťach v Španielsku.

Video: Personál letiska si všimol niečo zvláštne, potom sa z lietadla ozvala rana

Video: Personál letiska si všimol niečo zvláštne, potom sa z lietadla ozvala rana

VČERA - 21:55Zaujímavosti

Ide o ďalší incident lietadla od spoločnosti Boeing.

Video: Radačovský spôsobil rozruch v europarlamente, z tašky vytiahol holubicu

Video: Radačovský spôsobil rozruch v europarlamente, z tašky vytiahol holubicu

VČERA - 17:15Zaujímavosti

Miroslav Radačovský vypustil počas svojho prejavu holubicu.

Takto ovplyvňuje priezvisko známky v škole, dôležité je začiatočné písmeno

Takto ovplyvňuje priezvisko známky v škole, dôležité je začiatočné písmeno

VČERA - 6:32Zaujímavosti

Vaše priezvisko môže mat vplyv na to, ako sa vašim deťom bude dariť v škole.