• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
10°Bratislava

Ako prekabátiť hormóny, kvôli ktorým priberáme

  • 18:54 08.11.2018
  • Bratislava
Ako prekabátiť hormóny, kvôli ktorým priberáme

Okrem sedavého životného štýlu a nezdravého stravovania môžu pri zvyšovaní telesnej hmotnosti zohrávať istú úlohu aj hormóny.

Ak ste viac ako mesiac držali jednu z populárnych proteínových diét, pri ktorých ste aj zabudli, ako sacharidy vyzerajú, ale vaša váha sa nezmenila, pravdepodobne môžete vinu pripísať estrogénu. Aby ste vyrovnali nadbytok estrogénu vo vašom tele, odporúča sa minimalizovať konzumáciu potravín bohatých na bielkoviny. Aj pri najväčšej snahe preto môžu byť najväčšou prekážkou k chudnutiu práve hormóny. Tu je niekoľko najčastejších vinníkov:

1. Vysoká hladina estrogénu

Vysoká hladina estrogénu zvyšuje váhu aj napriek striktným diétam. Tuky sa ukladajú najmä na bokoch a váš menštruačný cyklus je nepravidelný. Môžete mať bolesti hlavy alebo výkyvy nálady. Nadmerné množstvo estrogénu môže byť dôvodom straty vlasov, pamäti a nepravidelného spánku.

Nárast estrogénu v tele je spôsobený konzumáciou mäsa, ktoré obsahuje rastové hormóny. Látky podobné estrogénu sa tiež používajú pri výrobe plastov a chemikálií pre domácnosť.

  • Ak chcete zo svojho tela vyplaviť prebytok estrogénu, konzumujte menej mäsa a nahraďte ho zeleninou. Potraviny s vysokým obsahom vlákniny na seba viažu estrogén a vylučujú ho von z tela. Ľanové semienka, ovsené vločky, jablká a hrušky znižujú negatívny vplyv estrogénu na telo. Rozmarínový esenciálny olej pomáha obnoviť hormonálnu rovnováhu a zlepšiť pamäť.

2. Deficit serotonínu

Veľmi závažný nedostatok serotonínu sa takmer vždy prejavuje v podobe depresie a zlej nálady. Okrem toho ľudia s nedostatkom serotonínu často menia svoje stravovacie návyky. Ak máte pocit, že dokážete celú čokoládovú tortu zjesť sami alebo v noci snívate o hranolkách, tak vám vaše telo signalizuje, že máte deficit hormónu šťastia.

  • Prírodnými zdrojmi serotonínu sú vajcia, orechy a ananás. Ananás tiež obsahuje bromelaín, ktorý zabraňuje opuchu. Ľahké fyzické cvičenie a trávenie viac času vonku zvyšuje hladinu serotonínu.

3. Nadbytok ghrelínu

Ghrelin je hormón, ktorý určuje, či máte hlad alebo nie. Dokonca aj po roku na nízkokalorickej strave môže byť úroveň ghrelínu stále vysoká a telo sa vtedy snaží ukladať tukové tkanivo do zásoby.

  • Tento hormón sa však dá prekonať. Potrebujete konzumovať výrobky, ktoré zaplnia žalúdok, ako je zelenina, ovocie, obilniny a seminka. Znížte príjem cukru a spracovaných potravín, pretože majú vysoký obsah kalórií, ale zachovávajú úroveň ghrelínu nezmenenú.
  • Spánok a žiadny stres sú najlepšie spôsoby, ako udržať nízku úroveň ghrelínu. Po 6-8 hodinách spánku klesá koncentrácia tohto hormónu v krvi. Nesnažte sa však príliš znížiť hladiny ghrelínu, ide o dôležitý hormón. Má rozhodujúcu úlohu pri učení a rozvoji intelektuálnych schopností.

4. Nadbytok neuropeptidu Y

Ak je koncentrácia neuropeptidu Y v krvi príliš vysoká, váš apetít sa zvýši. Tento hormón môže viesť až ku klinickej obezite. Prebytok neuropeptidu Y spôsobuje, že tukové tkanivo sa uchováva v dolnej časti chrbta, bokoch a zadku a kvôli rýchlemu prírastku hmotnosti sa môžu objaviť aj strie. Celé telo prechádza emočným kolotočom: úzkosť, podráždenosť a bolesti hlavy. Môžete tiež pocítiť nadmerné potenie, môžu sa objaviť pigmentové škvrny a vysoký krvný tlak.

  • Vylúčte zo stravy všetky potraviny s vysokou koncentráciou cukru.

5. Nadbytok prolaktínu

Vysoká hladina prolaktínu vedie k rýchlemu nárastu hmotnosti. Ženy si môžu všimnúť nadmerné ochlpenie po celom tele a zmeny menštruačného cyklu. Prebytok prolaktínu vedie k rastu mliečnych žliaz u mužov. Ak spozorujete tieto príznaky, je potrebné kontaktovať lekára, pretože vysoká hladina prolaktínu môže naznačovať prítomnosť nádoru hypofýzy (prolaktinóm).

  • Okrem návštevy lekára vám môže pomôcť ženšen a ginkgo biloba.

6. Deficit glukagónu

Glukagón znižuje chuť do jedla a podporuje trávenie tukov. Úroveň tohto hormónu sa znižuje po stresovej situácii. Avšak nedostatok glukagónu môže tiež naznačovať problémy s obličkami, pečeňou alebo pankreasom.

  • Ak chcete zvýšiť hladinu glukagónu, je nevyhnutné normalizovať svoje stravovacie návyky. Dlhé prestávky medzi jedlami (bez hladovania) spôsobia, že hormón sám začne rozkladať tuky. Nezabudnite na fyzické cvičenie. 30-minútový tréning výrazne zvyšuje hladinu glukagónu v krvi.

7. Nadbytok testosterónu

Testosterón sa považuje za mužský hormón, ale zohráva dôležitú úlohu aj v ženskom tele. Nadbytok testosterónu vedie k zvýšeniu telesnej hmotnosti a tukové tkanivo sa kvôli tomu ukladá v horných častiach tela (ramená, hrudník a krk).

  • Hladinu tohto hormónu môžete znížiť prirodzene príjmom fytoestrogénu v sójových, kávových a celozrnných výrobkoch. Rafinovaný cukor by mal byť nahradený datľami, jablkami a marhuľami.

8. Deficit adiponektínu

Kilá navyše často značia aj nedostatok adiponektínu, najmä ak sa tuk ukladá hlavne v strednej časti tela. Ak vám bola diagnostikovaná cukrovka typu II, je pravdepodobné, že tiež máte nízku hladinu adiponektínu v tele.

Odborníci sa domnievajú, že bojovať proti nadmernej hmotnosti a iným metabolickým problémom sa dá injekciami adiponektínu. Pomáhajú vám schudnúť a nezasahovať do vášho apetítu.

  • Nezabudnite však na fyzické cvičenie. Najlepším cvičením, ktoré pomáha zvýšiť adiponektín, je chôdza. Odporúča sa každý deň urobiť aspoň 8 000 - 10 000 krokov. Pri regulácii tohto hormónu v krvi vám tiež pomôžu pistácie. Taktiež, ak nahradíte sacharidy vo vašej strave mononenasýtenými tukmi, ako sú olivy, avokádo, olivový olej, vaše kilá zmiznú ešte rýchlejšie.

Zdroj: Info.sk, TM, ncbi.nlm.nih.gov, webmd.com, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

VČERA - 20:11Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

VČERA - 7:15Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.