• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
18°Bratislava

Farkašovský: Mali by sme regulovať internetové médiá, šíria sa hoaxy

  • 15:57 03.11.2018
  • Bratislava
Farkašovský: Mali by sme regulovať internetové médiá, šíria sa hoaxy

Slovensko by potrebovalo jeden nový komplexný mediálny zákon, ktorý by zahŕňal aj internet.

V diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy to uviedol podpredseda Výboru Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá Karol Farkašovský z SNS, ktorá chce navrhnúť reguláciu internetových médií.

Farkašovský vidí problém v tom, že nové médiá sú ťažko kontrolovateľné. „Objavuje sa množstvo hoaxov, konšpirácií. Ľudia nevedia, kde je pravda,“ uviedol. Ako dodal, právna norma by sa týkala aj určitej kontroly statusov na sociálnych sieťach, konkrétnu podobu návrhu však treba podľa neho technologicky aj legislatívne prepracovať.

Podpredsedníčka Výboru NR SR pre kultúru a médiá Natália Milanová (OĽaNO) súhlasí s tým, že internet je momentálne nekontrolovateľný priestor, zároveň je to podľa nej priestor na slobodu prejavu. „Hranica medzi slobodou prejavu a cenzúrou je veľmi tenká. Reálne si neviem predstaviť, ako by sme dokázali regulovať internet. Je to otázka na celospoločenskú diskusiu,“ dodala.

Cenzúra je jedna vec a kontrola druhá vec. Ide o to, aby sa prostredie vyčistilo, aby naozaj aj tie médiá v prvom rade informovali, potom až plnili kontrolnú funkciu,“ priblížil Farkašovský s tým, že by sa mohli stanoviť určité pravidlá, ktoré budú zárukou toho, že mediálny priestor ostane kritický, ale v súlade s etickými normami. Milanová sa obáva, že návrh by mohol chrániť verejných činiteľov pred názormi bežných ľudí. „My sme verejní činitelia, musíme byť pripravení znášať väčšiu mieru kritiky,“ vysvetlila.

Hostia relácie diskutovali aj o finančných prostriedkoch pre rezort kultúry. Ten má dostať na budúci rok o približne 25 miliónov eur menej, zároveň potrebuje vyčleniť financie na situáciu v Slovenskom národnom divadle (SND), ktorého problémy sa týkali najmä opery. „Keďže generálny riaditeľ nevyvodil dôsledky voči riaditeľovi opery, ministerka kultúry musela konať a odvolať generálneho riaditeľa, aby nebol ohrozený začiatok sezóny. Ministerka nemá kompetenciu odvolať riaditeľa opery,“ upozornil Farkašovský a dodal, že v opere šlo o zlé personálne vzťahy, ako aj manažérske problémy, napríklad vo vyplácaní odmien. Výsledky poslaneckého prieskumu v SND budú podľa neho zverejnené do konca roka.

Systém financovania kultúry cez verejnoprávne fondy považuje Milanová za veľmi dobrý a užitočný, avšak vidí chyby pri ich transparentnosti. Podľa Farkašovského by sa mali zaviesť nové pravidlá. „Členovia odborných komisií by mali byť bezúhonní, transparentne menovaní aj odvolateľní,“ pripomenul. Milanová dodala, že pri poslaneckom prieskume v Audiovizuálnom fonde navrhli zaviesť krížovú kontrolu. Ako jednu z možností zlepšenia vidí aj verejné zasadnutia komisií fondov.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SHMÚ varuje pred vetrom na západnom Slovensku a na horách

SHMÚ varuje pred vetrom na západnom Slovensku a na horách

DNES - 13:00Domáce

Na západe Slovenska a v niektorých severných okresoch upozorňujú meteorológovia v piatok na silný vietor.

J. Naď: Najväčšou výzvou pre štáty NATO bude odolať dezinformačným útokom

J. Naď: Najväčšou výzvou pre štáty NATO bude odolať dezinformačným útokom

DNES - 13:00Domáce

Pre členské krajiny NATO bude najväčšou výzvou do ďalšieho obdobia odolať silným dezinformačným útokom a cieleným vplyvovým operáciám.

Výročie vstupu do Aliancie pripomína vlajka pred Prezidentským palácom

Výročie vstupu do Aliancie pripomína vlajka pred Prezidentským palácom

DNES - 11:47Domáce

Dvadsiate výročie vstupu Slovenskej republiky do Severoatlantickej aliancie pripomína vlajka NATO, ktorú v piatok vztýčili pred Prezidentským palácom.

SaS: Členstvo v NATO je aj po rokoch základným pilierom našej bezpečnosti

SaS: Členstvo v NATO je aj po rokoch základným pilierom našej bezpečnosti

DNES - 11:22Domáce

Členstvo v Severoatlantickej aliancii je pre Slovensko aj po rokoch základným pilierom bezpečnosti.

Len päť z 24 kandidujúcich strán a koalícií vedú do eurovolieb ženy

Len päť z 24 kandidujúcich strán a koalícií vedú do eurovolieb ženy

DNES - 10:07Domáce

Zo všetkých 24 kandidujúcich strán a koalícií vo voľbách do europarlamentu má na čele kandidátnej listiny ženu iba päť.